gazdaság

Gazdafórum az agrárminiszterrel Vácrátóton

A Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület és a Magyar Veterángép Csapat tartott régi mezőgazdasági gépkiállítást gazdafórummal egybekötve a vácrátóti Gárdonyi Géza Rendezvényközpontban március 1-jén. Az eseményre a tágabb környezetből jöttek szép számmal a gazdálkodók, akik a látványosság mellett meghallgatták a magyar mezőgazdaság helyzetéről és a jövőbeni tervekről szóló előadásokat Rétvári Bence országgyűlési képviselőtől és Nagy István agrárminisztertől.

Rétvári Bence, 34 településen élő 90 ezer ember képviselője összehasonlította a magyar mezőgazdaság 2010 előtti helyzetét az azóta sokat javult állapotokkal, melyeket az utóbbi években igen jelentős pályázati összegek segítenek.  

A képviselő kiemelte a magyar éléstár gazdagságát. Sem a világméretű COVID-járvány, sem a rendkívül aszályos időjárás sem tudta megakadályozni a termelést és ezzel az ország lakosságának megfelelő élelmiszer ellátását, s most amikor a szomszédságunkban háború zajlik, most sincs élelmiszerhiány.

Hazánkban nincs éhezés, túl vagyunk a visszaeséseken, mindez a gazdák erőfeszítésének eredménye, amiért elismerést, megbecsülést érdemelnek. Fölismerte a kormány, hogy a gazdákat erősíteni kell, ezt jelzi az elmúlt 12 évben kiosztott soha nem látott méretű támogatás. Cél, hogy csökkenjen a külföldről származó élelmiszer mennyisége, ha azokkal szemben magyar terméket tudunk állítani. Továbbá megköszönte a mezőgazdasági termelők kitartását, munkáját.

Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a magyarságnak milyen mély elkötelezettsége van a földművelés, állattartás terén, ennek kiforrott kultúrája van hazánkban. Ennek köszönhető, hogy a nehézségek ellenére a gazdálkodókra most is számíthatunk. Soha egy pillanatig nem merült föl annak a kétsége, hogy nem lesz elegendő élelmiszerünk. Ma már stratégiai jelentőségűnek tekintjük az élelmiszer ellátást, s erre a társadalom figyelmét ráirányították.

A vidékfejlesztési források összege elérte a 4265 milliárd forintot, soha ekkora összeg nem került a gazdálkodókhoz. 2021-ben rekord mennyiségű összeget fordíthattak a gazdák többek közt gépbeszerzésekre, mint az előző 7 évben összesen, hogy versenyképesek legyünk a globális világban.

Messziről indult a magyar mezőgazdaság. A rendszerváltás után elárasztottak minket a külföldi, sokszor olcsó termékek. Olyanok is, ami nálunk is bőven termett. Ennek elsődleges oka az volt, hogy külföldiek kezébe került hazánk feldolgozó ipara. Akik azonban nem azért vásárolták meg fillérekért, hogy korszerűsítsék és tovább termeljenek vele, hanem mint kiderült ők a piacot vettek meg ezáltal. Az olcsó pénzen megvásárolt üzemeket bezárták. Mi itt maradtunk feldolgozó ipar nélkül, s elborított minket a külföldi áru, persze nem olcsón. Ők ezután megvették a magyar mezőgazdasági termékeket, odakinn dolgozták föl, s a készterméket visszahozták, eladták nekünk. Köztudott, hogy a nyersanyag mindig az olcsó, a hozzáadott értékkel bővített feldolgozott áru jóval drágább. Mindezzel a magyar mezőgazdaságot leszorították a kevésbé jövedelmező alapanyag termelés szintjére.

Négy évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a hazai versenyképességet kell gyors ütemben fejleszteni. Ehhez meg van az alapunk. Tudunk annyi kukoricát, búzát, egyebet termelni, mint bárki más, ebben versenyképesek vagyunk. Így az egy hektárra jutó jövedelemtermelést összehasonlítva kiderült, hogy a teljes európai átlaghoz képest (minden országot együttvéve) mi csak annak 53 %-át tudjuk elérni. Ez nagyon fájó!

Megértettük, hogy ezen változtatni kell, és ehhez jelentős forrásokat kell biztosítani. Ebben vannak hagyományaink, ehhez van érzékünk, ehhez van alapanyagunk, ebben vannak tartalékaink, ebben sikeresek lehetünk, s az élelmiszer ágazat stratégiai jelentőségű. Nemcsak a nagyvárosok környéki ipari fejlesztés az egyetlen út, a falukat is fel kell zárkóztatnunk, azt is jövedelmezővé kell fejleszteni. Ezért szánt rá az állam óriási, korábban soha nem látott mértékű összeget, 4265 milliárd forintot.

Közben jött a COVID-vírus, majd most berobban a szomszédban a háború is. Hogy semmi kétségünk ne legyen arról, hogy az élelmiszer stratégiai termék, a háború kitörésének bejelentését követő egy órán belül 42 újságírói kérdés futott be hozzám, lesz-e elegendő élelmiszer Magyarországon!

Meg kell nyugtatni mindenkit, a magyar mezőgazdaság nem csak a 10 millió hazánkfiát tudja ellátni, hanem 20 milliót is – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

A jól sikerült gazdafórum megszervezéséért és a veterángépek kiállításáért elismerés illeti Lukács Balázst és segítőit.

Windhager Károly

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...