Belföld

A beteljesült várakozás

Minden évben elérkezik a nap, amikor szinte megáll az addig megszokott mederben zajló élet, és a családok a feldíszített fenyő előtt összekapaszkodva megfeledkeznek minden bajról és gondról. Bizony most van miről, hiszen a világot egy olyan járvány sújtja, ami nem figyel arra, hogy ezen a napon, Karácsony szent estéjén a keresztény világ számára megszületett a kis Jézus, a Megváltó.

Az adventi várakozás a valódi várakozás születését jelenti. Vasárnaponként egy-egy gyertyával többet meggyújtva a koszorúra nézve rájövünk arra, hogy mindez az otthonunkba varázsolja a várakozást, a meghittséget, összeköt minket lélekben, összeköti otthonainkat Isten házával. És ez a várakozás a legszentebb ünnepen beteljesedik. Ez az a pillanat, amikor a lelkünk felemelkedik. És ahogy elérkezünk a naphoz, az igazi Eljövetelhez, akkor a gyönyörűen feldíszített fenyő előtt állva a gyertyáit meggyújtjuk a Csendes éj dallamaira, akkor ez a kis láng a várakozás beteljesülését, valamint a szeretetet jelképezi. És ekkor, ezekben az ünnepi percekben, legalább egyszer az évben kizárólag a szeretet munkál a szívünkben.

Mert a lélek világában az egyetlen létező elem a szeretet, amely létrehozta a világunkat, és képes azt mindig előrébb és előrébb vinni. Mert a szeretet hiánya olyan, mintha fény nélkül járnánk a köd homályában. Mert a karácsony minden ünnepünk közül a legcsaládibb ünnep, és ha a szellemét egész évben beengedjük a lelkünkbe, akkor egész évben örömet, békességet, szeretetet és segítőkezet nyújthatunk egymásnak és másoknak. Mert a Karácsony szelleme nem egy, és nem is három napra kell, hogy betöltse az egész világot.

A szeretet ünnepén ugyanakkor különös hangsúlya van mindennek. Mert ott mélyen a szívünkben ilyenkor a megbocsátásnak is helyet kell biztosítanunk. Felmerülhet mindenkiben, vajon őszintén meg tudunk-e bocsátani egymásnak? Ha azt szeretnénk, hogy igazi boldogság szálljon e világra, akkor a válasz nem is lehet más. Meg kell bocsátanunk és kezet kell nyújtanunk egymásnak. Sőt! Még azoknak is, akik számára a Karácsony nem Jézus születésének, az Eljövetelnek az ünnepe. Határainkon belül és túl – minden tekintetben!

Áldott és békés Karácsonyt kívánunk minden olvasónknak.

B. Molnár László

Még szintén érdekelheti...