aktuális

A média hatalma – közéleti kérdések keresztény szemmel

A média hatalma volt a témája a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt országjáró programsorozatának október 19-i állomásán. A KÉSZ-fórum Dunakeszi programján Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke, Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, az M1 korábbi műsorvezetője és Hollik István a KDNP országgyűlési képviselője vették górcső alá a média mindennapjainkra gyakorolt hatását.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a KDNP 2023. október 19-én fórumbeszélgetésre várta az érdeklődőket a Nyíltvízi Edzőközpontba, amely teljesen meg is telt a fórum kezdetére.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt 2022 novemberében indította közös országos programsorozatát KÉSZ-fórum címmel. A rendezvények mottójául a „közéleti kérdések keresztény szemmel” címet választották.

Eddig 11 helyszínen járt a fórum, a beszélgetések érintették többek között az oktatás, az egészségügy, az Európai Unió, az orosz-ukrán háború és a mesterséges intelligencia kérdéseit. Dunakeszin a média hatalmáról beszélgetett Makláry Ákos atya, a KÉSZ elnöke Németh Balázzsal, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával, az M1 korábbi műsorvezetőjével és Hollik Istvánnal, a KDNP országgyűlési képviselőjével.  

A fórum a hagyományoknak megfelelően közös imával kezdődött, melyet követően Lakatos István, a KÉSZ Dunakeszi csoportvezetője köszöntötte a megjelenteket és felkérte Makláry Ákos atyát a beszélgetés moderálására. Németh Balázs és Hollik István személyes emlékeik felidézésével válaszoltak arra a kérdésre, hogy mi volt az a pillanat, amikor tudatosult bennük a média hatalma és súlya. Németh Balázsban édesapja, Németh Lajos meteorológus Facebook oldalának elkészítésekor, és annak pillanatok alatt történt sikeressé válásakor, Hollik Istvánban pedig Antall József halálának televízióban történt bejelentésekor szembesült a média hatalmával.

Mindkét beszélgetőtárs kiemelte, hogy a média elsődleges szerepe a tájékoztatás és ennek során igazat kell írni és mondani. Sajnos a médiumokban sokszor nem a hír igazságtartalma a lényeg, hanem a szenzáció. A manipulációt lehetetlen kikerülni, a közösségi médiában megvalósuló gyors információramlás ennek nagy teret enged.

A kommentekkel kapcsolatban Hollik István és Németh Balázs is megengedő. Németh Balázst doppingolják a negatív reakciók, és az a tapasztalata, hogy az online világban tapasztalható 90 százalék negatív 10 százalék pozitív reakcióarány az offline világban éppen fordítva van.

A pornográf tartalmak 18 éven alattiak számára történő betiltásával kapcsolatban szkeptikusak voltak, ezt szabályozói szempontból megoldhatatlan feladatnak látják. A KDNP jogi szakértői vizsgálták a kérdést és sajnos nem találtak olyan jogi megoldást, amely megakadályozná, hogy a kiskorúak hozzáférjenek a számukra nyilvánvalóan káros tartalmakhoz. Családapaként kiemelték ebben a kérdésben a szülői nevelés fontosságát.

Zárógondolatként Makláry Ákos atya Fábry Kornél püspök atya tapasztalatát, az általa elmondottakat osztotta meg a résztvevőkkel, amely szerint a Covid-világjárvány kitörése idején az interneten a három legkeresettebb szó Magyarországon az Isten, a hit és az ima volt.

Dr. Lakatos István

Még szintén érdekelheti...