aktuális

Dunakeszin óriási igény van a közösségi rendezvényekre – Közönségsiker volt a XI. Dunakeszi Viadal

Dunakeszin jól érzékelhetően óriási igény van a közösségi, kulturális, tömegsportrendezvényekre, programokra, melynek bizonyságaként elég ha csak az évindító újévi bulit, a hatezer látogatónál is többet vonzó februári Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta- és böllérversenyre, a II. Dunakeszi Sportgálára, a nagy érdeklődést kiváltó március 15-i városi ünnepségre, vagy a március 16-án megtartott XI. Dunakeszi Viadalra utalunk, amely látványos családi nappá nőtte ki magát a családok és a szervezők nagy örömére.

Kundlya Zsófia, lakossági kapcsolatokért felelős önkormányzati megbízott volt a rendezvény háziasszonya

A XI. Dunakeszi Viadal és családi napot szervező Dunakeszi Programiroda munkatársai már a kapunyitáskor örömmel látták, hogy folyamatosan érkeznek a családok, a fiatalok, a felnőttek az idén is látványosnak ígérkező hagyományőrző viadalra.

A magyar huszár és honvédegységek a császári csapatokhoz hasonlóan a Duna felől közelítették meg a katonadombi csatateret, ahol a két oldalt felállított lelátón helyet foglalók üdvrivalgása közben sorakoztak fel a díszszemlére. A Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium harcedzett tagjaiból verbuválódtak a magyar és az osztrák császári alakulatok, melyeket Csereklye Sándor alezredes, a bandérium tiszteletbeli elnöke kíséretében Dióssi Csaba polgármester és Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Dunakeszi országgyűlési képviselője köszöntött, majd a város polgármestere megadta az engedélyt a hagyományőrző csatára.

Dióssi Csaba polgármester felidézte a honvéd tüzérek katonadombi sikeres akcióját

Dióssi Csaba köszöntőjében felidézte, hogy a ’48-49-es forradalom és szabadságharc idején Dunakeszin többször is átvonultak a honvéd-és császári csapatok, melyek nagy terhet raktak a település lakóira. Egy kisebb csata is volt – éppen itt a Katonadombon, ezért nevezik így a helyet -, a dicsőséges Tavaszi hadjárat idején három honvédtüzér üteg kapta azt a feladatot, hogy a Vácot megtámadó osztrák csapatok segítségére három hajóval érkező ellenséget feltartóztassa. „Az akció sikerült, a tüzérek az első hajó kormánylapátját eltalálták, ezért kénytelenek voltak visszafordulni. Így mondhatjuk, hogy a dicsőséges váci csatából mi dunakesziek is kivettük a részünket” – mondta a polgármester.

Dörögtek az ágyúk, a honvédek kézitusát vívtak a császári alakulatokkal, lángba borult a csatatér, puskazajtól és csatakiáltásoktól volt hangos a Katonadomb, ahol összecsaptak a huszárok az osztrák vértesekkel… A jól szervezett és remekül előkészített programot nagy élvezettel nézték a lelátókról a szülők és a gyerekek, akik alkalmanként, „Hajrá, magyarok!” csatakiáltásokkal biztatták a váci huszárokat és honvédeket.

A magyar győzelemmel végződött látványos csata után Dióssi Csaba a helyi sajtó képviselőinek elmondta:„DUNAKESZI A RENDEZVÉNYEK NÉLKÜL OLYAN LENNE, MINT EGY VÁROS KÖZÖSSÉG NÉLKÜL AKI NEM AZON FÁRADOZIK, HOGY MINŐSÉGI PROGRAMOKAT ADJUNK HELYBEN, AZ VALAMI NAGYON FONTOS DOLGOT NEM ÉRT A DUNAKESZIEK IGÉNYEIBŐL” fogalmazott a városvezető, akinek mondatait ezúttal is visszaigazolta a rendezvény iránti óriási érdeklődés.

Dióssi Csaba polgármester: Dunakeszi rendezvények nélkül olyan lenne, mint egy város közösségek nélkül

Majd hozzátette: “Kisgyerekkorom óta érdeklődöm a történelem iránt, gyerekként mindig próbáltam elképzelni, milyenek lehetettek a csaták, a korabeli ruhák, a fegyverek. Örülök, hogy mi ezt meg tudjuk mutatni a dunakeszi gyerekeknek, immár tizenegyedik alkalommal.”

Szemet gyönyörködtető látvány volt a csatát felvezető dámalovasok színpompás parádéja is, a korhű öltözékben és fegyverzettel vágtató nyalka huszárok serege.

A viadal – mint oly sok dunakeszi rendezvény – a városhatáron túl is népszerű, rengeteg látogatót vonz. Sokan voltak kíváncsiak a XI. Dunakeszi Viadal programjára is.

Hertel László, Sződ polgármestere nagy elismeréssel nyilatkozott a rendezvényről

– Nagyon látványos, nagyon jól szervezett a rendezvény, gratulálok a polgármester úrnak és a csapatának – hangzottak Hertel László, Sződ Község polgármesterének elismerő szavai, aki feleségével látogatta meg a viadalt.  – Jómagam is nagyon fontosnak tartom, hogy megemlékezzünk nemzeti ünnepeinkről, ápoljunk hagyományainkat. A mi fiunk is huszárként „szolgál” a váci bandériumban. Én is azt tapasztalom, hogy az emberek igénylik és szeretik az ilyen találkozási lehetőségeket, közösségi programokat. Községünkben mi is gyakran szervezünk nagy rendezvényeket – emelte ki Sződ polgármestere.

