Kultúra

A magyar kultúra napja – Rétvári Bence: kultúra nélkül nincs nemzet

Az a nemzet, amelynek nincs önálló kultúrája, eltűnik, nem létezik – jelentette ki a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a magyar kultúra napja alkalmából tartott városi ünnepségen hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Mátészalkán.

Rétvári Bence a Kölcsey parkban tartott ünnepségen arról beszélt, a magyaroknak mindig együtt kell kérni a Himnusz segítségével, hogy „Isten, áldd meg a magyart!”, mert „amíg ezt megtesszük, addig lesz magyar nemzet és lesz Magyarország”.

    Az államtitkár kifejtette, a magyarok történelmük során világszínvonalút alkottak a kultúra területén, köszönhetően annak a sok művésznek és alkotónak, akik munkásságukkal maradandót hoztak létre itthon és a világban.

    Büszkék lehetünk kultúránkra, hiszen a világ legjobbjai között mindig ott voltak és vannak a magyar zeneszerzők, költők, írók, képzőművészek és színészek, nevükkel a külföldi tankönyvekben is rendszeresen lehet találkozni, annak ellenére, hogy a más népek által nehéznek tartott nyelvünkben elrejtjük és kódoljuk gondolatainkat – emelte ki Rétvári Bence.

Mátészalka, 2024. január 22. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszél a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen a mátészalkai Kölcsey parkban 2024. január 22-én. MTI/Balázs Attila

    Emlékeztetett arra, a honfoglalás idején a Kárpát-medencébe mindössze félmillió magyar érkezett, akik az addig itt élő egy-két millió embert „magukba olvasztották”, asszimilálták, ezt pedig a kultúra, a saját kultúrájuk erejével tudták megtenni.

    A történelem során olyan népek is érkeztek ide, amelyek átvették a közben megsokszorozódó magyarok kultúráját, nyelvét és szokásait, azaz önmaguk tettek erőfeszítést azért, hogy magyarok lehessenek – hangoztatta Rétvéri Bence. Mint mondta, a magyar nemzet egy kultúrnemzet, hiszen kultúrája 1100 éve él, ezt tette a nemzetet azzá, amivé vált.

    Hozzátette, kevés olyan nemzet van a világon, ahol a kultúra és a nemzet ennyire összefonódik, illetve a nemzeti identitást ennyire a kultúra határozza meg.

    Az államtitkár hangsúlyozta, voltak és jelenleg is vannak a világban olyan „importált” irányzatok, amelyek lebecsülték, vagy ideig-óráig el akarták törölni a nemzeti kultúrát, de szavai szerint ezektől azonban nem kell félni akkor, ha ezeknek a magyarok a jövőben is összefogva ellenállnak.

    „Amelyik nemzet ezt elfogadja, az önmagát adja fel, megszűnik, márpedig szerintünk úgy sokszínű a világ, ha sok nemzet van benne” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, a magyarok így, azaz az erős nemzetek sokszínűségével szeretik Európát is.

     Az ünnepséget követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit Kölcsey Ferenc költő szobránál, az ünnepi program színielőadással folytatódott művelődési házban.

  Forrás: MTI

Fotó: MTI/Balázs Attila

Még szintén érdekelheti...