Egészségügy

Közel 300 idős ember vett részt az ingyenes szűrőnapon

Már a meghirdetésének pillanatában jól lehetett érzékelni, hogy óriási érdeklődés lesz az I. Dunakeszi Szenior Szűrőnap iránt a 65 év feletti dunakesziek körében. Az előzetes várakozást is felülmúlta a március 26-án megtartott ingyenes szűrővizsgálat, melyre az időpontfoglalásoknak megfelelően közel 300 idős ember kereste fel szakorvosi rendelőintézetet.

Jól szervezett volt az I. Dunakeszi Szenior Szűrőnap

A gyönyörű tavaszi időben folyamatos volt a „körforgás” a szakorvosi rendelőintézetben, ahol a szakorvosok várták a pácienseket. Az általános vizsgálatok mellett volt carotis doppler ultrahangvizsgálat, szeniortorna, csontsűrűségmérés, urológia, nőgyógyászat, hallásvizsgálat, sokan keresték fel a fül-orr-gégészetet, többen kértek EKG-vizsgálatot – tudtuk meg Wolfort Ágnestől, a szakrendelőintézet ügyvezetőjétől, aki nagyon készségesen végigkalauzolt a szakorvosi rendelőben, akinek az volt az általános tapasztalata, hogy az emberek elégedettek a vizsgálatokkal, örültek az ingyenes szűrőnapnak.

Ezt erősítette meg a város egyik köztiszteletnek örvendő pedagógusa is.

Kundlya Jánosné és Kundlya Zsófia
  • Nagyon örülünk a kezdeményezésnek, mert szemmel láthatóan hozzám hasonlóan nagyon sok idős ember igényével találkozott a szenior szűrőnap megtartása. Nyugdíjasként nagyon hálásak vagyunk azért, hogy ki tudjuk vizsgáltatni magunkat. Ráadásul minden vizsgálat ingyenes és olyan időbeosztással, ami számunkra is megfelelő – mondta érdeklődésünkre Kundlya Jánosné, aki szerint nagyon jó ötlet volt, hogy előzetes időpontfoglalás alapján érkezhettek. A nyugdíjas pedagógus hosszasan sorolta, hogy milyen vizsgálatokon vehetett részt, melyekről elismerően nyilatkozott.

    – Valamennyi vizsgálat gyors és kulturált volt, de ami számomra még ennél is örömtelibb, hogy minden rendben van. Nyugodt vagyok és várom a jövő évi szűrőnapot – mondta mosollyal az arcán, akit elkísért leánya, Kundlya Zsófia, aki a vizsgálatok idején szeniortornára várta az idős embereket. Zsófiához hasonlóan Radvánszky Edit, a REDit Örömtánc Klub tagjaival tartott könnyed tornát a sportos kedvű szépkorúaknak.

    – Szinte kivétel nélkül mindenki megjelent a vizsgálaton, aki előzetesen regisztrált – mondta érdeklődésemre Csoma Attila önkormányzati képviselő, a Gondoskodunk az Idősekről Tanácsadó Testület elnöke.  
Csoma Attila önkormányztai képviselő, Gondoskodunk az Idősekről Tanácsadó Testület elnöke

– Az előzetes bejelentkezésre, az időpont meghatározásra azért volt szükség, hogy gördülékenyen legyen a szűrőnap. Így szerettük volna megelőzni, hogy valamelyik szakrendelésre sokan érkezzenek egyszerre, míg máshová kevesebben. Az előzetes regisztráció bevált, a vizsgálatokra szánt öt óra alatt folyamatosan érkeztek az emberek, nem volt fennakadás – értékelte a szervezést Csoma Attila, aki elmondta, hogy az előzetesen regisztrált közel 300 jelentkező közül szinte mindenki eljött a szűrőnapra.

– Minden érkező az alapvizsgálatokon kívül egy speciális szűrést választhatott. A szűrőnap tapasztalatait összegezzük, kiértékeljük az önkormányzattal és Gondoskodunk az Idősekről Tanácsadó Testületben. Mindannyian tudjuk, hogy a szűrés, akkor hatékony, ha rendszeres, csak így lehet megelőzni, időben felismerni a betegséget. A tanácsadó testület a nagyobb rendezvényeken -, mint például a Dunakeszi Feszt – felmérte az idősek igényeit, akik 88 százaléka jelezte, hogy részt venne egy szűrőnapon. Ezt az igényt igazolta vissza a mai érdeklődés is. Bízom benne, hogy rendszeressé tudjuk tenni az ingyenes szűrőnapot – fogalmazott Csoma Attila, aki megköszönte az orvosok, az ápolók munkáját, az önkormányzat és az ügyfélszolgálat támogatását.  

A Balogh házaspár
  • Teljesen elégedettek vagyunk, minden remekül működött, nem kellett sorba állni, várakozni, mert időpontra jöttünk, ami mindenkinek nagyon kedvező – mondta a város egyik ismert vállalkozója, Balogh Péter, aki feleségével érkezett a vizsgálatokra. – Hála Istennek az eredményeink is jók – osztotta meg, aki kérdésemre elmondta, hogy ők minden évben elmennek egy alapos vizsgálatra. – Fontosnak tartjuk a megelőzést, oda kell figyelni az egészségünkre. Én például idén töltöm be a 70. életévemet – újságolta el a kiváló mesterember.

–  Jó ötletnek tartom a szenior szűrőnapot, melyre nagyon sok idős ember eljön és egy komplex vizsgálat keretében megismerheti az egészségi állapotát – tette hozzá a feleség, Judit asszony, aki szerint különösen azért is örülnek a szűrőnapnak, mert egyébként egy-egy vizsgálatra igen hosszú a várólista, több hetet vagy hónapot kell várni.

– Ma viszont minden flottul ment, nagyon kedvesek voltak az orvosok, a nővérek. Csak remélni tudjuk, hogy jövőre is megismétlik a szűrőnapot – mondta búcsúzásként Balogh Péterné.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress        

Még szintén érdekelheti...