aktuális

A magyar kultúra napja – Dunakeszin antológiabemutatóval ünnepelnek

A magyar kultúra napján, 2024. január 22-én 18 órától rendezik meg a VOKE József Attila Művelődési Központban a Dunakeszin élő, a városhoz kötődő szerzők SORS-SZEMCSÉK című irodalmi antológiájának bemutatóját. Az immár második alkalommal megjelenő válogatást bemutató rendezvényt a kötet szerkesztője, Béres Magdi szervezi és moderálja.  A programot – melyen köszöntőt mond Dióssi Csaba polgármester- versmondás és néptánc is színesíti.

Az antológia kiadásának ötletét a dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár által közel két évtizede rendezett Helyi írók, költők felolvasóestje adta. Az első válogatás 2023 januárjában, szintén a magyar kultúra napján jelent meg Dunán innen… címmel, amely nagyrészt a könyvtári rendezvényen fellépő, próza- és versírást művelő tollforgatók írásait tartalmazta. Az idén januárban kiadott második kötet újabb szerzők bevonásával folytatja a megkezdett hagyományt.

A 2024-es antológia tematikáját a haza, hit, otthon és szülőföld témakörök határozzák meg. A könyvben huszonkét szerző művei szerepelnek. Prózával Bakóczy Sára, Balogh Edit, Lena Belicosa, Berényi László, Hegedűs Katalin, Kerekes Dóra, Soltész Gyöngyi, Street Gábor Huba, Takács Antónia és Valkai Teréz, verssel pedig Csongor Andrea, Fehér Kinga, Fittler Áron Szeccu, Fűzi Klement, Ignéczy Gergely, Jámbor János, Németh NYIBA Sándor, Orczi Bernadett, P. Herman Noémi, Szentkirályi Fittler József, Varjas János és Vincze József jelentkezett. A borító és az illusztrációk többsége ebben a kötetben is Mucsi Tina munkája, de a további három illusztrátor – Bodács Emília, Hajdrik Csenge és Ocskó Zoltánné/Lona – is nagyban hozzájárult a könyv művészi kivitelezéséhez. A kötet lektorálását ezúttal is Lőrincz Róbert, a dunakeszi könyvtár igazgatója és Szentkirályi Fittler József nyugdíjas pedagógus, költő végezte.

Ahogyan az első antológia, úgy ez a válogatás is a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg, amelynek vezetője, Farkas Csaba ajánlásában kifejtette: „Mai világunkban példaértékű az ilyen összefogás: a közösség, amelynek tagjai külön-külön dolgoznak ugyan, de képesek együtt álmodni.” A házigazda VOKE JAMK igazgatója, Csoma Attila örömét fejezte ki, hogy az elmúlt évhez hasonlóan, idén is az intézmény adja a könyvbemutató helyszínét, amelyre a városi könyvtárral és a kiadóval együtt minden érdeklődőt szeretettel várnak.

B. Szentmártoni

Még szintén érdekelheti...