Ünnepi kitekintő

Példaértékű a lengyel Stary Sacz és Dunakeszi testvérvárosi kapcsolata

A legendásan híres több évszázados lengyel-magyar barátságot olyan példaértékű testvérvárosi együttműködések gazdagítják napjainkban is, mint IV. Béla király lányának, V. Boleszláv lengyel fejedelem feleségének, a klarissza kolostort építő Szent Kinga városa, Stary Sacz és Dunakeszi közel két évtizedes kapcsolata. Amilyen erős kötelék fűzte össze a két nép barátságát és történelmi szövetségét a régmúltban, olyan gazdag napjainkban az iskolák cserediák-kapcsolata, a művészeti csoportok, civil közösségek és a két önkormányzat testvérvárosi együttműködése.

E nagyszerű kapcsolat hivatalosan 15 éve vált testvérvárosi együttműködéssé, melynek egyik kezdeményezője és legfőbb támogatója a lengyel kisváros jelenlegi polgármestere, Jacek Lelek volt, aki 2007-ben a partnerségi megállapodás aláírásakor Stary Sacz alpolgármestere volt. A két város együttműködése, az iskolák évente ismétlődő cserediák-kapcsolatának erősítése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként Dunakeszi Városért Díjjal tüntette ki Jacek Lelek polgármestert Dunakeszi Város Önkormányzata.

Jacek Lelek polgármester dolgozószobájában: Kárpáti Zoltán, Jacek Lelek, Dióssi Csaba, Sipos Dávid

A koronavírus-járvány és egyéb objektív tényezők miatt a kitüntetett polgármester nem tudott eljönni 2022. március 15-én a dunakeszi városi ünnepségre, ezért Dunakeszi egyik legrangosabb elismerését Dióssi Csaba polgármester 2022. október 25-én Stary Sacz Város Képviselő-testületének ünnepélyes ülésén adta át Jacek Leleknek.

Stary Sacz Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Dunakeszi polgármestere – aki Sipos Dávid alpolgármesterrel és Kárpáti Zoltán önkormányzati képviselővel együtt vett részt a képviselő-testület ülésén – nagy érdeklődéssel kísért beszédében felidézte a lengyel és a magyar nemzet fennmaradásáért vívott 1100 éves küzdelmét, a tatár, a török, az orosz és a német hódítók elleni honvédő harcát. Elismeréssel és büszkeséggel a hangjában szólt a több évszázados lengyel-magyar barátságról, a két nemzet szilárd alapokon nyugvó megbonthatatlan együttműködéséről.

Stary Sacz: a vendéglátó iskolák és a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium pedagógusai

Nagy értéknek nevezte Stary Sacz és Dunakeszi 15 éves testvérvárosi együttműködését, melynek gerincét a Radnóti Miklós Gimnázium és a lengyel város iskoláinak közös programjai, különböző hagyományőrző és művészeti csoportok rendezvényei, találkozói adják. „Nekünk az elmúlt 15 év nagyon fontos volt, és ezért mi ezt ünnepként éljük meg, hogy másfél évtizede jó barátok vagyunk városi szinten is.” – jelentette ki Dióssi Csaba, aki elmondta, hogy Dunakeszin minden évben a köztiszteletnek örvendő, a városért, a helyi közösségekért kiemelkedő tevékenységet végző személyeket tüntetik ki. – Idén az egyik kitüntetett személyiség az önök polgármestere, Jacek Lelek volt, aki az elmúlt 15 évben és azt megelőzően nagyon sokat tett, és napjainkban is így cselekszik a két város kimagasló színvonalú együttműködéséért.

Dióssi Csaba polgármester méltatta a két város tartalmas együttműködését, Jacek Lelek közel két évtizedes kimagasló szervező és támogató tevékenységét

Köszönjük Jacek Lelek polgármester úr önzetlen együttműködését, a két város kapcsolatának erősítése érdekében kifejtett tevékenységét! Kitüntetéséhez szívből gratulálok! – hangzottak Dióssi Csaba elismerő mondatai, aki elmondta, hogy 12 éve polgármester, s ezen időszakban többször is ellátogatott Stary Saczba, melynek a fejlődése elismerésre méltó. – Sok mindent láttunk, és tanultunk önöktől, amit Dunakeszin is tudunk hasznosítani – jelentette ki.

Sipos Dávid alpolgármester olvasta fel a laudációt

Ezt követően Sipos Dávid alpolgármester olvasta fel a laudációt, melyben Jacek Lelek méltatásaként – többek között – elhangzott: „Tevékenységének köszönhetően a lengyel-magyar kapcsolat településünkön élő, tartalmas. A polgármester személyes közreműködésének köszönhetően számos közös rendezvényre került sor: konferenciák, kiállítások, szimpóziumok, koncertek. Mindig megpróbálja közelebb hozni Stary Saczot a magyarokhoz, Magyarországot pedig Stary Sacz lakóihoz. Hangsúlyozza Stary Sacz és Monopolska nagy fontosságát a magyar nemzet számára. Társszervezője volt az első lengyel-magyar fórumnak Stary Saczban.

Egy korábbi cserediák-program keretében látogattak el a lengyel kisvárosba a Radnóti gimnázium pedagógusai és tanulói

Aktív támogatója a Dunakeszi és Stary Sacz között több mint 10 éve jól működő cserediákprogramnak, amelynek keretében a Radnóti Miklós Gimnázium tanulói a koronavírus-járvány kezdetéig évente két alkalommal találkozhattak lengyel társaikkal. Ezzel elősegítve életre szóló, országokon átívelő szoros barátságok kialakulását nemcsak a fiatalok, hanem családjaik között is, a közösen használt angol nyelv gyakorlását a való életben. Jacek Lelek irányításával a magyar küldöttséget mindig őszinte vendégszeretettel, gazdag programkínálattal fogadják. Reméljük, a járványügyi intézkedések enyhítésével a kapcsolat gyakorlása és a találkozások, személyes események szervezése ott folytatódik, ahol abbamaradt. Kitüntetéséhez gratulálunk!”

Jacek Lelek és Dióssi Csaba

Ezt követően Dióssi Csaba e szavak kíséretében adta át a kitüntetést: „Szívből gratulálok Jacek Leleknek a kitüntetéshez, nagyon sok munkája van benne. Most, amikor átadom az elismerést, akkor kérem, hogy érezzék úgy, hogy Jacek kapja, de ez a kitüntetés kifejezi az önök és Lengyelország iránti tiszteletünket is.”

A kitüntetést Jacek Lelek kedves szavakkal köszönte meg, aki felidézte a Stary Sacz és Dunakeszi közel két évtizedes kapcsolatát gazdagító kiemelkedő eseményeket.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...