gazdaság

Vácott újabb területeket vontak be a fizetős parkolás rendszerébe

A váci képviselő-testület korábbi rendelet-módosítása alapján szeptember 1-től módosult a váci parkolás rendszere, a változtatás értelmében új utcák, terek kerültek be a fizetős parkolási zónákba.

Az 1-es zóna (ahol 400 forint az óradíj) a meglévő utcák, terek mellett az alábbiakkal bővült: az Ady Endre sétány Eszterházy utca és a Petróczy utca közötti szakasza, a József Attila sétány Petróczy utca és a Tímár utca közötti szakasza, a Géza király tér teljes közterülete, a Budapesti főút Konstantin tértől a Budapesti főút 36-ig tartó szakasza.

A 2-es zóna (óradíj: 300 forint) a meglévő utcák mellett az alábbiakkal bővül: Múzeum utca teljes szakasza, Szent Miklós tér teljes közterülete, a Hattyú utca a Szent Miklós tértől a Kép utcáig.
A kibővített 1-es zóna területére érvénybe lépett a minden év május 1-től szeptember 30-ig tartó „turisztikai időszak”, ezen időszakban az érintett helyeken a helyi rendelet értelmében a vasárnap sem számít ünnepnapnak, például a Barátok templomának is helyet adó Géza király téren sem, hiszen mindennap fizetős parkolási szempontból 8.00 – 18.00 óra között, tehát a főmisék idején is.
Finoman fogalmazva nem aratott osztatlan sikert a leginkább az érintett körzet képviselőjéhez, Inotay Gergely alpolgármesterhez köthető intézkedés, csokorba gyűjtöttünk néhány mérvadó ellenvéleményt az érintett intézmények, közösségek vezetőitől.


A Barátok temploma közösségétől a múlt hónap során elköszönt, másfél évtizedig itt szolgáló Tömördi Viktor ferences fráter egyenesen egyházellenesnek nevezte az intézkedést, szavai szerint ez is közrejátszott abban, hogy úgy érezte, nem tudja itt folytatni a hivatását.
– A családos szentmisék ellehetetlenítését nem tudtam volna lelkileg megélni. Egy keresztényellenes városi légkör engem megbénítana. Egy pap, egy kántor, egy takarító nem állhat meg bármikor a templom előtt autóval? Ez egy ordítóan egyházellenes megnyilvánulás – nyilatkozta az immáron Sümegen szolgáló Viktor atya.

Természetesen megkérdeztük az új helyzetről Katona Miklóst, a Piarista Kilátó Központ vezetőjét is.
Szavai szerint az intézkedés miatt a városházi parkolódíj formájában immár az összes térítésmentes programjuk után fizetniük kell a velük kapcsolatban lévő családoknak, akik hetente akár többször is hozzák foglalkozásra sok szempontból hátrányos helyzetű, adott esetben mozgáskorlátozott,  látás- és/vagy hallássérült kiskorú- vagy nagy kamasz, esetleg már fiatal felnőttkorba lépett gyermekeiket, az igazgató szerint ez egy védhetetlen, hátrányos megkülönböztetés.
– És emellett azt is ki tudom jelenteni, hogy ebbe az intézménybe nagyon sok váci lakos jön különböző rendezvényekre, hiszen számos olyan értékteremtő programot valósítunk meg itt az épületben, amelyek akár a fiatalok, akár a felnőttek számára vonzóak, a rendelet ebből a szempontból is hátrányos, hiszen ezek az események alapvetően a délutáni órákban vannak, de a szombat délelőtti matinérendezvényekre is gondolhatunk. Azt gondoljuk, hogy ez a döntés nem volt átgondolt, egyáltalán nem megalapozott intézkedés – fogalmazott Katona Miklós.


Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora pedig így nyilatkozott:
– Egyfelől állampolgárként értem azt, hogy a városunk nagyon súlyos helyzetben van anyagilag, és még súlyosabban is lehet. Ugyanakkor számunkra nyilván eddig is nehezen megoldható probléma volt a parkolás, ami az új rendszerben csak súlyosbodik. Nem nagyon tudok közös nevezőt találni a két szempontban. Mi ugye az egyházmegye fenntartásában vagyunk, és elvileg az egyházmegyének van kijelölve a parkolóhelye, de hát körülbelül harminc parkolóhelyre még hivatalosan is kétszáz parkolójegy áll rendelkezésre, miközben a környezetünkben az intézményünkön kívül általános iskola, gimnázium, hivatali intézmény is dolgozik az egyház képviseletében. Nekünk több helyen is van Vácott telephelyünk, de sajnos sehol nem megoldott az, hogy parkolni tudjanak a kollégák. Ez nekünk most egy elég súlyos belső konfliktust okoz.
***
Az érintett körzetekben alkalmanként parkolni kívánók mellett az itt lakóknak is súlyos forintokba kerül a jövőben az eddig díjtalan parkolás, ráadásul még egy éves bérlet sem garancia arra, hogy az adott díjfizető mindig talál helyet a háza előtt.
A parkolási zónákban lakó magánszemélyek kedvezményes bérletet válthatnak. Az első gépjárműre a megváltástól számított 30 napig érvényes bérlet ára 3 ezer forint, a 365 napig érvényben lévő bérlet pedig 14.400 forintba kerül. Ugyanezen összegek a további jármű(vek)re: 4 ezer/hó, illetve 30 ezer forint/év.
Internetes fórumokon több hozzászóló megjegyezte, mennyire visszatetsző, hogy a váci önkormányzat épp most, a háborús gazdasági válság idején bevezet egy ilyen új helyi sarcot.
***
Egy kis kitekintés a környék népesebb városaira
A Vácnál nagyobb lélekszámú Dunakeszin a parkolás városszerte ingyenes, de néhány kialakított parkolóhelyen 3 órás időkorláttal lehet parkolni, jellemzően rendelők, városi intézmények és gyógyszertárak környékén, hogy akinek ott van elintéznivalója, kényelmesen meg tudjon állni a közelben.
Aki szeretné elkerülni a büntetést, az ingyenesen juthat hozzá a parkolási időt jelző tárcsához Dunakeszi Város Önkormányzatánál.
A mintegy 20 ezer lakosú Veresegyházon sem kell fizetni sehol a közterületi parkolásért.
A váci első sorszámú parkolási körzet tarifája egyébként vetekszik a Józsefvárosi „B” díjövezetével, ahol 450 Ft/óra a tarifa, csak néhány kiemelt hely erről a kies fővárosi vidékről: II. János Pál Pápa tér, Nagyfuvaros utca, Mátyás tér, Tavaszmező utca, Koszorú utca, Szigony utca-Üllői út, Nagyvárad tér, Orczy út-Orczy tér, Fiumei út,  Baross tér (Keleti pu.) – Rákóczi út által határolt terület…

Ribáry Zoltán

Még szintén érdekelheti...