aktuális

Idén is nagy siker volt a csörögi csörögefánk fesztivál

Kétszeresen is nagy nap volt február 24-e a csörögiek életében, akik idén immár harmadik alkalommal rendezték meg a régió egyik legnépszerűbb gasztronómiai különlegességét, a csörögi csörögefánk fesztivált, melynek keretében avatta fel Rétvári Bence országgyűlési képviselő és Szorcsik József polgármester a több száz méter hosszú Kisfaludy utca felújítását, és a viacolorból épített járdát. Az állam 115 millió forinttal támogatta a fejlesztést.

Méltán ünnepelt a község önkormányzata és a település lakossága, hiszen az utóbbi években jelentős mértékű fejlesztések, felújítások valósultak meg a településen. Megújultak az utcák, de volt olyan 1,3 km hosszú földút, amelyik először kapott aszfaltburkolatot. Új bölcsődét avattak, éppen két éve, februárban adták át a Magyar Falu Program 31 millió forintos támogatásából felépített 75 négyzetméteres civilek házát. Tavaly augusztusban nyílt meg a „máltai ház”, a VEKOP felzárkóztató pályázaton elnyert forrásból felépített 4 lakásos szociális bérház, ma pedig a Kisfaludy utca felújítását és a járda építését ünnepelhették.  

– Újabb mérföldkőhöz érkezett Csörög, ahol a TOP Plusz keretében, a belterületi gyűjtőutak felújítására kiírt pályázaton elnyert 115 millió forintból újítottuk fel a Kisfaludy utcát. Az út aszfaltozása mellett a fejlesztés magába foglalta a járda építését, a korszerű, fedett buszmegállókat, utcabútorokat, kerékpártárolót, sebességmérőt – ismertette a szombat délutáni avató ünnepségen Szorcsik József, Csörög polgármestere, aki köszönetet mondott Rétvári Bencének, a település országgyűlési képviselőjének a fejlesztéshez nyújtott támogatásáért, és a kivitelező Bíró Zoltánnak.

Rétvári Bence örömét fejezte ki, hogy a tizennegyedik utat adják át közösen Csörögben, amely – noha hátrányos helyzetű település – az utóbbi évek sikeres pályázatainak köszönhetően látványosan fejlődött.

– Ez a fejlődés megmutatkozik az infrastruktúrában, az épített környezetben, melyek között sorolhatjuk az ifjúsági házat, a bölcsődét, a játszóteret, vagy a most épülő sportpályát – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki hozzátette: kevés ilyen nagyságrendű település van, ahol ilyen mértékű volt a fejlődés az elmúlt években, mint Csörögben.

– Ez is mutatja, hogy a kormány a háborúval és szankciókkal sújtott időszakban mindenkinek segít, és még ott is biztosítja a teljes forrást a magyar költségvetésből, ahol – mint ennél a csörögi fejlesztésnél – az Európai Uniónak kellett volna finanszíroznia a projekt megvalósítását – ismertette a település országgyűlési képviselője.

– Az elmúlt évek munkájának, a négylakásos szociális ház felépítésének az eredménye – többek között -, hogy jelentősen csökkent a bűncselekmények száma a településen – jelentette ki Rétvári Bence, aki ugyanilyen örömtelinek nevezte, hogy a településen az évszakokban aktuális ünnepségek mellett olyan közönségvonzó, közösségépítő rendezvényeket szervez az önkormányzat, mint a csörögefánk fesztivál, melyhez gratulált Szorcsik József polgármesternek, a település önkormányzatának.   

Az avató ünnepség után a program a közeli Civilek Háza előtti téren folytatódott, ahol a színpadon a Pedrofon Együttes, az Animal Cannibals szórakoztatta a közönséget, de volt néptánc is, és még számos zenés program.

A gasztroutcában bőséges volt a választék a lángosból, a rétesekből, a fesztiválok elmaradhatatlan kürtőskalács kínálatából, no és természetesen a fesztivál különlegességéből, csörögefánkból. A helyi közösségek mellett például Pencről is érkezett egy vidám, nagy tapasztalattal bíró hölgyek alkotta „mestercukrászok”csapata, akiket elkísért Kádár Ferenc polgármester úr is. Itt tesszük „közhírré”azt a követendő szép példát, hogy a környező települések polgármesterei és több önkormányzati képviselő is rendszeresen meglátogatják egymás rendezvényeit.

A fesztivál védnöke, Rétvári Bence is meglátogatta a csörögefánkot sütő csapatokat, akiknek gratulált a finomságokhoz, a nagy sikerű közösségi programhoz!

Nagyon jó hangulatú, sokakat vonzó rendezvény volt a III. Csörögi csörögefánk fesztivál, amelyért elismerés jár a szervezőknek.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...