Kultúra

Varázslatos Magyarország! – természetfotó kiállítás a váci K16 Kortárs Galériában

A Varázslatos Magyarország az ország legizgalmasabb természetfotó pályázata és szakmai platformja, küldetése az, hogy a természetfotók által ablakot nyisson az ország nemzeti parkjainak természeti kincseire, s ezáltal felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kiállítás a váci K16 Kortárs galériában 2023. szeptember 17. – október 17. tekinthető meg.

A Varázslatos Magyarország a 14. életévébe lépett, az első meghirdetetett pályázat óta több ezer természetfotós mérettette meg magát, több mint 40 ezer fotóval az eltelt évek alatt.

Az ország egyik legizgalmasabb és legrangosabb fotópályázata a VM, ahol a fotósok kilenc hónapon át versenyeznek egymással, az év minden szakában kint vannak, és fotóznak a természetben, majd munkáik legjavát mutatják be a szakmai zsűrinek, hogy ők kerülhessenek a fotós ranglista élére. A szakmai zsűri a 2022-es pályázati évadban az alábbi nívós szakemberek részvételével büszkélkedhetett: Keleti Éva fotóművész, Máté Bence, Potyó Imre és Suhadya László természetfotósok, ifj. Vitray Tamás operatőr, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Tóth Zsolt Marcell természetfilmes.

A nemzeti park igazgatóságok szakmai felügyeletét ellátó Agrárminisztérium ajánlásával a VM 2021-ben megalapította A magyar természetfotó nagydíját. A díj annak elismerése, hogy az alkotó egy évnyi kemény munkával és tehetsége folytonos bizonyításával kiérdemelte a pályázat legjobbjának járó helyet. Minden évad legszebb képeiből egy gyönyörű fotóalbum és egy nagy volumenű kiállítás készül, melyet a nagyközönség az ország rangos kiállítóhelyein csodálhat meg.

A 2022-es pályázati évad képeiből készült kiállítás 70 alkotó 209 képét mutatja be. A tárlaton kiemelt helyet kap A magyar természetfotó nagydíj első három helyezettjének portfoliója, de a különböző pályázati kategóriák győzteseinek képeivel is találkozhat a látogató. A kiállításon továbbá egy reprezentatív válogatás mutatja be országunk tíz nemzeti parkjának varázslatos természeti világát: gyönyörű tájképeket, állatok mindennapi életének békés és feszültségtől izzó pillanatait, és művészi ábrázolásokat egy szabad szemmel láthatatlan világról.

Kurátor: Barbalics Nándor természetfotós

A kiállításon szereplő alkotók: 

Daróczi Csaba,
Kocsis Ferenc
Kaszás Norbert
Szűcs Boldizsár
Ambrus Tímea
Kőszegi Dániel
Mátraházi Tibor
Kis Szilveszter
Fáth Ádám
ifj. Némeht Lajos
Halmos Endre
Pászthy Dávid
Hati Tamás
Völgyi István
Völgyi Sándor
Dr. Barsi Ernő
Borbély Krisztián
Hencz Judit
Ceglédi Ádám
Simay Attila
Barta Andrea
Micskó Zoltán
Vass Szabolcs
Oláh Attila
Szomju László
Cirkos Veronika
Boronkai Miklós
Kandolka Károly
Kékesi Henriette
Orliczki Attila
Dósa László
Ekler László
Gaál Zoltán Péter
Rajki Gábor
Tálos Csaba
Katona Péter
Kovács Dániel Csaba
Kurti Gábor
Kuti Péter
Nagy János
Tomori Zsolt
Urbán Helga
Benke Péter Valentin
Gyenti Balázs
Kronavetter Tamás
Darányiné Bakos Éva
Mayer Mária
Nádor Zsuzsanna
Udvardi László
Mihályi Dániel
Sepsi Péter
Vojnits József
Bóni Imola
Pintér Csaba
Dr. Jantyik Tibor
Dr. Rátkainé Kádár Andrea
ijfú Szujó Béla
Palcsek István
Herczeg Kinga
Kálovics Enikő
Kártyás Gergő
Seres Ádám Zoltán
Szeifert Gábor
Gárdonyi Annamária
Herendy Adrienn
Litauszki Tibor
Botos Éva
Bercsi Gábor
Kiss Andrea
Horesnyík Ervin

Még szintén érdekelheti...