Kitekintő

Az anyaországban dunakeszi diák a legjobb az Eötvös szónokversenyen

A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium tizedikes tanulója, Pataki Dorina az Eötvös József középiskolai szónokverseny Kárpát-medencei döntőjében 3. helyezést ért el. Ebben a tanévben a verseny mindhárom fordulóját online rendezték meg. Az egyes fordulókban megadott témában kellett egy beszédet összeállítani 30 perc alatt, majd ezt szabadon előadva videóra rögzítve beküldeni. A következőkben Dorina mesél a versennyel kapcsolatos élményeiről.

  • Mikor először jelezték a tanáraim, hogy van lehetőség indulni egy szónokversenyen, nem volt teljesen világos, hogy mit jelent ez a verseny, hogy pontosan mit is kell csinálni, ennek ellenére úgy gondoltam, miért ne induljak el. Szeretek érvelni, beszélgetni, kifejteni a véleményem, úgy tűnt, nekem való a verseny témája. A felkészülés során eleinte nem is voltam túl magabiztos, hiszen szinte teljesen ismeretlen volt számomra egy ilyen típusú verseny, a retorikával együtt, mert tizedik osztályban még nem tanulunk róla.
    Az első, iskolai forduló után úgy éreztem, esélytelen a továbbjutás, rosszul sikerült a beszédem, mégis egy osztálytársamat és engem választottak.
    Ezután már többet is készültünk, valamint könnyebb is volt a készülés, mert csak két diákkal kellett foglalkoznia a felkészítő tanárnak. Átvettük a retorika alapjait, valamint videókat elemeztünk, többek között a tavalyi dobogósokét is, így még egy-egy idei vetélytársam videójából is tanulhattam. Ez egyáltalán nem egy formális, „magolós” folyamat volt, inkább beszélgetés, például, hogy kinek mi tetszett az adott beszédben. Tanultunk hasznos retorikai módszereket és szempontokat, de a hangsúly nem a betanuláson, hanem a sajátosságon és a természetességen volt, legalábbis számomra biztosan. A második fordulóban a témával szerintem hatalmas szerencsém volt, mert könnyű volt összeállítani róla egy jó gondolatmenetet, így több időt fordíthattam magára a technikára és az előadásmódra. Ezután elég magabiztos is voltam, sőt, máig úgy érzem, sokkal jobban sikerült, mint a döntőben készült beszéd. Az első fordulóbeli és a második beszédem között szerintem hatalmas különbség volt, nagyon meglátszott, hogy jobban megismerkedtem a retorika alapjaival és volt egy kis tapasztalatom, nagyon sokat fejlődtem. Ettől függetlenül nyilván meglepett, hogy továbbjutottam, főleg az egyik régió második helyezettjeként, és már akkor nagyon boldog voltam, hogy idáig eljutottam.
    A harmadik fordulóra úgy érzem, már nem készültem annyit, mint előtte, mert tisztában voltam az alapokkal. Megnéztünk még pár videót előadásokról, szónoklatokról és próbáltam azokra a részekre koncentrálni, amelyeket én is megtanulhattam és használhattam aztán később, vagy éppen pont azokra, amelyek szerintem nem voltak megnyerőek, hogy elkerüljem őket. A téma itt nehezebbnek bizonyult, és persze a tét is sokkal nagyobb volt, de a tapasztalat sokat segített, és végül nagyon örültem, mikor kiderült az eredményem, nagyon meg is lepett.
    Annak ellenére, hogy stresszel járt maga a versenyzés folyamata, szerintem jövőre is szívesen indulnék, mert nagyon élveztem és sokat fejlődtem tőle a kommunikáció terén, sok új dolgot tanultam, valamint jó lenne felmérni, hogy fejlődtem-e, és megpróbálni elérni magasabb helyezést, annak tudatában, hogy milyen hibáimon kell még javítani.
    Maga a verseny folyamata is érdekes és egyedi volt, főleg így online térben rendezve, viszont szerintem nagyon nagy a különbség egy élő közönséggel rendelkező beszéd és egy felvett között. A felvételt újraindíthatod, de a beszéded nem kezdheted újra, ha hibázol, akkor hibázol. Eléggé izgulós típus vagyok, kicsit félek attól, hogy ugyanezek a beszédek nem mennének élőben, de csak ezért gondolnám meg jövőre az indulást.
    Úgy gondolom, ezek a versenyek remekül bemutatják, hogy milyen sokszínű az emberi tehetség, és hogy valaki nem csak művészetekben, vagy éppen matematikában jeleskedhet. Sokan még csak nem is sejtik, hogy van ehhez tehetségük, pont ezért is ajánlanám mindenkinek, hogy próbálja ki magát jövőre a versenyen! – hangzottak Dorina bíztató szavai.
  • Az Eötvös szónokversenyen már sok éve indulnak tanítványaink, hiszen ez egy nagyon értékes és rangos verseny. A döntőbe is többször bejutottunk már, de Dorka eredménye az eddigi legelőkelőbb helyezés. Tanári hitvallásunk része, hogy meg kell találnunk mindenkinél azt a területet, amelyben leginkább kibontakoztathatja képességeit. Az idei versenyeredményeink is mutatják, hogy diákjaink milyen sok tudományágban jeleskednek. Iskolai honlapunkon és a Facebook-oldalunkon olvasható egy táblázat, amely az OKTV döntőiben elért legjobb eredményeiket mutatja, valamint ugyanitt olvashatnak diákjaink más országos versenyeken elért kimagasló eredményeiről – mondta érthető büszkeséggel Reményi Edina magyartanár, Dorina felkészítője, mentora.

(B. Szentmártoni) Dunakeszi Polgár városi magazin

Még szintén érdekelheti...