aktuális

Polgármesteri évértékelő – Töretlen Dunakeszi fejlődése

December 31-én évet zár mindenki, így az önkormányzat is. Januárban Dióssi Csaba polgármester bizakodva tekintett a jövőbe, hogy a korábbi évekkel ellentétben a külső körülmények kevésbé befolyásolják majd a város működését, a fejlesztések haladását, a rendezvények megtartását, mint a járvány idején, vagy a szomszédos háború okozta hatások miatt 2022-ben. Megkérdeztük, hogy látja így év végén, a 2023-as célok megvalósultak?

– Számomra nagyon fontos, hogy kiszolgáljuk a dunakesziek igényeit, így a beruházásokat is azért indítjuk el, hogy egy igazán klassz városban élhessenek, ahonnan legfeljebb csak dolgozni járnak el, vagy nyaralni, vagy a nagyszülőkhöz. Mindent szeretnénk megteremteni nekik ahhoz, hogy az oktatástól az egészségügyön át a kikapcsolódásig minden területet lefedjünk. 2010-ben komoly infrastruktúra fejlesztésbe fogtunk, hogy az alvó városból pezsgő várost varázsoljunk. Óriási csapatmunkával és sok esetben állami vagy uniós támogatásokkal sikerült is, de azért 2023-ra is maradt elvégezni való” – kezdi a polgármester.

Dióssi Csaba Dunakeszi polgármestere

Dunakeszin a lakosság az elmúlt években ahhoz szokott, hogy jelentős beruházások valósulnak meg, a fejlődés nem tört derékba, idén is tudtunk tovább fejlődni. Felsorolni is nehéz, de ha csak a nagyokat emeljük ki, akkor is szép eredményeket mutathat fel Dunakeszi.

A Napsugár Bölcsőde

Mi elkezdtük összegyűjteni, milyen fejlesztések történtek ebben az évben: Oktatás, nevelés terén: elindult a városi Rapid Bölcsi, bővítették a Napsugár Bölcsődét, amellyel így már 322-re nőtt az önkormányzati bölcsődékben a férőhelyek száma; elindult az Aranyalma Tagóvoda bővítése, amely újabb 4 csoportszobával +108 férőhelyet jelent, 2010 óta pedig összesen + 23 csoportot; elindult a technikumi képzés a városban, így a két gimnázium mellett már szakmát is tanulhatnak a középiskolás diákok helyben; étkezőbútorokat és játszóudvart kapott a Bárdos Lajos Általános Iskola; és 70% készültségben áll már a Dunakeszi Diáknegyed.

A Kossuth-Széchenyi utca kereszteződésében épített körforgalom

Út- és járdafejlesztések, parkolóépítés terén: megépült a Kossuth Lajos utca-Széchenyi utca sarkán várva várt körforgalom, és szintén körforgalom épült az SZTK-nál a Cseresnyés Ernő utcában; útfelújítással egybekötött kanyarodósáv épült a Fő úton, az SZTK előtti szakaszon; megépült az Alagligeti elkerülő út; új útburkolatot kapott a Kagyló utca; elkészült a piac területe a Barátság útján; rendezték a parkolást a Duna soron és a Piros óvodánál és megkezdődött a parkoló építés a Wass Albert utcában; okoszebrát telepítettek a Kossuth Lajos utcára.

A felújított és megszépült Kegyeleti park

Zöldfelületek kialakítása terén: csodálatos parkká alakították a Keszi sétányt, a Kegyeleti park melletti teret; gyönyörűen megújul az Aradi vértanúk tere; Virágos Magyarország különdíjat és tájépítészeti nívódíjat nyertek a zöld törekvések, játszóvárakkal fejlesztették a játszótereket.

Az átépített Aradi vértanúk tere

Itt az év vége, már csak egy aktív hét maradt hátra, de erre is megvannak a célok, mint megtudtuk, thermokonténerből a hideg idő ellenére rendkívüli kátyúzási munka várható még az ünnepekig. „Természetesen 2024-re is megvannak a tervek, célunk, hogy országos problémákra helyben keressünk megoldást. Ezért januárban egy új egészségházzal újabb egészségügyi fejlesztésbe kezdünk a kormány támogatásával. A régi pszichiátria épületét átépítjük és bővítjük, hogy állandó bázist adjon gyermekorvosi, fogorvosi és három védőnői körzetnek is. Nyáron bővítjük a kerékpárút hálózatunkat is, a Fő úti kerékpárutat elvezetjük az EuroVelo 6-ig és a Lidl-ig. A Magyarság Sporttelep rehabilitációja is a végéhez közelít, elkészültek a sportcsarnok parkolói, valamint a kiegészítő épületek is. 2024-ben építjük meg az inkubátorházat az induló vállalkozások számára a Sweet Point telephelyén, felújítjuk a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. Krajcár utcai ügyfélirodáját és a temetőben a ravatalozót. Ezek mellett többek között folytatódik a Játszótérfelújítási Programunk és a parkoló építésekre is figyelmet fordítunk. És minden fejlesztésünkhöz természetesen zöldfejlesztés is kapcsolódik, hiszen ez Dunakeszin kéz a kézben jár” – magyarázta a polgármester.

Kiemelte, a Dunakeszi Diáknegyed pedig szeptember 1-jén nyit, ahová beköltözhetnek a jelenleg külső helyszínen tanuló osztályok és a 2024/2025-ös tanévben induló évfolyamok. Ahogy azt a dunakesziek már megszokhatták, a fejlesztések mellett a közösségépítésre is kellő hangsúlyt fektet a város vezetése. „Minket is meglepett mekkora sikert aratott az I. Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta-és böllérverseny, ezért a jövő évi alkalomra még több csapattal, még több disznótoros étellel készülünk. Már 34 jelentkező csapat van, ezzel a rendezvénnyel is teljesen megtöltjük majd a Katonadombot. Most több kapcsolódó programmal is bővül majd az esemény” – árulta el a polgármester.

Óriási sikere volt az I. Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta-és böllérversenynek. A februári rendezvényre már 34 csapat jelentkezett

A beszélgetéshez előkészített jövő évi programlistát látva csak néhányat kiemelve is sok eseményre várják a dunakeszieket. Újévi koncert, böllérverseny, nőnap, viadal, sportgála, városi születésnap, majális, gyereknap, borsétány, repülőnap, jazzfesztivál, augusztus 20., feszt, búcsú, advent… hogy csak a legnagyobbakat emeljük ki. Előreláthatólag továbbra sincs olyan hónap, hogy az önkormányzat ne ajánlana élménygazdag időtöltést a lakosságnak. Érdemes lesz figyelni a postaládákat és a város online felületeit, hogy mikor hova invitálják a dunakeszieket.

Szeredi Helga

Fotó: filmkovacs.hu és Tóta Krisztián

A 2024. szeptember 1-jén megnyíló Dunakeszi Diáknegyed

Még szintén érdekelheti...