aktuális

Milyen év volt 2023 az Újház Piramis Építőház Kft. életében? Erről kérdeztük Juhász Attilát, a társaság tulajdonosát

Két szóban tudom összefoglalni, nehéz és mozgalmas – válaszolta Juhász Attila, a gödi székhelyű Piramis Építőház Kft.-nek, mint Pest vármegye legnagyobb építőanyagkereskedelmi cégének tulajdonosa, az Újház Zrt., valamint az ÉVOSZ Magyar Építőanyagkereskedelmi Tagozat elnöke, aki Gránit Oroszlán díjat kapott felelős üzletember kategóriában, a társadalmi szerepvállalása és a közösségépítő szerepe elismeréseként.

-Nehéz, ahogy minden más építőiparban dolgozó cégnek, hiszen a kedvezőtlen külső gazdasági környezet miatt elfogyott a munka az ágazatból. A már beindult építkezéseket még csak-csak be kellett fejezni, de új megrendelések nem érkeztek, vagy sokkal kevesebb, mint a megelőző években. Ez mindenkit komoly kihívások elé állított.

Mozgalmas, mert megnyitottuk új építőanyag- és barkácsáruházunkat Gödön. A szívem csücske az új áruház, amely a kor összes követelményének megfelelő kiszolgálást nyújt a vásárlóknak: hatalmas parkolónk van, tágasak a belső terek, jól áttekinthetőek a termékek, ahol kizárólag kiváló minőségű termékeket forgalmazunk, tényleg öröm ide belépni minden kétkezi munkára hajlamos embernek.

Az 1000 m2-en lévő barkácsáruházunkban a szerszámok, szerszámgépek mellett megtalálhatóak a festékáruk, a munkavédelemhez szükséges termékek, a fürdőszobaszalonunkban pedig szebbnél szebb wellnesstermékek, burkolatok és szaniterek elérhetőek 3D-s látványtervezéssel kiegészülve.

Jó döntés volt egy ilyen nehéz évben ekkora lépésekkel menni előre?  

-Nyilván ez a döntés évekkel korábban megszületett, amikor még nem lehetett látni, hogy a kereslet mérséklődni fog. Az egyik legfontosabb vállalati alapelvünk a fejlődés, ez a beruházás is ennek a stratégiánknak a gyümölcse. A nehéz évek sokkal inkább arra sarkallnak bennünket, hogy átgondoltabb költségpolitikát folytassunk, de a fejlődést nem állítjuk meg. Ezzel együtt persze nehéz. A költözésünk, az új áruház felfuttatása természetesen sokkal gyorsabban megy olyankor, amikor egymásnak adják a kilincset a vevők. De ennek a nehézségnek éppen ők a nyertesei, mert most megkülönböztetett figyelemmel, remek akciókkal és értékes kedvezményekkel várjuk a vásárlóinkat, hogy minél hamarabb és minél többen felfedezzék maguknak az új kereskedelmi egységünket.

Hogyan tekint előre 2024-re?

-Lassú, de biztos felívelést várok az építőipart illetően. A külső körülmények – amik megakasztották az építkezéseket – sokat javultak, 6 százalék alá csökkent az infláció, és a következő hónapban minden bizonnyal tovább fog mérséklődni. Ezzel párhuzamosan csökkennek a kamatok, itt a CSOK+, a Falusi CSOK, a babaváró hitel, amelyek akár kombinálhatók is, az építőanyagárak pedig jelentősen mérséklődtek. A kevesebb munka miatt most kivitelezőket és más szakembert is könnyebb találni, és egyre többen fogják felismerni, hogy ez az a pont, amikor érdemes belevágni az építkezésbe. Nagyon várjuk az új állami otthonfelújítási programot, amely szintén erős lökést adhat az iparágunknak.

A Piramis Építőház mélyen beágyazódott a térség életébe, sokat tesznek a régió értékeinek megőrzéséért, és a közösségi élet építéséért. Maradt energiája arra, hogy továbbra is betöltsék ezt a nehezen pótolható szerepet?

-Hiszek abban, hogy amit kapok az emberektől, abból nekem is vissza kell adnom a környezetemnek, ebből én is erőt merítek. Tavaly elnyertem a Gránit Oroszlán Felelős Üzletember Példakép díjat, amit azok érdemelnek ki, akik a családi és a munkahelyi helytállás mellett a társadalmi felelősségvállalás terén is kimagaslót képesek alkotni. Ez az elismerés nyilván a Piramis-térségben végzett társadalmi szerepvállalásomnak is szólt, hatalmas megtiszteltetés, hogy jelöltek erre a díjra, és a szakmai zsűri is méltónak talált rá.  A szakmai elismerések közül az ÉVOSZ Építőanyagkereskedelmi Tagozatának elnöki pozícióját emelném ki, amelyet 2023 május óta töltök be, és a szakmánk legmagasabb szintű érdekképviseleti szervezete. Ez egyben egy hatalmas megtiszteltetés, de óriási felelősség is, hiszen közel 30 ezer ember érdekét képviselem a legmagasabb szintű döntéshozatalban. Ez részben a szakma elismerése azért az útért, amit a 28 éves építőanyagkereskedelmi pályafutásom alatt tettem a magyar építőiparért.

Milyen célokat tud még kitűzni maga elé, mi az, amivel elégedett lenne, ha egy év múlva beszélgetünk?

-Azt szeretnénk, ha továbbra is a térségünk legmeghatározóbb építőanyagkereskedése lennénk, és az ügyfeleinket tudjuk segíteni a gondtalan otthonteremtésben. A célom az, hogy elsőként az Újház Piramis Építőház Kft. jusson eszébe mindenkinek, aki építkezésben vagy felújításban gondolkodik. Amit ígérni tudok, hogy továbbra is mindent meg fogunk tenni, hogy az ügyfeleink elégedettségét, bizalmát megőrizzük.

Máté Dániel

Még szintén érdekelheti...