Közlekedés

Felújítják a MÁV-START 25 darab TRAXX villanymozdonyát

Az Alstom és a MÁV VAGON mintegy 3 millió euró értékű szerződést kötött a MÁV-START flottájába tartozó 25 darab Traxx típusú villanymozdony forgóvázának felújításához kapcsolódóan. A várhatóan 3 év alatt megvalósuló projekt célja a járművek minőségének és megbízhatóságának javítása, valamint a vasúti közlekedés biztonságának és hatékonyságának növelése.

A felújításhoz szükséges munkálatokat a két cég közösen végzi el: a MÁV VAGON felel a forgóvázak felújításáért, a hajtóművek leszereléséért és visszaszereléséért, a kerékpárok javításáért, míg az Alstom a hajtóművek nagyjavítását, új tengelyek és keréktárcsák szállítását biztosítja. A munkálatokhoz a mozdonyokat a forgóvázak cseréjének idejére egyenként vonják ki a forgalomból majd újra forgalomba állnak. A forgóvázak szét- és összeszerelése, valamint üzembe helyezése a MÁV VAGON szolnoki központjában történik, míg a hozzá kapcsolódó hajtóműfelújítást Németországban, Hennigsdorfban végzik. 

A felújítandó hajtóművek első szállítmánya 2023. december 12-én indult útnak Szolnokról, melyek a javítást követően várhatóan a jövő év első negyedévében érkeznek vissza és kerülnek beépítésre a felújított forgóvázakba.

A Traxx-ok a MÁV-START flotta legfiatalabb villanymozdonyai, összesen már több mint 60 millió kilométert futottak.

Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Még szintén érdekelheti...