Kultúra

Egy gödi művész fóti kiállítása -M. Győrffy Anikó ikonjai

A képzőművészeti kiállítások születésének minden pillanata élmény és izgalmas várakozás, az ajándék meglepetések megélésének boldog öröme, amely mindenkit magával ragad, hiszen a közös katarzis egymásba fonja a lelkeket. Ezt az érzést élhettük át M. Győrffy Anikó ikonfestőművész „Isten egyedül elég” című tárlatának megnyitóján, 2023. március 31-én, a fóti Vörösmarty Művelődési Ház Szalkay termében.

A művésznő toppant be elsőnek, még fotósunkat, Enyedi Lajost is megelőzve, hogy mielőbb találkozhasson kiállításba rendezett ikonjaival. A Szent Imre Kórus ugyancsak időben érkező tagjait Horváth István karnagy a kapuban várta, hogy még időben, nyugodtan beénekelhessenek.

A művészetkedvelő vendégek is szállingózni kezdtek, majd egyre többen adták egymás kezébe a kilincset, és csak jöttek, jöttek, jöttek. Pótszékeket kellett berakni a terembe, hogy mindenki kényelembe helyezhesse magát, mielőtt Palásti Béla igazgató bemutatná és köszöntené a vendégeket, a közreműködőket, valamint dr. Vass György, fóti polgármestert, és Sólyomvári Györgyöt, a Dunakeszi Örmény Közösség vezetőjét. Fóti, budapesti, dunakeszi összetételű közönségünk most gödiekkel gazdagodott, lévén, hogy a kiállító művész, M.Győrffy Anikó és családja Gödön él, barátai, ismerősei laknak ott. Ismertsége azonban Göd határain messze túlterjed, hiszen ikonjai több kontinens számos országában jelen vannak gyűjtők és galériák tulajdonában. Az ikonfestészetet nem csak műveli, hanem mesterként oktatja is.

Galériaalapító tevékenysége kultúrtörténeti jelentőségű városa múltjában. Nevéhez fűződik az Olajfa Művészház megnyitása 2001-ben, mely gödi és Göd környéki művészek, művészetpártolók összefogásávaljött létre, fennállásátférje, Mógor László mecenatúrája működtette, és az önkormányzat támogatta. Otthont teremtett a képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, a zene és az irodalom jeles képviselőinek. Kiállítások, irodalmi, zenei és előadói estek, szakmai előadások sorozatát rendezte heti rendszerességgel hosszú éveken keresztül. A galériabeli tárlatmegnyitókon többször jelen lehettem, és sóhajtozva vágytam rá, hogy Dunakeszin is történjen hasonló csoda. Nem tervezhető események miatt, sajnos az Olajfa Művészház ma funkciót váltva működik tovább, de az érdem, hogy létrejött, hogy volt, semmit nem veszített értékéből.

 Anikó „Isten egyedül elég” című kiállításának pénteki megnyitóját megelőzte a csütörtöki nem hivatalos megnyitó, ugyanis az önkormányzati képviselők a galériaként működő Szalkay Teremben tartották ülésüket. A falakat ékesítő szentképek, vagyis az ikonok jelenléte, szuggesztív hatása lelki-hitbeli ajándékokkal gazdagítja a nagyböjt ünnepi készülődését. M. Győrffy Anikó a jelenkori magyar szakrális művészet jeles képviselője, a világban élő Karmelita Rend közösségének a tagja.

Az ikon olyan különleges képzőművészeti alkotás, melynek titka van. Az ikon titka a belőle áradó figyelem. Míg más képnél mi figyeljük az alkotást, az ikon előtt állva az az érzésünk, hogy az ikon szemlél minket. Ám nem csak ez az érzés, hanem sok minden más is az ikon titkai körébe tartozik. Miképpen jön létre az ikon és a szemlélő kapcsolata? Mi M. Győrffy Anikó ikonjainak az üzenete? Sebestyén Győző református lelkész beavatottként, sajátos nézőpontból szemlélve az alkotásokat vezette hallgatóságát a tökéletesebb megértés felé, végül egy mindannyiunk számára megválaszolandó kérdéssel zárta elemző gondolatait: Pantokrátor-e nekem Jézus?

Horváth István karnagy, bár fóti lakos, az Alagi Szent Imre Egyházközség életét is gazdagítja, hiszen 2015 óta ő vezeti a templom felnőtt kórusát, majd a két évvel később, az általa megalapított Szent Imre gyermekkórust. Zenetanári és zeneszerzői munkája mellett szinte minden perce a zenével kapcsolatos. A hazai egyházzenei élet meghatározó személyisége. A Szent Imre kórusnak a tárlatmegnyitóra összeállított műsora az alagi egyházközség ajándéka volt a művésznőnek, akit közösségük tagjaként szeretnek és tisztelnek.  Az elsőként elhangzó Salve Regina című gregorián ének emlékeztetett arra is, hogy Ybl Miklós híres fóti temploma a világon elsőként lett a Szeplőtelen Fogantatás, azaz Immaculata templom.

M. Győrffy Anikó tanúságtétele tette teljessé az ünnepélyes tárlatmegnyitó élményét. Hitéről, ikonfestészet iránti elhívatásáról vallott lelki kincseivé átlényegült, szépséges ikonjai társaságában a fóti tárlat lelkes közönségének.

Harangozó Katalin, a kiállítás rendezője

Fotó: Enyedi Lajos

Még szintén érdekelheti...