aktuális

Országszerte 193 ezer, Pest vármegyében 22 490, Vácon 844 tanuló kapott ingyen laptopot

Vácra is megérkeztek az ingyenes laptopok a diákok számára – jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a Váci Juhász Gyula Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón. A politikus elmondta, hogy az előző két tanévvel együtt összesen 450 ezer laptopot kaptak ingyenesen a magyar diákok. Ebből a jelentős mennyiségből ezúttal 1500 település 3000 iskolájában 193 ezer diák jutott ingyen laptophoz.

Rétvári Bence kiemelte: „2010 előtt még fizetni kellett a tankönyvcsomagért is a családoknak. Ma már a tankönyvcsomagot és a laptopot is díjmentesen kapják a diákok. Másfél évtized alatt sikerült elérnünk, hogy a tankönyvcsomagok mellett ma már a laptopért sem kell fizetni. Három év alatt 450 ezer tanuló kapott ingyen laptopot. Ezzel sikerült a családok számára enyhíteni az iskoláztatással járó terheket, és a diákoknak pedig segíteni abban, hogy az okos portálon levő sok százezernyi feladatlehetőség közül minél többet tudjanak használni a laptop révén” – ismertette az államtitkár, aki hozzátette: Pest vármegyébe 22 490, Vácra pedig 844 laptop, köztük 85 notebook érkezett a Váci Juhász Gyula Általános Iskolába.

Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára dr. Pánczél János tankerületi vezető és Muszkáné Kocsis Emese iskolaigazgató társaságában jelentette be a jelentős program részleteit

A közel félmillió diáknak átadott laptop beszerzését eredetileg uniós forrásból tervezték finanszírozni, ám az Európai Unió nem biztosította az anyagi forrást – húzta alá a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki hangsúlyozta, hogy ezért teljes mértékben magyar költségvetésből vásárolták meg a notebookokat.

Az országgyűlési képviselő nemtetszésének adott hangot, hogy egyes magyar politikusok akadályozzák a hazánknak járó uniós források megérkezését.

„Egyes magyar politikusok azáltal, hogy akadályozzák az uniós források megérkezését, azzal például azt akadályozzák, hogy uniós forrásból kapjanak ingyenes laptopot a magyar diákok. Így kell ezt a hétköznapok nyelvére lefordítani” – mondta Rétvári Bence, aki nyomatékosította, hogy mindezek ellenére a magyar kormány biztosította az ingyenes laptopot a diákoknak, de jelentősen megemelte a pedagógusok bérét is.

„A pedagógusok minél magasabb elismerésére is törekszünk, ezért vagyunk benne a legnagyobb pedagógus béremelési folyamatban. Négy év alatt összesen 93,5 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, idén 32,2%-kal, a jövő évben pedig 21%-kal. Ma már egy átlagos magyar tankerületi tanár 652 ezer forintot keres, és egy átlagos méretű iskolának az igazgatója picivel több mint egymillió forintot tud keresni Magyarországon. Ezeket a béreket fogjuk tovább növelni, akik pedig hátrányos helyzetű területen, iskolában tanítanak, ők  plusz 20 százalékot kapnak ezért automatikusan” – ismertette Rétvári Bence, aki reményét fejezte ki, hogy az ingyenesen átadott laptopok hatékonyan segítik a diákok tanulását, információhoz jutását.

– Váci Tankerületi Központhoz tartozó három járás – a váci, a szobi és a szentendrei – 49 feladat ellátási helyén összesen 2049 notebookot vehettek át a tanulók – tájékoztatta lapunkat dr. Pánczél János, a tankerületi központ vezetője.

Mint megtudtuk, a Szentendrei járás köznevelési Intézményei 848, a Szobi járás intézményei 241, a Váci járás intézményei 960 darab laptopot vehettek át.

 Dr. Pánczél János elmondta: az általános iskola ötödik, hatodik, valamint a gimnázium kilencedik osztályos tanulói közül azok vehették át a készüléket, akiknek szülei az előzetes regisztráció alapján igényelték.

A Váci Tankerületi Központ vezetője hozzáfűzte: „A notebookot használatra kapták a diákok, melyet az iskola befejezésekor visszaadnak a tankerületnek. A notebook használatának jelentősége és fontossága a digitális oktatás időszakában egyértelműen beigazolódott. A KRÉTA digitális rendszeren belül is olyan támogató rendszerek vannak, amelyek gyakorlatilag lehetővé teszik azt, hogy a diákok például távolról készítsék el a házi feladatot vagy éppen a tanárok kiegészítő tevékenységgel elláthassák a gyerekeket, akik egyébként egymással is kommunikálhatnak.”

Dr. Pánczél János örömét fejezte ki, hogy csatlakozhattak az országos programhoz, köszönetet mondott a kétezer laptopért, melyek használata segíti a diákok tanulását, megkönnyíti az információhoz jutásukat.

Muszkáné Kocsis Emese, a Váci Juhász Gyula Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az iskolába 85 notebook érkezett a diákok nagy örömére. Az igazgató asszony a sajtótájékoztató végén bemutatta az iskola udvarában a napokban épített – rekontánborítású – távolugró pályát.

(Vetési)
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...