Tech-Tudomány

Elstartolt az akkumulátor-ipari Tech Fórum

Az akkumulátorgyártás a járműipar egyik legdinamikusabban fejlődő területe, amely a jövőben magyar mérnökök ezreinek biztosít hosszú távú karriert. A Samsung SDI szervezésében a BME, az Óbudai Egyetem, a Debreceni Egyetem és a MATE hallgatóinak részvételével indult el az iparág első Tech Fóruma.

Az egésznapos eseményen olyan témákról egyeztettek a szakemberek, mint az AI alkalmazása a gyártásban, vagy a Lítium-Ion akkumulátorok jövője.

A jármű akkumulátorok gyártása és folyamatos fejlesztése nélkülözhetetlen a járműipar elektromos átalakulásának szempontjából. Az akkumulátoroknak egyszerre kell megfelelni a legszigorúbb biztonsági követelményeknek, az autógyártók magas szintű elvárásainak és az elektromos autót vásárlók igényeinek.

Ehhez elengedhetetlen a legmodernebb gyártási technológiák alkalmazása, az állandó kutatás-fejlesztés, amelyek nem valósulhatnának meg világszínvonalú, az iparág igényeihez alkalmazkodó mérnöki tudás nélkül. Annak ellenére, hogy Magyarország már jelenleg is a világ negyedik legjelentősebb akkumulátorgyártója és az itt jelenlévő autóipari vállalatok élen járnak az elektromos autók fejlesztésében és gyártásában, és folyamatosan állítják át hazai termelésüket elektromos autók gyártására, egészen 2023 tavaszáig nem volt iparágspecifikus-képzés a hazai felsőoktatásban.

Ekkor indult el az Óbudai Egyetemen a Samsung SDI mérnök és minőségbiztosító munkatársainak bevonásával az angol oktatási nyelvű „Manufacturing of automotive Li-ion batteries” elnevezésű tantárgy. A képzés során olyan elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthattak el a résztvevők, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy diplomájuk megszerzése után az akkumulátor-iparban helyezkedhessenek el.

A nagy érdeklődésre tekintettel 2023 őszétől a képzés még kiterjedtebb formában, magasabb kreditponttal indult el és olyan előadók is megosztották tudásukat a hallgatókkal, mint Dr. Varga Áron, a BMW korábbi modulvezető és szilárdtest-akkumulátor mérnöke, a Cambridge-i Egyetem és a Caltech Ph.D. hallgatója. A szakember jelenleg a Samsung SDIRE Next-Tech csoportjának vezetőjeként segíti a vállalat kutatás-fejlesztési tevékenységét.

Az új, akkumulátor-specifikus tantárgy indulásakor felmerült az igény más egyetemek hallgatói részéről is, hogy szeretnék jobban megismerni az iparágat, betekintést nyerni abba, hogy milyen szakmai kihívásokkal és lehetőségekkel találkozhatnak az abban dolgozó mérnökök. Ezért indította el a Samsung SDI a Tech Fórum programsorozatát novemberben. A vállalat gödi gyárában négy meghatározó magyar egyetem hallgatói a Samsung SDI mérnökeivel beszélhették meg az iparág jelenét és jövőjét érintő legfontosabb technológiai kérdéseket, megismerhették, hogy tudásukkal hogyan járulhatnak majd hozzá a zöld átálláshoz és az elektromobilitás fejlődéséhez.

A fórum középpontjában azok a technológiák álltak, amelyek a jövő akkumulátorait még hatékonyabbá tehetik, de szó esett olyan, a gyártás működését meghatározó ismeretekről is, mint a gyártósorok programozása, vagy a gyártási folyamatok tervezése.

A jelentős érdeklődésre tekintettel a hazai egyetemek oktatóival együttműködve a 2024-es esztendőben tovább folytatódik a Tech Fórum programsorozata.

Samsung SDI

Még szintén érdekelheti...