közélet

Egy váci holokauszt-túlélő: Orbán Viktor tusványosi beszéde nem hasonlítható a náci beszédekhez – VIDEÓ

Többen felháborodtak Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszéde után. A kontextusból kiragadt, “nem akarunk kevert fajúvá válni” kifejezés tisztázása érdekében időpontot kért a miniszterelnöktől a Mazsihisz elnöke. Heisler András jelezte, hogy az elhangzottak komoly aggodalmat keltettek a magyarországi zsidó közösségen belül.

A baloldal szerint fajelméleti fejtegetésbe kezdett Orbán Viktor Tusnádfürdőn. Gyurcsány Ferenccel az élükön többen jelezték, hogy szerintük ez náci szöveg volt. Felkerestük a Holokauszt-túlélő Turai Jánost, a Duna-Ipoly-Galga Holokauszt Kutató és Oktató Központ és a Váci Zsidó Hitközség vezetőjét, hogy megtudjuk, valóban kirekesztő mondatokról beszélhetünk-e – írja a vasarnap.hu

Turai János már az elején jelezte, hogy a magyar zsidó közösség körében, a Mazsihisz állításával ellentétben nem tapasztalható aggodalom Orbán Viktor beszédével kapcsolatban. Szerinte semmi kivetni való nincs abban, hogy Magyarország meg szeretne maradni nemzetállamnak és ezért is fontos az illegális migráció visszaszorítása. Elmondta, hogy a miniszterelnök olyan távol áll a rasszizmustól, mint Makó Jeruzsálemtől. Holokauszt-túlélőként pedig nagyon jól tudja, hogy milyen egy eredeti náci beszéd vagy a fasiszta gondolatok. Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor tusványosi beszéde nem hasonlítható a náci beszédekhez.

Magyarországon ráadásul a reneszánszát éli a zsidó kultúra és annak támogatása, ellentétben számos nyugat-európai országgal, ahol gépfegyverekkel és páncélozott járművekkel kell védeni a zsinagógákat. Több orzságban már nem mehetnek végig egyes területeken (no-go zónákban) a zsidók kipában, mert félő, hogy megtámadják őket. “Magyarországon nyugodtan végig megyek az utcán kipában, és nem kell rettegnem attól, hogy valaki le fog lőni valamelyik ablakból” – fogalmazott Turai János.

Gerzsenyi Krisztián

Operatőr: Szennyes Krisztián

Még szintén érdekelheti...