Egészségügy

Esetkocsi és újabb kislaborgép = minőségibb betegellátás Dunakeszin

Tovább fejlődött a betegellátás Dunakeszin, esetkocsit kapott a mentőállomás és újabb háziorvosi rendelő számára vásárolt kislaborgépet Dunakeszi Város Önkormányzata. Ezzel már három háziorvosi és három gyermekorvosi rendelő lett felszerelve olyan eszközzel, amellyel csökkenthető a vérvételre várakozók száma és azonnali diagnózis is felállítható, így rögtön megkezdődhet a páciens célzott kezelése.

Ezúttal a Tábor utcai rendelő kapta meg a kislabor gépet. Dr. Bártfay Anikó az átadón kiemelte, különösen a PSA-mérés lehetőségének örül, mert ezt csak urológiai vizsgálat után kérheti a szakorvos és sok esetben hosszan kell várni az eredményre. Ezzel a teszttel 2 csepp vérből és más jelek figyelembe vételével kiszűrhető a prosztatarák. “Nagyon nagy gyakorlati haszna van ennek a gépnek, segít a gyors diagnózis felállításában. Nagyon sokféle tesztet lehet végezni, számunkra a leghasznosabb a CRP, amely a gyulladásos folyamatokat jelzi. De tudjuk vizsgálni a cukorbetegeket, és könnyebb eldönteni, hogy szükséges-e antibiotikum a páciens kezeléséhez. A D-dimer teszt például a mélyvénás trombózis esetén nyújthat segítséget, amely akár életmentő is lehet” – részletezte a háziorvos.

Dióssi Csaba polgármester a sajtónak elárulta, még ebben a hónapban adják át a negyedik felnőtt háziorvosi rendelőnek is a következő kislaborgépet, a Fóti úton. „Várjuk az orvosok tapasztalatait, de a páciensek véleményére is kíváncsiak vagyunk. Folyamatosan szerezzük be azokat a gépeket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkenjen az orvos-beteg találkozások száma és gördülékennyé váljon az ellátás. Minden olyan gép beszerzését támogatjuk, ami csökkenti a labor terheltségét, ezáltal hozzájárul a várólisták csökkenéséhez” – mondta a polgármester. Az önkormányzat az orvosokoknak egy évre elegendő tesztet is biztosít, hogy így garantálja a díjmentes és azonnali vizsgálat lehetőségét.

Minőségi előrelépés az esetkocsi érkezése a Dunakeszi Mentőállomásra. Az orvosi ügyelet megszűnésekor Dióssi Csaba tárgyalásokba kezdett az Országos Mentőszolgálattal a jobb ellátás érdekében és ígéretet kapott az esetkocsira, ami július 1-jén meg is érkezett a városba. Eddig 1 mentőautó látta el a szolgálatot naponta, így már két autó áll a dunakesziek és a környék rendelkezésére, magasabb szintű felszereltséggel.

Ebben már van pacemakerezésre is alkalmas Lifepak15-ös defibrillátor a hozzá tartozó monitorral, gyermekek lélegeztetésére is alkalmas komputervezérelt lélegeztető gép, CD-táska életfontosságú gyógyszerekkel, AB-táska légútbiztosító eszközökkel. A mentőautó felszerelése lehetővé teszi kisebb sebészeti beavatkozások, akár gégemetszés, mellkasfelnyitás vagy császármetszés elvégzését is. A jármű 15 perces távolságban biztosítja majd a sürgősségi mentést a környékünkön.

„Azt gondolom, hogy a város szempontjából ez egy fontos előrelépés. Most már hónapok óta várunk erre az átadóra, hiszen jó ideje tervezgettük a mentőállomás bővítését. Nemcsak plusz, hanem emelt szintű kapacitás fog a dunakesziek rendelkezésére állni, ami a lakosság biztonsági érzetét nagyon növelheti. Bár ez egy átmeneti helyszín, ami addig működik, amíg elkészül a rendőrkapitányság mellett a mentőállomás. Ez az átmeneti helyszín is minden szempontból megfelel, ez is lehet az oka annak, hogy ilyen magas színvonalú gépjárművel bővül a szolgáltatás. Köszönöm a mentős kollégáknak, hogy nap mint nap vigyáznak a dunakesziek egészségére, ha baj van, akkor itt vannak. Ez rendkívül fontos pillanat Dunakeszi egészségügyének az életében. Az esetkocsi 15 perces távolságban biztosítja majd a sürgősségi mentést a környékünkön” – mondta az átadón a polgármester.

Szeredi Helga

Fotó: Kovács Zsolt

Még szintén érdekelheti...