Kultúra

„Miért is éltem?” – Író-olvasó találkozó Gazda Józseffel

Iró-olvasó találkozó keretében ismerkedhettek meg az érdeklődők Gazda József író, Bethlen Gábor és Magyar Örökség-díjas erdélyi magyar szociográfus íróval a legújabb, „Miért is éltem?” című könyvének bemutatója alkalmából. A találkozóra január 13-án került sor a dunakeszi VOKE József Attila Művelődési Központ Lányi Ferenc termében.

Kollár Albin

    A megjelenteket Kollár Albin, a rendezvényt szervező Rákóczi Szövetség Dunakeszi szervezetének tiszteletbeli elnöke köszöntötte (elnök Kárpáti Zoltánné). Elmondta, hogy a találkozó előkészítésében közreműködött a Dunakeszi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat (elnöke Kirov Gábor) és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Dunakeszi szervezete (elnöke dr. Lakatos István). Elmondta, hogy a vendég 800 kilométerről, a Háromszék vármegyében lévő Kovásznáról érkezett. Hangsúlyozta, hogy a szerző egész életét, minden művét, 35 könyvét a magyarság szolgálatába állította.

Oberczián Géza és Gazda József

    A találkozó moderátora, a Dunakeszin élő Oberczián Géza író volt, aki a Petőfi Irodalmi Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságán dolgozik és a hazai és a határon túli irodalom szervezése a feladata. Elöljáróban megtudhattuk tőle, hogy a Magyar Érdemrend lovagkeresztje elismerésben is részesített, 86 éves Gazda József többek között tanár, szépíró, magyar irodalmi tankönyv szerző, művészeti író, galériaszervező, irodalmi színpad szervező, utazó és útleírás író, a beszélt történelem dokumentálásának egyik úttörője, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület létrehozója.


– Életem minden pillanatában tudtam, hogy ki vagyok, és mit akarok, hiába volt a zsarnokság, a kommunista diktatúra – fogalmazott a szerző. Majd arról beszélt, hogy először művészeti monográfiát kezdett írni. Hatással volt rá Gyárfás Jenő, az 1870-es évek kiemelkedő festője, akinek Tetemrehívás című monumentális képe, a Magyar Nemzeti Galériában látható. Róla írta első monográfiáját, melyet további több művészeti írása követett magyar alkotókról. Közben számos külföldi országban ismerkedett a képzőművészet nagyjaival. (Több műve, köztük regényei is a Dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban megtalálhatók. A szerk.)

    A hetvenes évek elejétől 2010-ig gyűjtötte egy kazettás magnóval az akkori idősek visszaemlékezéseit. A rendszerváltás után 45 országban kereste fel az ott élő magyarokat. Ebből az óriási hanganyagból több szociográfiai kötetet állított össze.

    Életének fontos szakasza volt a Kovásznán, a hatvanas évek közepén megszervezett irodalmi színpad, mellyel 20 év alatt mintegy hatszáz előadást tartottak.   

    Önéletírása eseménydús életének összegzése, melynek külön érdekessége a történelmi háttér, Ceausescu elnyomó rendszerének bemutatása. De a könyv legfontosabb vonulata a világról, a magyarságról megfogalmazott gondolatainak az összegzése.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...