Veres Kornél, a Dunakeszi Farkas Ferenc AMI vezetője szerint a dunakeszi rendezvények gazdag kínálata megyei jogú városokkal vetekedhet

Veres Kornél, a Dunakeszi Farkas Ferenc AMI vezetője a műsor közben elmondta: nagyon fontos a dunakeszi gyerekeknek, hogy ne csak a zeneiskola falain belül, de a városi rendezvények színpadán is megmutathassák tehetségüket. „A város erre rengeteg lehetőséget biztosít a diákjainknak. Művészként járom az országot, és azt kell, hogy mondjam, hogy DUNAKESZI ILYEN GAZDAG PROGRAMKÍNÁLATTAL A MEGYEI JOGÚ VÁROSOKKAL VETEKEDHET. Személyes kedvencem a Dunakeszi Feszt, és örömmel veszek részt a DunaArt Egyesület eseményein is.”

A dunakeszi csatát immár tizenegyedik alkalommal „eljátszó” Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium mellett a nézők – többek között – megnézhették az ORFK Rendőrségi Országos Kiképző Központ dunakeszi egységének különleges bemutatóját, az ember és a kutya „szövetségét” a bűnözőkkel szemben vívott küzdelemben.

Az érdeklődők megcsodálhatták Krekács Zoltán és gyönyörű sólyom madara – a vadászat egyik legősibb változatát felvillantó – látványos bemutatóját.

A viadal után a hatalmas gyereksereg és szüleik a családi nap gazdag programkínálatát élvezhették. A napfényes tavaszi napon népszerűek voltak a kézműves foglalkozások, folyamatosan pörgött a körhinta, „zakatolt” a ládavasút, kedveltek voltak a népi játékok, a nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó játékok és alkotások várták a kíváncsi gyerekeket. Népszerű volt a matricagyűjtő pont, hiszen közeleg május elseje, amikor a Gyűjtsd össze Dunakeszit! albumot le lehet majd adni – természetesen ajándékért cserébe.

Dr. Kerekes Dóra, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, valamint a Dunakeszi Programiroda két munkatársa, Takács Edit és Havasiné Liki Melinda folyamatosan szolgálták ki a matrica gyűjtőket

A szervezők bábelőadással és a HoldEső együttes koncertjével tették még gazdagabbá a családi napot. Természetesen ezúttal sem hiányozhatott a gasztronómia kínálatból a lángos, a kürtőskalács és egyéb finomságok sem.

Mihályné Kintzli Erika: nagyon hálásak vagyunk a rendezvényért, a gyerekek nagyon élvezik a programokat, a játékokat

A családi nap forgatagában arról kérdeztük a háromgyermekes édesanyát, Mihályné Kintzli Erikát, hogy tetszik nekik a rendezvény? – Nagyon hálásak vagyunk a rendezvényért, a gyerekek nagyon élvezik a programokat, a játékokat. Nagyon élvezték a lovasok küzdelmét, később ők is kézbe vették a kardot, „megvizsgálták” az ágyút – sorolta az édesanya, aki elmondta azt is, hogy tizenegy éve élnek Dunakeszin. – Nagyon hálásak vagyunk a sorsnak, hogy idevetett bennünket. Budapestről jöttünk, életünk legjobb döntése volt, hogy Dunakeszire költöztünk. A barátok, a közösségek, a nagyszerű rendezvények élménye, a gyerekek iskolai, sportolási, zenei lehetőségei teszik teljessé a dunakeszi életünket – fogalmazott Mihályné Kintzli Erika, aki imádja Dunakeszi nyüzsgő életét.

Sipos Dávid alpolgármester, a Dunakeszi Programiroda vezetője elárulta, hogy idén is egész évben színes programkínálattal készülnek. “Kiemelt célunk, hogy helyben tudjuk biztosítani a minőségi szórakozást, kikapcsolódást a dunakeszieknek.”

Sipos Dávid alpolgármester, a Dunakeszi Programiroda vezetője: legnagyobb célunk, hogy minőségi programokkal helyben szolgáljuk ki a város lakóit

A Dunakeszi Programiroda vezetője elmondta, hogy idén is kiemelkedő rendezvényekkel készülnek: a város születésnapját április 6-án Majka-koncerttel ünnepelhetik a dunakesziek, már szervezik a majális és a gyereknap programjait, készülnek a Jam Jazz, a Dunakeszi Feszt és az őszi borsétány, a Szent Mihály-napi búcsú programjai, de már az adventi vásár rendezvénysorozatot is tervezik.

„A DUNAKESZI PROGRAMIRODA LEGFONTOSABB CÉLJA, HOGY MINŐSÉGI PROGRAMOKKAL HELYBEN SZOLGÁLJA KI A DUNAKESZIEK IGÉNYEIT” – jelentette ki Sipos Dávid alpolgármester.
Ezt bizonyítja a XI. Dunakeszi Viadal és a családi nap óriási közönségsikere is.

Vetési Imre

Fotó: filmkovacs.hu és Tóta Krisztián

Még szintén érdekelheti...