aktuális

Dunakeszin képviselőnek lenni leginkább dunakesziséget jelent – Beszélgetés a Randevú a Napteraszon műsorvezetőjével

Randevú a Napteraszon címmel a közelmúltban a Telekeszi TV-n indult új műsor, amelyet Seltenreich József, Dunakeszi Város Sportigazgatóságának vezetője, önkormányzati képviselő, Dunakeszi Családügyi főtanácsnoka vezet. A műsorban olyan embereket szólaltat meg, akik mindennapi tevékenységükkel kiérdemelték a városlakók tiszteletét, példát mutatnak, értéket teremtenek.

A kérdésre, miként jutott eszébe, hogy műsort vezessen, Seltenreich József elmondta: először Dunakeszi családügyi főtanácsnokaként vállalkozott a műsorvezetésre, amikor a Házasság hete alkalmából közösen a helyi televízióval készítettek beszélgetést egy régóta együtt élő házaspárral. A beszélgetés sikerén felbuzdulva jött az ötlet – a tévésekkel közösen –, hogy megvalósíthassa egy régi álmát.

„Harminc éve vagyok önkormányzati képviselő, látom a város hogyan fejlődött az elmúlt évtizedekben, és ismerem azokat az embereket is, akik ezt a települést olyanná tették, amilyennek mi látjuk ma. Ezt szerettem volna egy kicsit a jövőnek, meg a jelennek is megörökíteni, mert szerintem nagyon fontos, hogy megismerjék az emberek azokat a Dunakeszin élő meghatározó, értékadó személyeket, akiknek a véleménye, az élete példát mutathat, akár segíthet a mindennapi életünkben eligazodni. Az álmom találkozott a lehetőségekkel, és akkor beszéltük meg, hogy csináljunk egy sorozatot, Randevú a teraszon címmel a Telekeszi TV  műsorában a Napteraszon beszélgetünk az aktuális vendéggel.”

A sorozat első részében Szakáll Lászlóné Lujzi néni, a Bárdos iskola korábbi igazgatója, a helytörténeti gyűjtemény létrehozója volt a vendég,  a másodikban Varga Tiborral, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium nyugalmazott igazgatójával, mindketten meghatározó személyiségei Dunakeszi életének.

„A műsor vendégének kiválasztásában elsősorban én döntök, de természetesen meghallgatom a tanácsokat, megbeszélem a tévésekkel, a hivatalban is azokkal, akiknek a véleményét mértékadónak tartom, és szívesen veszem, hogyha ötleteket adnak a nézők, hogy kire lennének kíváncsiak. Nekem van elképzelésem arról, hogy kik azok az emberek – és most úgy érzem, már 30 év képviselői tapasztalata, és közel hatvan évnek a dunakeszi tapasztalata mondatja velem – akiket ki tudok választani. Az első tízet biztosan, de tudom, hogy hosszú ideig folytatható sorozat lesz, hiszen nagyon sok olyan embert meg lehet mutatni itt a városban, aki értéket teremt, és akinek a mondanivalója, az életútja, a véleménye érdekes lehet az embereknek. Ez is egy fontos szempont, hogy nézhető, fogyasztható legyen a műsor.”

Seltenreich Józseffel beszélgetve felmerült a kérdés, hogy a meghívott vendégek kiválasztásánál befolyásolja-e, hogy helyi politikusként készíti a műsort. Mint mondja, ez egy valós probléma, ő is elgondolkodott rajta, de nem a politikai szempontok alapján választja ki beszélgető partnereit.

„Biztos benne van a személyiségem és az értékrendem természetesen a döntésekben, amiket meghozok, de úgy gondolom, az évtizedek munkája megmutatta, hogy kik azok az emberek, és én itt nemcsak jobboldali emberekről van szó, akik kiemelkedőt alkottak, megbecsült emberek. Nemcsak az én politikai oldalamról lévő embereket ismerek a városban és ismerem a tevékenységüket, az értékteremtő munkájukat, hanem úgy gondolom, hogy teljes Dunakeszinek. Talán önkormányzati képviselőként mondhatom is nyugodtan, hogy itt nem is a politika a legfontosabb az önkormányzati képviselőségben, hiszen a politikai hovatartozás az egy dolog. Én azt gondolom, hogy Dunakeszin képviselőnek lenni leginkább dunakesziséget jelent és nem pártpolitikai hovatartozást. Itt helyben inkább a városnak a lokálpatrióta részét érzem erőteljesebbnek, és a képviselői munkámban is ezt próbálom kidomborítani, a riportokban is erre próbálom a hangsúlyt helyezni.”

Seltenreich József nemcsak önkormányzati képviselőként, hanem elsősorban sportigazgatóként ismert a városban. Mint megtudtuk tőle, 15 évig pedagógusként is dolgozott, tehát a pedagóguskörökben jól ismerik, az első két vendége is pedagógus volt.

„Erre oda is kell figyelnem, hogy ne ezen a soron menjek végig, tehát igyekszem az elkövetkezendő időkben az összes lehetőségét a városnak kihasználni. Ebben egy jó sorvezetőm a kitüntetettek listája, nagyon sok területnek a jeles képviselői benne vannak. Akár orvosok, akár a média szereplői, akár a műszaki területekről jövő emberek – akik a városban sokat tettek -, lesznek még reményeim szerint a vendégeim. Ez a csoport inkább már az idősebb generációhoz tartozik, de szeretnék majd néhány fiatalt is behívni a stúdióba, akik ma végeznek hasznos, aktív tevékenységet” – mondta beszélgetésünk végén Seltenreich József.

A Randevú a Napteraszon című műsort két-három hetente láthatják a Telekeszi TV nézői. A félórás műsornak készül egy rövidített, 3 perces változata is, melyet a Facebook-oldalon lehet megtekinteni.

(B. Szentmártoni)

Még szintén érdekelheti...