Dunakanyar régió

Hogyan reagál a kivitelezői szakma az új otthonteremtési kedvezményekre?

Ahogy az országban szinte mindenütt, úgy Dunakeszitől – Szobig is otthonukat felújítani vágyók sokasága kapta fel a fejét az idén bevezetett új otthonfelújítási kedvezmények hírére.

A maximum hárommillió forintig terjedő, vissza nem térítendő lakásfelújítási támogatás és az 5%-os lakásáfa biztosan alapjaiban fogja meghatározni a következő két év építkezési-felújítási kedvét. De vajon hogyan alakulnak a kivitelezői árak és mennyire lesznek leterhelve a szakemberek?

Az elmúlt hetekben a gödi és nagymarosi telephellyel is rendelkező, a környék meghatározó építőanyag kereskedőjeként számon tartott újHÁZ Centrum Piramis Építőház Kft. egy Pest megyei, nem reprezentatív felmérés keretében pontosan ezekre a kérdésekre kereste a választ szerződött kivitelező partnereinél.

A kivitelezői munkadíjak alakulása

Hasonló helyzetben – amikor a piacot „kívülről” élénkítik – a megbízói oldalon általában felüti a fejét a kivitelezői árak extrém emelkedésétől való félelem. Felmérésük szerint azonban nem igazán kell a munkadíjakban jelentős áremelésekre számítani.

  • A válaszadó építőipari szakemberek 43%-a nem számol a munkadíjak növekedésével,
  • 57%-uk a tervez kisebb mértékű munkadíjemelést.

A legjobb hír az, hogy még az áremeléssel számolók több mint fele is csak maximum 10% körüli munkadíj emelést tervez, de a többi válaszadó sem tervezi az áremelés várható átlagos mértékét 13% fölé vinni.

Az idő pénz

Aki csak egy mondatot is hallott az elmúlt években az építkezések, felújítások, beruházások háza tájáról, az tisztában van vele, hogy milyen nehéz „üresjáratot” találni egy-egy megbízható kivitelezőnél. Érdekes fejlemény, hogy ezt az érzetet a kutatás csak részben támasztja alá; jelenleg…

  • a válaszadó kivitelezők mintegy 45%-a mindössze két hónapra előre van betáblázva,
  • 39%-uk kettő és négy hónap közötti időtartamra van lekötve,
  • 16%-nál pedig több négy hónapra előre vannak lekötve a kapacitások.
Juhász Attila, a Piramis Építőház Kft. ügyvezetője, az újHÁZ Centrum Igazgatóságának elnöke

Ahogy Juhász Attila, a Piramis Építőház Kft. ügyvezetője (és az újHÁZ Centrum igazgatóságának elnöke) fogalmazott: „A vállalási határidők biztosan növekedni fognak, de ennek mértékét most felelőtlenség lenne megjósolni – minden a kereslet mértékének változásától függ. Jelen tudásunk szerint két éven át számíthatunk az élénkítő intézkedések pozitív hatásaira. Ez kényelmesnek tűnik, de aki nem szeretne kellemetlen meglepetéseket magának, annak azt tudom tanácsolni, hogy lehetőség szerint minél hamarabb indítsa el az otthonfelújítási pályázatát és kösse le a kivitelezőjét, mert extrém esetben az is előfordulhat, hogy a későn reagálók egyszerűen nem fognak találni szabad kapacitást a mesterembereknél.

Mi azt szeretnénk, hogy minden pályázó család maximálisan kihasználhassa a kínálkozó lehetőséget, éppen ezért indítunk el egy új, Otthonfelújítási támogatás teljes körű ügyintézése nevű szolgáltatást. A szolgáltatás lényege, hogy egy egyszeri, akár le is vásárolható díj ellenében szakértői csapatunkkal segítünk a hiánypótlás nélküli, sikeres pályázat benyújtásában, sőt igény szerint még a banki finanszírozásban is tanácsot adunk.”

Lapunk kérdésére Juhász Attila kifejtette: „Azt nehéz előre megjósolni, hogy 2022-es év végéig előre láthatóan hányan fogják igénybe venni a támogatást, az mindenesetre előre jelezhető, hogy több tízezer család lesz ebben érintett.

Úgy látjuk, hogy a hazai építőanyag gyártó kapacitás el fogja bírni a megnövekedett igényt, nem számítunk jelentős építőanyag hiányra.”

Forrás: Dunakanyar Régió

Még szintén érdekelheti...