Kitekintő

Beszámoló egy lélekemelő zarándokútról

Legutóbb lapunk fóti munkatársának helyszíni élményei alapján a Dunakanyar Régió is hírt adott arról, hogy térségünk településeiről is sokan zarándokoltak el a csíksomlyói búcsúba. Ezúttal Pető Csilla beszámolóját adjuk közre, akinek szervezésében tizennyolcan – köztük többen Vácról, Kóspallagról, Nagymarosról és Szobról – utaztak a Székelyföldre, ahol találkoztak Böjte Csaba atyával is.

„A Fidesz váci csoportja hirdette meg a zarándokutat a csíksomlyói pünkösdi búcsúba, melyre 18-an utaztunk el két kisbusszal, hogy a több százezer magyarral együtt imádkozzunk és hálát adjunk Szűzanyának az áprilisi választási győzelemért (is)” – írja a váci önkormányzati képviselő, aki arról is beszámolt, hogy ő volt a székelyföldi utazás koordinátora és a kinti tartózkodásuk feltételeinek megszervezését is ő intézte.

„A Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik gyermekvédelmi otthonában, a Csíkszeredától pár kilométerre lévő csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Otthonban voltunk elszállásolva, ahol egyébként tizennégy 16-18 év közötti fiatal nevelkedik. Az otthon vezetője és lelke Fazakas Judit asszony, aki saját 3 gyermekével és férjével él együtt a 14 fiatallal. Az ő irányításukkal a fiatalok iskola után gazdálkodnak a több hektáros területen, lovakat tartanak, mangalicát hízlalnak, igyekeznek részben önfenntartó módon élni.  

Fantasztikus volt megtapasztalni azt a szeretetet – minden apró részletre kiterjedő gondoskodást – amivel minket vártak, fogadtak és egész ottlétünk alatt elláttak. 

Szombaton a reggeli után csatlakoztunk a zarándokokhoz, velünk jöttek a csíkszentsimoni lovasok is, akikkel együtt tettük meg a közel 13 kilométert a történelmi helyszínre, a nyeregbe, a Hármashalom oltárhoz. Felemelő élmény volt részt venni a csíksomlyói búcsún! Csodálatos volt a kilátás a nyeregből, gyönyörű volt az ünnepi szentmise.

Megható volt a hívek sokasága, a színpompás népviseletek és a zászlók látványa, ameddig a szem ellátott, tömött sorokban mindenhol emberek voltak. Végezetül több százezer ember együtt, egy torokból énekelte el a székely és a magyar himnuszt, amihez foghatót, lélekemelőbb élményt soha sehol nem tapasztalni!

A pünkösdi szentmisét követően délután Csíksomlyón találkoztunk Böjte Csaba atyával, aki a visegrádi Szent György Lovagrend által ajándékozott harangot és a székely fafaragó Székely Csaba által készített haranglábat ünnepi szertartás keretében megáldotta. A találkozás örömét fokozta, hogy másnap, pünkösd vasárnapján a gyermekvédelmi otthon melletti kis kápolnában tartotta az évzáró szentmisét Böjte atya, akinek közelsége, szavai örök emlék mindannyiunk számára.

Estére érkeztünk vissza a szálláshelyünkre, ahol átadtuk a fiataloknak az itthonról vitt ajándékokat, és közösen elültettük azt a kis hársfát, amit emlékül Vácról vittünk.  Megszámlálhatatlanul sok édesség, piperecikk, társasjáték, sporteszköz, hátitáska, DVD talált gazdára. Megható volt látni a csillogást, az örömet a fiatalok szemében! Köszönet a támogatásért dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselőnknek, a váci Egyházmegyei Karitásznak, a Piarista Kilátó Központnak, dr. Hertelendi Lajos vállalkozónak, és azoknak a magánszemélyeknek, akik adományaikkal hozzájárultak, hogy a 14 fiatalnak és vendéglátóinknak örömteli pillanatokat szerezhettünk.

Feledhetetlen élmény volt minden perce annak a három napnak, amit Székelyföldön töltöttünk! Csíksomlyó a magyarság szenthelye, ahová mindenki visszavágyik, ha egyszer is átélhette az együttlét, az összetartozás felemelő élményét” – írja Pető Csilla.

Még szintén érdekelheti...