Egészségügy

Véradást szerveznek Vácon – akár három életet is megmenthetünk

Szeptember 11-én, hétfőn 10:00-14:00 óra között civil véradás lesz Vácon, a Vanyek Béla Sportcentrumban. A  Pest Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ négy helyszínen várja az önkéntes véradókat a 90. évfordulóját ünneplő gödöllői cserkész dzsemborira is emlékezve. Idén a Váci Reménység Egyesület is csatlakozik a kezdeményezéshez. 

A cserkész-véradóknak 2.000 forintos CBA utalványt adnak ajándékba a szervezők. Minden további véradó 2 alkalmas futó- vagy tornabérletet kap, mely beváltható a Vanyek Béla Sportcentrumban.

Mint ismert, egy véradással akár három életet is megmenthetünk. Véradó lehet minden 18 év feletti és 65 év alatti (első véradás esetében 60 év alatti!), 50 kg testtömeget meghaladó, magát egészségesnek érző ember. A véradást egészségi állapotra vonatkozó kérdőív kitöltése, hemoglobinszint mérés és orvosi vizsgálat előzi meg.

Két véradás között 56 napnak kell eltelnie, a nők egy évben 4-szer, a férfiak 5-ször adhatnak vért. A véradáshoz szükséges: személyi igazolvány, TAJ és lakcímkártya. A véradás előtt étkezés és bő folyadékfogyasztás is ajánlott. 

0627.hu

Még szintén érdekelheti...