aktuális

A Wallenberg-vetélkedő területi döntőjét tartották Vácon

A középiskolás fiatalok holokauszttal kapcsolatos ismereteit tesztelő és tovább bővítő hagyományos Wallenberg-vetélkedő egyik területi elődöntőjének adott helyet február 15-én a Piarista Kilátó Központ kilenc, háromtagú diákcsapat részvételével.

Az esemény bevezetéseként a szervező-házigazda Váci Zsidó Hitközség elnöke, az idén Raoul Wallenberg-díjjal kitüntetett Turai János köszöntötte a résztvevőket, méltatva a vetélkedő jelentőségét a felnövekvő generációk holokauszttal kapcsolatos ismereteinek bővítésében.
Köszöntőt mondott Imre Zsolt, a Váci Polgári Fórum elnöke, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője is.

„2014 óta évről-évre találkoznak városunkban határon innen és azon túlról érkező középiskolás diákok, hogy tanulmányi verseny keretében számot adjanak arról a tudásról és felkészültségről, amely Raoul Wallenberg személyéhez kapcsolódik. A névadó embermentő diplomatát a jelenlévők számára nem kell bemutatni, pont azért vannak itt, mert jól, az átlagosnál jobban ismerik életútját, hiszen maga a verseny is róla és munkásságáról szól” – fogalmazott Imre Zsolt.

„Azonban a jelenségről, amely miatt Wallenberg személyén keresztül e tanulmányi verseny keretében is emlékezünk, arról beszélnünk kell, a fasiszta diktatúra rémtettei, a holokauszt és annak következményei örök nyomot hagytak, amely soha nem merülhet a feledés homályába. Soha nem feledhetjük a nácizmus bűnét, amely több millió zsidó ember deportálásához, koncentrációs táborokba hurcolásához és gázkamrákban történő meggyilkolásához vezetett. A holokauszt során az európai zsidó lakosság mintegy kétharmadát elpusztították, mire a II. világháború véget ért, hatmillió európai zsidó, köztük több mint egymillió gyermek vált áldozattá” – emlékeztetett beszéde bevezetéseként Imre Zsolt.

A jelenről szólva leszögezte: Az antiszemitizmus, a rasszizmus, a gyűlölet bűncselekmények, a gyűlöletbeszéd máig jellemző módon terhelik a világ, Európa, és igen, sajnos Vác közéletét is.
„Vannak országok, ahol kevésbé és vannak, ahol újabban egyre erősödő mértékben jellemző ez a riasztó jelenség, Magyarország állami szinten az előbbiek közé tartozik, hazánkban a zsidó emberek biztonságban élhetnek, de a gyűlöletkeltés szikrái sajnos itt is fellobbannak” – fogalmazott a járási hivatalvezető.

A folytatásban méltatta a friss Raoul Wallenberg-díjas Turai János érdemeit, mint fogalmazott, a hitközségi elnök neve örökre beíródott Vác és a régió történetébe, hiszen felélesztette, ismertté tette a városban és a régióban a sokszínű zsidó kultúrát, személyéhez kötődik a Váci Zsidó Hitközség újjászervezése, s töretlenül minden energiáját és lehetőségét arra használja, hogy a holokauszt idején Vácról és a környékről elhurcolt és elpusztított mintegy 1500 zsidó embernek méltó emléket állítson.

Deák Gábor, a területi elődöntő zsűrielnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Wallenberg egy nagyon gazdag svéd család sarjaként, világlátott emberként, mint afféle playboy érkezett Magyarországra, de hozzánk jőve megérezte, hogy életmentő feladata van, a Budapesten megmenekült zsidók nagy része neki köszönhette a túlélést, nélküle biztosan sokkal szegényebb lenne a magyar zsidó történelem.

A díjak átadásakor Rétvári Bence országgyűlési képviselő így fogalmazott:

„Ez a jelenség, hogy Wallenberg embereket mentett, ez nem csupán a múltnak a része, sokan talán úgy gondolták, hogy be lehet tenni a történelemkönyvekbe, múzeumba, és nem fog egy ilyen helyzet újra veszélyként jelentkezni. Ezzel szemben ma azt láthatjuk, hogy miközben brutális Hamasz-támadás érte Izraelt, utána Európa nagyvárosaiban olyan szólamok hangzanak el, amelyekre hetven éve vagy még régebb óta nem volt példa. Azt gondoltuk, hogy ez az idő már réges-régen elmúlt, már csak emlékezünk rá, de most sok nyugat-európai államban félniük kell a zsidó embereknek, mivel ezres nagyságrendűek az antiszemita indíttatású támadások, atrocitások…
Szerencsések lehetünk, hogy egy olyan korban és olyan részén élhetünk a világnak hazánkban, ahol biztonságban vagyunk, amikor sem zsidók, sem keresztények, sem semmilyen felekezetnek a képviselői nincsenek veszélyben. Már csak ezért is fontosak az ilyen vetélkedők is, mert ráirányítják a figyelmünket arra, hogy sokszor törékeny az a biztonság, amit a hétköznapjainkban természetesnek tartunk”.

Ribáry Zoltán/vaconline.hu

Még szintén érdekelheti...