Dunakeszi szemmel

Mindent bevetett a rendőrség Dunakeszin

Kiemelt rendezvénye volt a Pest Vármegyei Rendőrkapitányságnak és a Pest Vármegyei Katasztrófavédelemnek a dunakeszi majálison tartott Rendőr és Katasztrófavédelmi nap. Az egyenruhások önként jelentkeztek, hogy kiállítóként hadd vehessenek részt rajta. Amilyen lelkesen készültek, olyan örömmel fogadta a közönség. A gyereknapon újra találkozhatunk velük.

  • Hatalmas sikere volt a városi majálison a Pest Vármegyei Rendőr- és Katasztrófavédelmi napnak,
    a rengeteg látványos és interaktív produkciónak. Negyedik alkalommal választották ismét Dunakeszit e rendezvény színhelyéül. Áruljuk el az olvasóknak, mit tud Dunakeszi?
    – kérdeztük a város rendőrkapitányától, Farkas Imre rendőr ezredestől.
  • Dunakeszi egy bevált helyszín. Mind a város lakossága, mind az önkormányzat szeretettel fogadja a
    rendőröket és a tűzoltókat a rendezvényeken. A Katonadomb nagyon jó adottságokkal rendelkező terület, alkalmas arra, hogy egy nagyobb felvonulást szervezhessünk, de a parkoltatás és a miliő szempontjából is a környék legjobb helyszíne. Nem is volt kérdés, hogy esetleg másik települést keressünk. A katasztrófavédelem is örült a lehetőségnek, azonnal csatlakozott a kezdeményezésünkhöz, az önkormányzat is teljesen nyitott volt rá, és beépítették a városi majális programjába a rendezvényünket. Eredetileg 13:00-14:00 óráig terveztük, de a nagy érdeklődésre
    való tekintettel tovább maradtak a TEK-esek, a BV-sek, de maradtak a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól is kollégák. Mindenki, akit előzetesen megkerestünk, azonnal visszajelezte, hogy az elmúlt évek tapasztalatai miatt nagyon szívesen részt vesz, hiszen mindig nagyon színvonalasra sikerül a rendezvény.

  • Hogyan értékelték azok a kollégák a családi napot, akik „dolgoztak”, a bemutatókat koordinálták?

  • Örömmel jöttek, sokan önként jelentkeztek résztvevőnek, szervezőnek. Igyekeztünk minden területet képviseltetni, úgy, mint motoros rendőrök, közlekedésrendészek, bűnmegelőzés, bűnügyi szakterület… Az azonban meglepetés volt számunkra, hogy Pest vármegye távolabbi területeiről, például a ceglédi, nagykátai részről is sokan eljöttek családostul. Örültünk neki nagyon. Előzetesen
    felmértük azért a létszámot, hogy az ellátással tudjunk kalkulálni. A standokon, kiállítási helyeken lévő kollégák is azt mondták, hogy nagyon nagy volt az érdeklődés. Mind a katasztrófavédelem technikai eszközeit, a füstsátrakat, a TEK-esek autóit, a rendőrségi motorosokat folyamatosan elözönlötték az emberek. A TEK-esek is jelentős létszámmal, technikával érkeztek, pedig előző nap zárult a pápalátogatás miatti készültség.

  • Mikor számíthat Dunakeszi újra arra, hogy valamilyen rendezvényükre becsatlakozik a rendőrség?
    Ha nem is ilyen nagyszabású készültséggel…

  • A város már jelezte, hogy jövőre akár egy külön napot is kaphatnánk, hogy hosszabban, nagyobb területen mutathassa meg magát a rendőrség és a katasztrófavédelem. Úgy gondolom,
    a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság örömmel fogadja majd ezt a felajánlást, sőt, a visszajelzések alapján már most készülnek a társszervek is hogy csatlakoznak a programhoz. Mi pedig tovább ötletelünk, hogy milyen érdekességeket tudunk még megmutatni, mi lehetne még vonzóbb, ami megfogja a fiatalokat és sikeres lehet a toborzás tekintetében is. Nem titkolt célja a rendvédelmi szerveknek, hogy ezeket az alkalmakat toborzásra is felhasználják.
  • Mennyire sikerült meghozni a csatlakozási kedvet a látogatókban?

