Belföld

Tényleg jó dolog az állami otthonfelújítási pályázat?

Aki nyitott szemmel jár a Dunakanyarban, észreveheti, hogy nálunk is beindult a felújítási szezon. Ehhez a „lázhoz” nagyban hozzájárult az idén év elején elindított otthonfelújítási állami támogatás bevezetése is. De vajon ez tényleg olyan kedvező, mint amilyennek hangzik? Erről kérdeztük a gödi újHÁZ Centrum Piramis Építőház Kft. vezetőjét, Juhász Attilát. 

  • Az 50%-os állami otthonfelújítási támogatás bevezetése mennyiben módosította az idei felújítási szezont?
  • Mi azt látjuk, hogy elsősorban a homlokzati nyílászárók cseréje, a tetőfelújítás, a csempe-szaniter, homlokzati szigetelés és a kertépítés kapott a megszokottnál nagyobb lendületet.
  • Hogyan tudják mérni, hogy az ezek utáni kereslet az otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően élénkült meg? 
  • Mi már jóval a támogatás tényleges életbe lépése előtt felmértük annak várható hatásait a kivitelezők és az építtetők körében is. Az ezekből nyert információkra és más belső kutatásokra alapozva, több mint egy hónapja elindítottunk egy rendhagyó, „Otthonfelújítási támogatás teljes körű ügyintézése” nevű szolgáltatást – ennek az óriásplakátjával, vagy internetes hirdetéseivel talán már találkoztak az olvasók. Az igényfelmérések során rákérdeztünk arra, hogy ki mire szeretné fordítani az igényelt támogatást. 
  • Az említett szolgáltatás miért rendhagyó? Úton-útfélen találkozhatunk már az állami támogatásról szóló információs forrásokkal…
  • Valóban. Mi is úgy látjuk, hogy akik komolyan fontolgatják a munkálatok megkezdését, azok egészen sok forrásból tudnak informálódni. Mi azonban építőanyag kereskedők révén azt szerettük volna elérni, hogy az érdeklődők tényleg a legjobbat hozhassák ki a támogatás kínálta lehetőségből. Az építőipari szakértelem, a felhasználandó építőanyagok mellé oda szerettük volna adni azt a tudást-asszisztenciát is, ami segít eligazodni a támogatás igénylésével járó bürokratikus útvesztőben is. Így ennek a szolgáltatásnak a keretében a témában otthonosan mozgó profi szakértőink személyes konzultációk során, szinte kézenfogva vezetik végig az ügyfeleket az igénylés minden folyamatán, a jogosultság ellenőrzésén túl egészen az igénylés benyújtásáig.
  • Önök elsősorban Észak-Pest megyében ismertek, ha jól tudom. A környékbeli felújítási kedv növekedése valós, vagy csak délibáb?
  • Abszolút valós. A fent említett szolgáltatás iránt is zömében a vonzáskörzetünkből érdeklődnek és több száz család regisztrált rá az elmúlt hetekben.
  • Milyen tanácsot tudna adni azoknak, akik még csak fontolgatják a felújítást?
  • Egyrészt nyilván, hogy látogassanak el weboldalunkra, a piramisepitohaz.hu-ra, és informálódjanak a szolgáltatásunkról, másrészt pedig azt javaslom, figyeljék az alapanyagárak alakulását, mert a megnövekedett kereslet miatt jelentős áremelések várhatóak az építőanyag gyártóktól. Az dönt jól, aki mihamarabb lép, ez igaz a kivitelezői kapacitások lekötésére is. Egy év eleji kivitelezői kutatásunk alapján jellemzően 2-4 hónapra előre le vannak kötve a mesteremberek, megítélésünk szerint ez a kapacitáshiány pedig csak nőni fog a jövőben.  Igyekezzenek nagyon alaposan informálódni a támogatás igénylésének mikéntjeiről, mert hiánypótlásra csak egyszer van lehetőség.

Még szintén érdekelheti...