aktuális

Pénteken adják át az új Ipoly-hidat Ipolydamásd és Helemba között

Július 28-án, pénteken adják át az Ipolydamásd és a felvidéki Helemba között épített új hidat. A fejlesztés óriási jelentőségű az Ipoly folyó két oldalán elterülő településeken élő lakosság, a vállalkozások és a turizmus számára egyaránt.

Mint, ahogy arról korábban beszámoltunk, a híd átadása a szlovák oldali forgalomba helyezési eljárás elhúzódása miatt csúszott, magyar oldalon a híd minden szükséges engedéllyel rendelkezik, átadásra kész, már több hónapja.

A hídhoz magyar oldalon 540, szlovákiai oldalon pedig 175 méter hosszú bekötőút épült, valamint gyalogosoknak külön átkelő készült. 3,5 tonnát nem meghaladó járművek közlekedhetnek majd rajta, továbbá a hídon keresztül halad majd át az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút is.

100 évvel ezelőtt 40 híd biztosította a kapcsolatot a Börzsöny és a Felvidék települései között. A korábbi évtizedekben volt híd Ipolydamásd és Helemba között is, ám az évek során megrongálódott a természeti hatások miatt és használhatatlanná vált – írja a 0627.hu.

Az új Ipoly-híd a személyes, a kulturális, a gazdasági kapcsolatok gazdagítása mellett hozzájárul a turizmus fejlődéséhez is.

A híd átadását megelőző ünnepélyes sajtótájékoztatóját július 28-án tartják, melyen beszédet mond Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Őexc. Peter Dovhun, Szlovákia gazdasági minisztere és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője.

Az ipolydamásdi önkormányzat tájékoztatása szerint az ünnepélyes esemény után a közútkezelő munkatársai eltávolítják az útlezárásokat, és a hidat a hozzá kapcsolódó utakkal együtt átadják a forgalomnak.

Mint írják: a sajtótájékoztató nem nyilvános protokoll esemény, melyre csak előzetes regisztráció után kapott meghívóval engedi be a vendégeket a rendőrség és a TEK.

Még szintén érdekelheti...