Kitekintő

Gyerekek statisztálhatnak idén is a Dunakeszi Viadalon

Igazi családi nap lesz a IX. Dunakeszi Viadal, a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki találhat számára érdekes attrakciót a március 14-i rendezvényen.

Két év szünet után Dunakeszi Város Önkormányzata ismét megrendezi a Dunakeszi Viadalt a forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából a Katonadombon. Március 14-én 10.45-től Dáma lovassági bemutató alapozza meg a hangulatot a 11 órakor kezdődő Viadalhoz. Látványos lovassági és gyalogsági összecsapásra számíthatnak idén is a nézők. Utóbbihoz a korábbi évekhez hasonlóan 10-12 éves gyerekek jelentkezését várják a e-mail címen. Az előzetes regisztrációra azért van szükség, hogy a gyermekek a helyszínen átvehessék a színtérre való belépésre jogosító karszalagot.

A harci jelenettel nem ér véget a rendezvény, néptánc, majd solymász bemutató követi. 11 órától a nagy attrakciók mellett párhuzamosan délután öt óráig színes, érdekes, interaktív programokkal és attrakciókkal is készülnek a szervezők. A Katonadombra települnek aznap az októberi Szent Mihály-napi sokadalom nagy kedvencei is: a ládavasút, valamint a Kalandozó Komédium és a Virgonckodó Játszópark különleges fajátékaikkal. A népi hagyományoknál maradva meghívott vendég az Árpád Népe Hagyományőrző, Kulturális és Sport Egyesület, amelynek munkatársai jurta sátorral, kézműves foglalkozással és kiállítással is készülnek. Emellett a Viadalon debütál a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vándorkiállítása, amelyen kvízjátékban való részvételre is lehetőség van.

A helyszínen óriásszínező és táncház is várja a gyereket, valamint kipróbálhatják az íjászatot és szablyavívást is. Az érdeklődők a solymászat kulisszatitkaiba is bepillanthatnak.

A Fabula Bábszínház is a helyszínre érkezik, 14.30-kor kezdődik az előadás. Őket a Bóbita Zenekar koncertje követi.

Szeredi Helga (Dunakanyar Régió)

Fotó: KesziPress
***

A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiuma támogatásával

Két nappal később – két év szünet után – Dunakeszi Város Önkormányzata újra megrendezi a már hagyománnyá vált Dunakeszi Viadalt a Katonadombon. A sorban a 9. rendezvényen hagyományőrző huszárok és solymászok tartanak látványos és korhű harci bemutatót, amelyet a gyermekek csatajelenete tesz még nagyobb élménnyé. Ehhez idén is várjuk 10-12 éves gyermekek jelentkezését a e-mail címen, hogy igazán látványos produkció születhessen. Az előzetes regisztrációra azért van szükség, hogy a gyermekek a helyszínen átvehessék a színtérre való belépésre jogosító karszalagot. A folyamatos programkínálatban szerepel még népi játszótér, óriásszínező, helytörténeti kiállítás, bábszínház táncház Tőkei Krisztinával és solymász tábor.

A nemzeti ünnep napján reggel 9-kor ünnepélyes koszorúzásra várnak mindenkit a Március 15. téri emlékműnél, ahol a tervek szerint a Dunakeszi Koncertfúvósok élőzenével, és a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola néptáncosainak kíséretével róhatjuk le tiszteletünket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. Ezen a napon délután pedig Békemenet lesz Budapesten, ahová a települések külön buszokat is indítanak.

Még szintén érdekelheti...