Kultúra

Könyvbemutató a magyar kultúra napja alkalmából

2023. január 19-én 18 órától a VOKE József Attila Művelődési Központban rendezzük meg a Dunakeszin élő, Dunakeszihez kötődő szerzők „Dunán innen…” című antológiájának bemutatóját. A megjelenésre szánt kötet hagyományteremtő szándékkal indul útjára, amelyet a következő években is szeretnénk megvalósítani, bízva abban, hogy a kötetbe bekerülő szerzők száma növekedni fog.

A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban 2022 októberében megtartott Helyi írók, költők felolvasó estje adta az ötletet, hogy megszülessen egy olyan kiadvány, amely a településhez kötődő, próza- és versírást művelő tollforgatók írásait tartalmazza.

A tematikailag kötetlen válogatásban húsz szerző műve olvasható, néhányuk több műfajban is jegyzi a kötetet. Valós és kitalált történetek, szerethető felnőtt és gyerekversek, tanulságos prózák, amelyek a „Dunán innen” íródtak. Az antológiában a következő szerzők szerepelnek. Haiku: Szentkirályi Fittler József; mese: Horváth Ágnes; novella: Bakóczy Sára, Kerekes Dóra, Kováts-Szőts Viola, Lena Belicosa, Soltész Gyöngyi, Street Gábor Huba; próza, prózavers, rövid próza: Berényi László, Fehér Kinga, Mucsi Tina; regényrészlet: Kováts-Szőcs Benedek, Vándor Gábor; vers: Csongor Andrea, Kardos József, P. Herman Noémi, Tolmácsi Gergely, Varjas János, Vámos Robi, Vincze József. A kötet lektorálását Lőrincz Róbert és Szentkirályi Fittler József végezte.

A könyv borítója és az illusztrációk többsége Mucsi Tina munkája. A kiadványban Juhász Terézia két fotója is helyet kapott, amelyek a dunakeszi Duna-partot mutatják be napjainkban. A színes illusztrációk közlésével a kötet egyben egy művészeti album is.

Az antológiához Lőrincz Róbert, a dunakeszi könyvtár szakmai igazgatója írt ajánlást, amelyben kifejtette: „A Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár feladatai között kiemelt helyen szerepel a Dunakeszin élő írók, költők felkarolása, támogatása. A mostani kötet – amely a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában lát napvilágot – nagyrészt a 2022-ben rendezett könyvtári felolvasóesten résztvevők munkáit tartalmazza, de rajtuk kívül más Dunakeszihez kötődő alkotók írásait is bemutatja. Köszönet Béres Magdi könyvtárosnak, aki az ötlettől a megvalósításig motorja volt az antológia megjelentetésének.”

Köszönöm a lehetőséget, hogy a Dunakeszin töltött három évem alatt megismert írók, költők műveit antológiába szerkeszthettem. Köszönet a Szülőföld Könyvkiadónak, hogy fantáziát látott a dunakeszi alkotók antológiájának megjelentetésében. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a könyvbemutatóra!

Béres Magdi

(Lena Belicosa)

szerkesztő

Még szintén érdekelheti...