időjárás

Vihar – Meteorológia: estétől nő a heves zivatarok esélye!

Péntek estétől nő a heves zivatarok esélye, ezek idején nagyméretű jégre, viharos széllökésekre és felhőszakadásra kell számítani – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

A pénteken érkező hidegfront „kitűnően tudja hasznosítani” az elmúlt napokban felhalmozódott labilitási energiát, vagyis a zivatarok számára rendelkezésre áll a kellő mennyiségű „üzemanyag”.
    Várhatóan az esti óráktól válhat aktívabbá egyre nagyobb területen a légkör, de már ez előtt, tehát a hidegfront érkezése előtt, délután is kialakulhatnak az országban záporok, zivatarok.


    Estétől nő a heves zivatarok kialakulási esélye. A zivatarok rendszerbe szerveződve haladhatnak délnyugat felől északkelet felé, környezetükben nagyméretű (2-4 centiméteres, helyenként öt centisnél is nagyobb jégre), viharos, erősen viharos (akár óránkénti 90-100 kilométeresnél erősebb) széllökésekre, valamint felhőszakadásra (20-50 milliméternyinél több csapadékra) is számítani kell. Emiatt a legmagasabb, harmadik fokú (piros) riasztást is kiadhatják.


    Felhívták a figyelmet arra, hogy nagyobb eséllyel a déli országrészben lehetnek heves zivatarok.

MTI

Még szintén érdekelheti...