aktuális

Vámos Robi: a közös alkotások eredményeként üde színfoltok a dunakeszi vasúti aluljárók

Közismert, hogy 1846. július 15-én adták át Magyarország első vasútvonalát, mely két év munkája nyomán, a Magyar Középponti Vasúttársaság irányításával, Pest és Vác városa között készült el. Az is ismert, hogy a 33 kilométer hosszú szakaszon csak Dunakeszin állt meg a történelmi személyiségeket a váci avató ünnepségre szállító vonat.

A 178 éve működő dunakeszi vasútállomásra egykoron és napjainkban is vasúttörténeti helyszínként tekintünk, ahol ma is igazai csodának – noha nem akkorának, mint elődeink – lehetünk tanúi.

A pár éve megújult, az eredeti, megszépült „köntösben” pompázó vasútállomás és környezete után ma az aluljáró is új arcot kapott a helyi közösségek jóvoltából. A MÁV Nagyállomás aluljárója Vámos Robi és felesége, Magyar Anita, valamint a Dunakeszi Programiroda munkatársainak szervező tevékenységének köszönhetően szépült meg.    

Dióssi Csaba polgármester is kivette részét az alkotásból

„Közösen alkottunk, hogy szebbé varázsoljuk Dunakeszit. A MÁV Nagyállomás aluljáróját igazi közösségként festettük ki. Minden ecsetet ragadónak köszönjük a munkát, alkotásukat őrzi városunk.

Ez a Dunakeszi titok: Itt vagyunk. Együtt vagyunk.

Vámos Robi előrajzolta a motívumokat

Köszönjük Vámos Robinak és csapatának a szakmai segítséget, koordinálást és a motívumokat – fogalmazott Dióssi Csaba polgármester, aki feleségével és kis unokájával együtt vett részt a közös festésben, az aluljáró megszépítésében.

– Fontos, hogy a hagyományokat úgy őrizzük, hogy a könnyedsége is megmaradjon. Igyekszem mindent úgy ábrázolni, hogy ne tegye szóvá, akinek a régi értékek a legfontosabbak, és tetsszen a fiataloknak is – mondta a Dunakanyar Régió érdeklődésére Vámos Robi, aki hozzátette: számomra az is fontos szempont, hogy úgy és olyan motívumokat fessünk a falra, hogy senki ne érezzen késztetést arra, hogy ő is ott hagyja a keze nyomát. Jó példa erre a gyártelepi vasúti aluljáró, amely azonnal kivívta az arra közlekedők elismerését, és senki nem egészítette ki a saját, kéretlen „alkotásával”. Remélem, itt is ezt tapasztaljuk majd. Annál is inkább, mivel tele van pozitív üzenetekkel – mondta reménykedve a művész.

Vámos Robi elárulta, hogy a rajzokkal szerette volna megmutatni Dunakeszi arculatát, és figyelt arra is, hogy frissességet, pozitív gondolatokat fejezzenek ki az alkotások, melyeket a dunakesziek lelkes közössége színezett ki ma délelőtt. Reményét fejezte ki, hogy az önkormányzattal összefogva a Dunakeszi alsó aluljárót is megszépítik.

A művész azt is elmondta, hogy ő leginkább virágokat szeret rajzolni, mert azokat a gyerekek is nagyon kedvelik, és könnyen ki tudják színezni.

– Ez egy közösségi festés, a közös alkotás mindannyiunk számára nagy élményt, igazi sikerélményt jelent – hallhattuk Vámos Robitól, akitől azt is megtudhattuk, hogy a dunakeszi vasúti aluljárók üde és egyedi színfoltként tündökölnek a MÁV aluljárók sokasága között.

Ez egy igazi csoda, ami ma délelőtt sok lelkes felnőtt és fiatal összefogása révén jött létre, melynek látványát nap mint nap élvezhetik majd a vonattal közlekedők.

(Vetési)
Fotó: Bocskay Zsolt és KesziPress

Még szintén érdekelheti...