oktatás

Átadták és megáldották a Dunakeszi Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskolát

A COVID-járvány miatt megkésve, de annál erősebb hittel és lelkesedéssel ünnepelték meg november 19-én a Dunakeszi Krisztus Király Római Katolikus Iskola diákjai, tanári kara a teljesen megújult intézmény átadását és megáldását.     

    Az ünnepséget Makrai Joel Tűzszekér osztályos tanuló Clarke: Trumpet Voluntary című trombitaszólójának előadása nyitotta meg. 


– A tavalyi évben nem tudtunk hálát adni mindazoknak, akik segítettek abban, hogy ilyen szép, modern környezetben tanulhatnak diákjaink – mondta köszöntőjében Deézsiné Telek Ágnes igazgató asszony. – Köszönjük mindazoknak, akik imájukkal, munkájukkal, anyagi forrásokkal támogattak minket. Egész héten a mai iskolanapra készültünk, hiszen iskolánk Krisztus Királyról kapta a nevét, akinek ünnepe november 21-én lesz.

    Köszöntötte a jelenlévőket, majd közösen elénekelték a „Volt egyszer egy király, Ma is él és köztünk jár…” kezdetű iskolai himnuszt.  

     Rövid történelmi visszatekintés után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a következőket mondta: – Óriási feladatunk az, hogy amit XI. Pius pápa Krisztus Király ünnepére meghirdetett, azt mi is vállaljuk és hirdessük. Ebben a katolikus iskolák óriási szerepet vállalhatnak. Köszönöm az összefogást, amit Dunakeszin sokadszorra tapasztalok. A város adta a nagyszerű hozzájárulását ennek az iskolának a megújulásához, hiszen a régi épületet a város adta ingyenesen az egyháznak, és a váci püspökség, az egyházmegye megújította.  A magyar kormány részéről 1,15 milliárd forint támogatást tudtunk adni, és ennek jó részét kiegészítette a Váci Egyházmegye, melynek elismerését fejezte ki azért is, mert 1991-ben még csak öt intézményt tartott fenn, harminc évvel később pedig már huszonnyolcat.

  • Aki iskolát épít, a jövőt építi, amikor tégla téglára kerül, az érték megsokszorozódik – kezdte köszöntőjét Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője. A továbbiakban arról beszélt az államtitkár, hogy olyan alappal rendelkezünk, amit képesek vagyunk a gyerekeinknek átadni. A jövő kultúráját, a jövő Magyarországát építjük, fogalmazott. Ehhez pedig elengedhetetlen a közösség ereje.

   A magyar kormány komoly oktatási fejlesztéseket valósít meg. Ebben a választókerületben az elmúlt időszakban 16 oktatási fejlesztés valósult meg és iskolaépítésekkel, felújításokkal együtt folyamatban van hét oktatási intézmény fejlesztése.  

    Felidézte Szabó József önkormányzati képviselő, egyházügyi tanácsnok a Dunakeszin 1897-ben elsőként megépült első elemi iskolát, melynek építését a község vállalta magára, majd a működtetést átadta az egyháznak. Folytatva a visszatekintést elmondta, hogy a korábbi Szent István Általános Iskola új épületbe költözött, a jelenlegit pedig átadták az egyháznak. Az újjáépítést követően 2018 szeptember elsején elkezdődhetett a tanítás a Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskolában. A teljes körű felújítás és bővítés 2020 decemberében fejeződött be. Kitért arra a képviselő, hogy az országban egyedül megvalósuló integráció keretében itt kapott helyet a Veni Vidi Vici Alapítvány, amely munkatársaival a halmozottan sérült diákok oktatását is ellátja.

    Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy ha a katolikus iskolát elvégzik a tanulók, hűek maradnak-e az itt tanult hithez, igazságokhoz, Jézus tanításaihoz, vagy elfordulnak ettől. Már most el kell dönteni, hogy kit szolgálnak majd. Azok, akik hűségesek maradnak a hithez, boldogok és végtelenül szabadok lesznek.

    Selmeczi Zoltán, a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főigazgatósága főigazgatója arról szólt, hogy azért is fontos katolikus óvodába, iskolába járni, mert ezek az intézmények, amelyek sorra jönnek létre az egyházmegyében, a keresztény katolikus értékekre alapozott oktatást vállalnak fel, amelyre napjainkban igen nagy szükség van.

    Meghitt pillanatok következtek, a diákok és tanárok közös éneklése közepette Marton Zsolt váci megyéspüspök atya, az Úristen áldását kérve megáldotta a katolikus iskolát.

    A jelen lévőket a diákok megajándékozták az iskola logójával díszített mézeskaláccsal. Az ünnepséget az iskola zenei együttesének, hangszeres szólistáinak, néptáncosainak, gyermek- és tanári kórusainak műsora gazdagította. Végezetül közösen elénekelték a Himnuszt.

Katona M. István

Fotó: A szerző felvételei és Windhager Károly

Még szintén érdekelheti...