aktuális

Közlekedésbiztonsági nap lesz Dunakeszin

2024. március 6-án, szerdán 13:00 és 18:00 óra között Dunakeszin, a IV. Béla király főtéren a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség rendezésében „Közlekedésbiztonság, balesetmegelőzés, bűnmegelőzés – avagy új kihívások a bűnözés és a közlekedésbiztonság területén” elnevezésű programra kerül sor.

Az eseményen általános iskolás tanulók, középiskolás diákok, valamint aktívkorú felnőttek és nyugdíjasok egyaránt megtalálhatják a nekik szóló tartalmakat.

A programról:

A Közlekedéstudományi Intézet és az Országos Polgárőr Szövetség támogatásával az alábbi felkészítő programelemek, modulok lesznek:

– a kerékpárral kapcsolatos alapvető fogalmak, a kerékpár kötelező tartozékai részletesen és egyéb hasznos kiegészítők;

– a közlekedéshez szükséges alapvető táblák csoportokra bontva, bójás teszt kíséretében felmérés készítése;

– KRESZ-táblák felismerése alsós iskolásoknak bélyegképek összehasonlításával;

– részletes áttekintés, hogy hol, illetve hol nem szabad kerékpározni;

– kerékpár ellenőrzése közlekedésre, kötelező kiegészítői tanácsadás;

– próba-kerékpározás a településre jellemzően a kerékpárosok által használt útvonalon

Lesz rendezvénykamion is!

A Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség és a Magyar Autóklub szervezete mindig kiemelkedő figyelmet fordított a közlekedésbiztonság javítására. Kiemelt cél, hogy a gyerekek magas színvonalon sajátíthassák el a balesetmentes közlekedés alapszabályait, a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismerkedhessenek meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.

További aktív, kipróbálható tartalmak:

– borulásszimulátor;

– e-roller és e-bicikli KRESZ-pálya;

– bódultságot imitáló szemüvegek („részeg szemüveg”);

– elméleti előadás kiscsoportokban, az igényeknek, korcsoportnak megfelelően (rövid, 10 perces programok)

Köztudott, hogy a Magyar Autóklub jelentős erőfeszítéseket vállal a közúti közlekedési biztonságosabbá tételének érdekében. Ennek egyik kiemelkedő projektje a „Biztonságosan közlekedni egy életúton” elnevezésű országjáró oktatási program, amely a tanítás-tanulás folyamatában előtérbe helyezi az élethosszig tartó tanulást, a Life Long Learning paradigmáját.

A program kiemelt célja, hogy a tudatos ember oldaláról alakítsa ki azokat a szabálykövető attitűdöket, melyek a felelősségtudat erősítésével hozzájárulnak a közlekedési kultúra kívánatos irányú fejlesztéséhez. Elméleti, valamint gyakorlati oktatás keretében, felépített kerékpárospályán sajátíthatják el a szükséges ismereteket.

Még szintén érdekelheti...