Kultúra

Egy elfeledett kripta története – Memento mori premier a Dunán

Országos televíziós premierként lesz látható a váci legendáról készült kalandfilm október 1-jén. A tévéfilm főszereplői: Trokán Nóra, Kamarás Iván és Reviczky Gábor.

1994-ben a váci domonkos rendi Fehérek templomának felújítása közben a munkások egy befalazott ajtóra bukkantak. Az átjáró egy kriptába vezetett, ahol 265 múmiát találtak. Ez a történet adja Kiss Stefán Mónika  Memento mori – a váci legenda című filmjének alapját.

„Úgy tíz évvel ezelőtt egy tudományos műsort készítettem, akkor találkoztam a váci legendával. Egyszer csak azt vettem észre, hogy tudom az elhunytak nevét, hogy milyen rokoni szálak fűzték őket egymáshoz” – mesélte el a film keletkezésének történetét a rendező, forgatókönyvíró az M2 Petőfi TV Csapó című műsorában. A történetek életre keltették az alkotóban a filmet.

„Álltam a gyűjtemény közepén és elárasztott a 18. század szelleme. Körülöttem nem csupán múmiák feküdtek, hanem körül vettek az emberi sorsok. Láttam Borsodi Teréziát izzadságtól foltos hálóingében, ahogy vajúdás közben aggodalmas tekintettel, segítséget remélve néz a város bábájára. Láttam a kirurgust, miközben próbálja megmenteni a haldokló csecsemőt, és láttam az oltások és az antibiotikumok hiánya miatt gyermekeiket eltemető anyákat. Az itt nyugvó emberek sorsa megelevenedett az elmémben, és visszarepített a 18. századi városba. Így született meg a váci múmiák felfedezésének körülményeit és a pár száz évvel ezelőtti idők hangulatát egyszerre felvillantó, mai és régvolt sorsokat összefűző, többszálú kalandtörténet, a Memento mori” – összegezte a Kiss Stefán Nóra.

A múmiákat feltáró és azonosító antropológust Trokán Nóra alakítja. Segédjét Kamarás Iván játssza. A mű kulcsfiguráját, az atyát, Reviczky Gábor formálja meg a filmben. Szerelem, boldogság, tragédia és ármány teszi izgalmassá a kalandfilmet.

A memento mori kifejezés jelentése: emlékezz a halálra. Főként a szerzetesi lelkiség fontos jelmondata volt a középkorban. Ez a felirat található meg a sírfeliratban, és ezt gondolja tovább a forgatókönyvíró. A feszült dramaturgiájú tévéfilm kérlelhetetlenül szembesíti a ma emberét, hogy a valódi szeretet nem múlik el, ezért ki kell élvezni minden szeretteink körében eltöltött pillanatot.

Memento mori – A váci legenda október 1-jén 21 órától a Dunán.

Forrás, fotó: MTVA/0627.hu

Még szintén érdekelheti...