aktuális

Rétvári: nem szabad egyetlen lépést sem megengedni az antiszemitizmus irányába

Nem szabad egyetlen lépést sem megengedni az antiszemitizmus és az erőszak irányába – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Vácon.

    Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője Vác és a Dunakanyar zsidósága deportálásának 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen arról beszélt, hogy korábban úgy gondolták, az antiszemitizmus és a háború a múlthoz tartozik, amely nem fog visszatérni.

    Hozzátette, az elmúlt években szembesülni kellett azzal, hogy új antiszemitizmus alakult ki Európában, amely az illegális migrációval érkezett.

    „A második világháború óta az elmúlt évben nőtt a legnagyobb mértékben az antiszemita támadások sora, naponta átlagosan öt ilyen bűncselekményeket követnek el” – tette hozzá az államtitkár.

***

– Zéró tolerancia az erőszakra, zéró tolerancia az antiszemitizmusra! Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a „Hatás, tagadás és hallgatás: szexuális erőszak Izraelben és Gázában október 7-én és azon túl” címmel tartott konferenciát kedden Izrael-ellenes erőszakos tüntetők zavarták meg – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán az MTI-vel.

    Rétvári Bence a közleményében hangsúlyozta, Nyugat-Európában sajnos újra felütötte a fejét az antiszemitizmus és az erőszak, Magyarország azonban nemet mond az erőszakra és az antiszemitizmusra.
    Hazánk az egyik legbiztonságosabb ország Európában, többek között azért, mert „zéró toleranciát hirdettünk az erőszakkal és az antiszemitizmussal szemben”, a magyar hatóságok a leghatározottabban fellépnek minden esetben a magyar emberek biztonsága érdekében – írta az államtitkár.
    Rámutatott ugyanakkor, hogy az elmúlt hónapokban Nyugat-Európában tömegesen tartottak antiszemita tüntetéseket, rendszeressé vált az erőszak.
    Magyarországon továbbra sem engedélyeznek a hatóságok semmilyen antiszemita vagy Izrael-ellenes tüntetést – szögezte le Rétvári Bence. Hozzáfűzte, a keddi konferencián a bejelentést követően a rendőrök perceken belül a helyszínre értek, de a demonstrálók a rendőrök megérkezése előtt elfutottak a helyszínről.
    Az elkövetők azonosítása folyamatban, a rendőrség vizsgálja, hogy a rendezvényt megzavarók jogsértést, bűncselekményt követtek-e el – közölte az államtitkár.
Címlap kép: archív felvétel (Fotó: dunakanyarregio.hu)

Még szintén érdekelheti...