aktuális

Tuzson Bence: Magyarország számára a legfontosabb a béke megteremtése

A legfontosabb a biztonság, amelyet csak a békén keresztül lehet szavatolni, ezért Magyarország számára a legfontosabb a béke megteremtése – jelentette ki az igazságügyi miniszter Luxembourgban pénteken.

Tuzson Bence az uniós tagországok igazságügyi minisztereinek tanácskozása szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: Magyarország kiáll mindazok mellett, akiket a közelmúltban fellángolt terrorizmus érintett.
    „Magyarország fontosnak tartja, hogy minden területen küzdjünk a terrorizmus ellen, ideértve az Európában fellángolt terrorizmust is” – fogalmazott a miniszter.
    Az igazságügyi reformmal kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva Tuzson Bence úgy fogalmazott: „a vonatkozó tárgyalások Magyarország részéről sikeresek voltak, ezeket a kérdéseket Magyarországon lezártuk”.
    Elmondta, az igazságügyi reformmal kapcsolatos összes intézkedést Magyarország megtette, és megadta válaszait azokra a kérdésekre, amelyeket az Európai Bizottság előzetesen feltett.
    „Úgy gondoljuk, hogy nincsen akadálya annak, hogy azok a pénzek, melyek Magyarországnak kijárnak meg is érkezzenek” – fogalmazott.


    A jogállamisági helyzettel kapcsolatos uniós vitával kapcsolatban az igazságügyi miniszer azt mondta, a labda már az Európai Bizottságnál van. Most a brüsszeli testületnek kell teljesítenie a kötelezettségeit.
    „Amit kértek tőlünk, teljesítettük, de hangsúlyozni szeretnénk, hogy mi, magyarok csak olyan kéréseknek vagyunk hajlandók eleget tenni, amelyek a magyar érdekeket nem veszélyeztetik” – fogalmazott, majd hozzátette: bármely olyan kérést, amely a magyarok ellen szól, Magyarország soha nem fogja teljesíteni.


    Az Európai Unió Tanácsának jövő év második felében esedékes magyar elnökségének céljaival kapcsolatban a miniszter azt mondta, legfontosabb Európa jogi versenyképességének megőrzése.
    „Prioritásunk, hogy Európa mind nemzeti szinten, mind uniós szinten jogi szempontból is versenyképes legyen. Arra szeretnénk tehát törekedni a magyar elnökség idején, hogy az unió versenyképességének a jogi eszközeit megerősítsük” – tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Forrás: MTI

Fotó: Tuzson Bence Facebook-oldala

Még szintén érdekelheti...