Kultúra

Időutazásra hív a Dunakeszin megnyílt technikai kiállítás

Hétfő délelőtt ünnepélyesen nyitották meg a Dunakeszi Technikai Kiállitás néven létrehozott városi múzeumot, amelyben elsőként Bíró György magángyűjtő 55 éve óriási lelkesedéssel és szakértelemmel gyűjtött relikviáit tekinthetik meg a különleges eszközökre kíváncsi érdeklődők.

Az egykori okmányirodának helyet adó – a Bajcsy-Zsilinky út és a Szent István utca találkozásánál lévő felújított – épületben kialakított városi múzeum első tárlatát Tuzson Bence, kormányzati államtitkár, a város országgyűlési képviselője, Dióssi Csaba polgármester és a több évtizedes különleges relikviák tulajdonosa, Bíró György nyitotta meg.

Tuzson Bence, Dióssi Csaba, dr. Kerekes Dóra, Bíró György

Dióssi Csaba polgármester köszönetet mondott Bíró Györgynek, aki számos önkormányzat érdektelensége után megkereste Dunakeszit és felajánlotta az értékes eszközöket, egykori hanghordozókat, mai szemmel nézve igazán különlegesnek és egyedinek nevezhető telefonokat, számítógépeket, filmvetítőket magába foglaló kiállítás gazdag anyagát, hogy a város polgárai megismerhessék.   

A városvezető elismeréssel beszélt dr. Kerekes Dóra történész, a városi Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének a tárlat létrejöttéhez nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységéről. Köszönetet mondott Turányi Balázsnak, a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit kft. vagyongazdálkodási vezetőjének az egykori okmányiroda színvonalas felújításáért, átalakításáért. Itt jegyezte meg a polgármester: a múzeum megalapítását elősegítette, hogy a nagy volumenű állami fejlesztésnek köszönhetően az okmányiroda és a járási hivatal új épületben folytathatja tevékenységét, amelyért Tuzson Bencét illeti az elismerés.         

Tuzson Bence olyan időutazásnak nevezte a tárgyak, az eszközök megismerését, melyek láttán elénk tárul – mint fogalmazott –, hogy szüleink, nagyszüleink életében milyen eszközök segítették mindennapi életüket. A kiállítás anyagát rendkívül értékesnek tartja, melyet minden érdeklődőnek jó szívvel ajánl megtekintésre, melynek létrejöttéért köszönetet mondott a műgyűjtőnek és a városi önkormányzatnak. – Köszönöm Bíró Györgynek, hogy hatalmas munkával, a több mint 50 éve gyűjtött relikviáit megtekintheti a lakosság, aminek kiállítását a város és a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület is támogatja – mondta az országgyűlési képviselő.

Bíró György lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a kiállítás az első időszakban csütörtökönként 10:00 és 17:00 óra között előzetes bejelentkezés nélkül tekinthető meg. Az ettől eltérő időszakra a 06-20-9427-226-os telefonszámon lehet időpontot kérni tárlatvezetésre.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...