aktuális

Magyarország egyetlen űrkutatási célú penci obszervatóriuma pénteken nyílt napot tart

A penci Kozmikus Geodéziai Obszervatórium munkatársai Naprendszer-sétával készülnek a Kutatók Éjszakájára szeptember 29-én. A séta a KGO bekötő útja mentén Penc falu határától az Obszervatóriumig kanyarog.

A bő 2 km hosszú, kényelmes erdei úton megtehető séta alatt az útvonalra kihelyezett, méretarányos installációkon keresztül a résztvevők megismerhetik a naprendszer bolygóit, azok egymástól való méretarányos távolságait, illetve tulajdonságaikat.

18:00 – Gyülekező Penc határánál a Mulató utca végén található játszótérnél

18:10 – 18:50 – Vezetett Naprendszer-séta a bekötő út mentén

19:00 – A Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumban zajló munka és a kiállítótér rövid bemutatása

20:00 – A hivatalos program zárása. Az obszervatóriumból a faluba visszavezető séta már a megvilágított bolygómodellek mentén vezet.

A Lechner Tudásközpont részeként működő Kozmikus Geodéziai Obszervatórium Magyarország első, és mindmáig az egyetlen űrkutatási céllal létrehozott intézménye, mely Penc határának közelében, festői környezetben foglal helyet. A fákkal körülölelt obszervatórium dedikált célja a kezdetektől a geodéziai űrtechnológiák megismerése, kutatása, hazai adaptációja és erre alapozva a hazai geodéziai infrastruktúrák fejlesztése.

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött és minimum 10 fő jelentkezése esetén indul. Kérdések esetén a címen kaphatnak további tájékoztatást.

Az esemény rossz idő esetén elmarad!

Korábban készült videónkban beszámoltunk arról, hogy Kenyeres Ambrus a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium vezetője bemutatta Pencen, azt a naprendszer túrát, mely nagyjából 2 kilométer hosszú erdei-mezei útszakaszon mutatja be a Napot és a Föld 7 bolygótestvérét. A bolygómodellek fém oszlopokon, sűrű folyadékba ágyazva tekinthetők meg. A szövegek gyerekek számára is érthető módon adják át a legfontosabb ismereteket. A szabadon bejárható út bármikor megközelíthető Pencen.

Forrás: 0627.hu

Még szintén érdekelheti...