aktuális

Dunakeszi szeniorkorú egyetemistái

„Semmi sem haszontalan, amit megtanultunk.”/ „Az ember sohasem öreg ahhoz, hogy tanuljon.”

Az idős ember, amíg él, addig alkotni tud, és ha dolgozik, az mindenkinek hasznos. Klubtagjainknak nincs rendszeres, állandó elfoglaltságot jelentő állása, vagy csak nagyon kevésnek. Viszont olyan munkát végez, olyan elfoglaltsága van, amit szívesen csinál, mert szülő, nagyszülő, szerencsésebbek dédszülők.

Érzékelhetően megváltozott a világ körülöttünk, és ezt követni kell, fel kell zárkózni, haladni kell a felgyorsult világgal. Rá kellene döbbennie az embereknek, hogy tanulni sosem késő, főleg, ha viszonylag rövid idő alatt megszerezhet egy olyan tudásbázist, amit később kamatoztathat, hasznára válhat. Valamint azt, hogy ebben a pesszimista világban egy kis optimizmus és önismeret sosem árt.

A megszerzett tudás és élettapasztalat óriási érték, és ezt a gondolatot fontos megerősíteni a klubtársainkban, ezzel is növelve az önbizalmukat. A Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub 2023-as statisztikája szerint a 334-fő a klubtagok száma, ebből 79,64%-a nő és 20,35%-a férfi.

Bizonyított tény, hogy a nők minimum 5-6 évvel tovább élnek, mint a férfiak, és sokkal aktívabbak is, ennek ellenére idősként rendkívül alacsony az önértékelésük. Sokan nem is gondolnak bele, hogy ez a kiemelt csoport mennyire hasznos a társadalom számára: aktívak, hatalmas a teherbírásuk, több szerepben is megállják a helyüket és a férfiakat is általuk lehet megszólítani. Az idős, tapasztalt nő olyan érték, amit meg kell becsülnünk és nekik is meg kell becsülniük saját magukat, hiszen addig kell egy idősre odafigyelni, amíg él.

Klubunk tagjai közösségben tartásának egyik eszköze a mentálhigiénés programok szervezése – jelen esetben az élethosszig tartó tanulás program megvalósítása, életre keltése.

A Milton Friedman Egyetem dr. Jászberényi József kultúrtörténész, gerontológiai kutató szervezésében a klub tagjai egy nagyszerű, féléves programsorozat résztvevőiként lehetnek az egyetem hallgatói. 

Az előadások témái:

Az időskor életszintjei./Mit együnk és mit ne együnk idősebb korban./Életünk harmadik és negyedik kora.

Szerelem a Kádár korban. Szerelem ma./Ne dőlj be! Átverések időskorban.

Könyvtárak szerepe és átalakulása a mai világban a féléves programsorozatnak köszönhetően.

Az első előadást az időskor élet szintjei címmel Dr Jászberényi Józseftől hallhatták a résztvevők.   

A programon több mint 160 klubtag vett részt, akik szeretnék bővíteni tudásukat és élni az egyetem adta lehetőséggel. Reméljük a legközelebbi Mit együnk és mit ne együnk időskorban című előadást is nagy érdeklődés kíséri majd.

Zupka Sándor klubvezető

Radvánszki Edit klubvezető helyettes

Még szintén érdekelheti...