  • A fiatalok ilyenkor mindig kedvet kapnak, érdeklődők voltak is sokan. Szeretnénk, ha ebből a körzetből is többen jelentkeznének. Főleg a 10 hónapos képzésre, ami már egy egyszerűsített képzés a korábbi 2 éveshez képest. A 10 hónap alatt iskolai, valamint kapitányságon, őrsön végzett
    gyakorlati képzés keretében aránylag gyorsabban lehet valaki rendőr, mint korábban. Érettségi vizsga szükséges hozzá, valamint egészségügyi, pszichológiai és egy fizikai felmérés az alkalmasság érdekében. Utána pár hét elméleti képzés, amikor még mindig van idő eldönteni, a jelentkező elindul-e ezen a pályán.

  • Tíz hónapja vezeti már a Dunakeszi Rendőrkapitányságot, de még nem igazán ismeri Önt Dunakeszi lakossága. Honnan indult az Ön pályája? Mit tudhatnak meg Önről az olvasók?

  • Békés megyéből származom, és a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre kerültem, ahol gépészmérnökként végeztem. Akkoriban hanyatlott a mezőgazdaság és nem volt lehetőségem
    elhelyezkedni ezen a szakterületen. Viszont kaptam egy ajánlatot, hogy a rendőrség berkein belül folytassam a jövőmet. Igazából nem volt rálátásom a rendőri munkára, de belevágtam.
    3-4 év alatt az ember eldönti, hogy hosszútávon rendőr marad-e vagy feladja. Én úgy döntöttem, hogy maradok a rendőrségnél és ez alapozta meg az egész elkövetkezendő életemet. Sokáig Gödöllőn laktam, majd Szadára költöztem, néhány hete pedig már Erdőkertesen élünk a párommal és a 18 éves lányommal. A 28 éves nagylányom már önálló, külön él Budapesten a vőlegényével, akivel a nyáron itt tartják majd az esküvőjüket Dunakeszin. Ami váratlan, és nagyon örömteli esemény, hogy a napokban születik meg a kisfiam, akit már mindannyian nagyon várunk. Új kihívások elé állít engem és a család többi tagját is, de bízom benne, hogy ezt is meg fogjuk ugrani.
    Nem könnyű összeegyeztetni a munkát, a távolságot, a családot, a magánéletet, de úgy érzem, eddig sikerült, jól működött. Talán a barátaimra jutott kevesebb idő az elmúlt néhány hónapban, de türelemmel fogadták, ha valamiből kimaradtam. A kisfiam biztosan átrendezi majd az életünket, de igyekszünk minél előbb kialakítani egy mindenki számára jól működő rendszert.

  • Dióssi Csaba polgármester fontosnak tartja a települést érintő közbiztonsági kérdések átbeszélését a rendőrkapitánnyal. Ezt a szokást évek óta tartja már, korábban Tóth Csaba rendőr ezredessel találkozott heti rendszerességgel, majd ezt a kezdeményezést Farkas Imre rendőrkapitánnyal is azonnal folytatták. „Keddenként ülünk össze városvezető kollégáimmal, Imre Zsolttal, a Járási Hivatal vezetőjével és a rendőrkapitány úrral, hogy hétről-hétre átbeszéljük a városban történteket. Szerencsés település vagyunk, a lakosságszámhoz képest szinte elenyésző a rendőrségi esetek száma, azokból is inkább csak kisebb szabálysértésekre, bűncselekményekre – pl. ködlámpa, katalizátor lopás – akad példa. Azon dolgozunk, hogy ez így is maradjon, de ehhez kell egy felelős állampolgári közösség, ami nálunk megvan. Örömmel vettük, hogy a Pest Vármegyei Rendőrkapitányság és a Pest Vármegyei Katasztrófavédelem már negyedik alkalommal tartotta nálunk a családi napját, ami óriási sikert eredményezett. Felkértük őket, hogy vegyenek részt a gyereknapon is. Ha nem is a majálishoz hasonló nagyszabású kitelepüléssel számíthatunk rájuk, számos rendőrségi elemmel találkozhatnak majd a látogatók. Az újság hasábjain pedig a következő lapszámban egy páros interjúban a közbiztonságról és az erre irányuló jövőbeni tervekről is beszámolunk” – mondta lapunknak a polgármester.

Dunakeszi Polgár/Szeredi Helga

Fotó: Kovács Zsolt

Még szintén érdekelheti...