aktuális

Még egy hétig lehet jelentkezni a külképviseleti szavazásra

Még egy hétig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyékbe azok, akik az európai parlamenti (EP-) választáson Magyarország 147 külképviseletének egyikén szeretnének szavazni. Már csaknem 15 ezren szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.

Az EP-választáson azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a voksolás napján, június 9-én nem tartózkodnak Magyarországon, az ország 147 külképviseletén – nagykövetségén és konzulátusán – szavazhatnak. Ehhez május 31-én 16 óráig kell kérniük a külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A kérelem benyújtható személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy elektronikus azonosítást követően elektronikusan a www.valasztas.hu vagy és a www.magyarorszag.hu honlapon.
    A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.
    Voksolni a külképviseleteken a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet, kivéve az amerikai kontinenst, mert ott – az időeltolódás miatt – június 8-án, szombaton lesz a szavazás.
    A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu péntek reggeli adatai szerint eddig 14 847-en jelezték, hogy a külképviseletek valamelyikén kívánnak voksolni az EP-választáson. A legtöbben, 1497-en a londoni külképviseletet jelölték meg, 1014-en szavaznának Hágában, 955-en Brüsszelben, 721-en Münchenben, 684-en Bernben. Ötszáznál többen szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben még Berlinben (587), Stuttgartban (671) és Bécsben (517).
    Phnom Penhben (Kambodzsa), Kampalában (Uganda) és Montevideóban (Uruguay) egy-egy választópolgár szerepel a külképviseleti névjegyzékben.
    A 2014-es EP-választáson 98 külképviseleten lehetett szavazni, 2019-ben pedig már 134-en. 2019-ben egy héttel a voksolás előtt 14 054-en voltak a külképviseleti névjegyzékben, a szavazás napjára ez a szám 20 291-re nőtt.

MTI

Még szintén érdekelheti...