Dunakeszi

Közösségi teret alakított ki az alagi Szent Imre plébánia

A katolikus egyház beruházásaként mintegy 540 négyzetméteres tér került kialakításra a Dunakeszi-alagi Szent Imre templom bejáratánál. Az egyházközség fontosnak tartotta, hogy a tér kialakításával még közelebb kerüljön a helyi közösséghez, a városban élőkhöz.

A tér megnyitásának köszönhetően zavartalanul élvezhetjük hazánk első Levente templomának, ízig-vérig magyarnak szánt Istenházát, amelynek hossza: 37 és fél méter, szélessége: 11,40 méter, belső magassága: 8 méter.

Az alagi Szent Imre templom immár több mint nyolc évtizede kiemelkedő helyett foglal el a hívek életében, a katolikus egyház tevékenységében. 

„1929. december 17-ei keltezéssel küldtek az alagi hívek és lelkipásztoruk, Csík József levelet a váci püspöknek, amiben azt kérik, hogy „a hívek lelki szükségletének jobb ellátására, valamint kulturális és hazafias szempontokból” önálló egyházközséggé váljanak, s templom, valamint plébánia ház építésére engedélyt kapjanak.” – olvasható az egyházközség honlapján, amelyen azt is megtudhatjuk, hogy 1931-ben, Szent Imre halálának 900. évfordulóján magától adódott, hogy róla nevezzék el.

„Az alapkőletétel 1935. november 17-én történt Hanauer Á. István megyéspüspök jelenlétében.

A Magyarországon megtartott Eukarisztikus kongresszus évében, 1938. május 22-én szentelik fel a három harangot. A 404 kg-os Szent Imre, a 1035 kg-os Szűz Mária és a 185 kg-os „d” vagy „lélekharangot”. December 19-én volt az első szentmise a templomban. A fakazettás mennyezet ugyan még nem készült el, de a püspök engedélyt adott, hogy már a felszentelés előtt is használni lehet a templomot. A templomtorony fedéséhez a híres mázas cserepet a pécsi Zsolnai-gyár tulajdonosa ajándékba adja – tudhatja meg az érdeklődő a Szent Imre templom honlapján.

Az egyházközség napjainkban is jó kapcsolatot ápol az önkormányzattal, mellyel együttműködve legutóbb például – a terület átengedésével, a kerítés áthelyezésével – a város parkolóhelyeket épített a templomkert mellett.

A tér megnyitása és kiépítése teljes mértékben az egyház finanszírozásával valósult meg, ám műszaki tanácsokkal az önkormányzat segítette a beruházás sikeres megvalósítását – tudtuk meg Somodi Istvántól, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztály vezetőjétől, aki hozzátette: „emellett elvégeztük az akadálymentesítést is.”   

A tér kiépítésével – melyen padokat is elhelyeznek és növényeket is ültetnek – egy hívogatóan szép, közösségi hely jött létre, amely a mögötte magasba emelkedő Szent Imre templommal, a Széchelyi iskola patinás épületével, Árpád fejedelem előtt tisztelgő szoborral az alagi városnegyed kulturális és építészeti gyöngyszemeként köszönti és fogadja a város polgárait.    

(Vetési) Dunakeszi Polgár

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...