aktuális

Tavaly közel száz bevetésen voltak a börzsönyi hegyimentők

Elkészült a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat 2023. évi statisztikája. A tavalyi évben a hegyimentők 71 bevetést hajtottak végre, ebben a számban benne vannak a műszaki mentések is, amikor balesetekhez nyújtottak segítséget vagy kidőlt fák eltávolításán dolgoztak. Összesen 47 személyt láttak el vagy mentettek meg, ebből egyet a Naszályon, míg a többi eset a Börzsönyben volt.

A hegyimentők évértékelőjükben úgy fogalmaznak: köszönjük a túrázók bizalmát, a legtöbb segítségkérést közvetlenül a mi telefonszámunkra kaptuk vagy személyesen kérték tőlünk. A legtöbb személymentési vagy sérült ellátási feladatot a Nagy-Hideg hegy és Tax környékén kellett ellátnunk és a legtöbb munkánk 2023 januárjában volt – a szép havazás akkor rengeteg embert vonzott a Börzsönybe.

Ismertették, hogy a leggyakoribb sérülés a különböző törések/rándulások/ficamok voltak, néhány esetben hipotermia miatt kellett menteniük és a 47 ellátott vagy megmentett személyből tizenhatot kellett azonnal átadni az Országos Mentőszolgálatnak.

Mint írják: a tavalyi évben sokat fejlődött az egyesületünk – állami támogatás híján kifejezetten a börzsönyi túrázók adományaira alapozva. A kapott adományokból majdnem teljes az ipari alpinistáink felszerelése, vásároltunk elektromos láncfűrészt, mindenféle mentő és egészségügyi felszerelést, valamint fejlett kommunikációs eszközöket, fizettük a számlákat.

Szokolya polgármesterének köszönhetően lett egy állandó bázisuk, a hegyimentők a szokolyai egészségházban rendezkedhettek be. Az itteni bázisról a Börzsöny elég nagy része gyorsan elérhető a hegyimentőknek, szárazabb időben még a Csóványost is körülbelül fél óra alatt érik el.

A hegyimentők 2023-ban is számos nyilvános és zárt eseményen részt vettek, ahol bemutatták a tevékenységüket és tanácsokat adtak. A Duna-Ipoly Nemzeti Park gyerektáborainak mindegyikén foglalkozásokat tartottunk a gyerekeknek, a szórakozáson kívül pedig alapvető túrázási és elsősegély ismeretekkel láttuk el őket. Reméljük számukra is ugyanakkora élmény volt, mint nekünk – fogalmaztak a hegyimentők, majd hozzátették: ezen kívül több nyilvános rendezvényen is bemutattuk a mentési tevékenységünket.

„A hegyimentő szolgálat egyik fontos tevékenysége a megelőzés, ezért nagy hangsúlyt fektettünk az időjárási tájékoztatókra és a veszély figyelmeztetésekre. A figyelmeztetések rendszerint Nagy László, az Ipoly Erdő Zrt. munkatársának, az Erdészeti Lapok főszerkesztőjének szakmai segítségével készülnek. Büszkék vagyunk rá, hogy kritikus esetekben még az országos sajtó is átveszi a figyelmeztetéseinket, ahogy rendszerint tudósítanak is a munkánkról. Hiszünk benne, hogy a folyamatos tájékoztatások segítik a börzsönyi túrázókat, a túrázási tanácsaink pedig segítenek a tapasztalatlanabb túrázóknak” – zárták beszámolójukat a hegyimentők.

Forrás: 0627.hu

Még szintén érdekelheti...