Sport

Az acélöklű vb bronzérmes dunakeszi bunyós a rakoncátlan lovat is betöri

Dunakeszi ökölvívó történetében az 1990-es években Erdei Zsolt, Lestár István, Szalai Károly értek el kitűnő eredményeket. Ezúttal a 19 éves 187 cm magas, kisportolt Kiss Hunor Leventét kerestem fel otthonában, aki a kielcei ifjúsági világbajnokságon bronzérmet nyert, hogy újabb nagyszerű sikeréről számoljon be olvasóinknak. Levente a Gödöllői Egyetem első éves hallgatója levelező tagozaton. Eddig 72 mérkőzése volt.

      – Mi a siker titka? – kérdeztem a magyar ökölvívás egyik nagy reménységétől.

   – 2015 óta versenyzem. Meggyőződéssel vallom, hogy minden felkészülést komolyan és alaposan kell venni. Jelenleg heti tíz edzésen veszek részt. Reggel 90 perces, délután 150 perces edzést tartok. Egyetlen nap a vasárnap, a pihenőnapom. Jelenlegi edzőm Erdei Zsolt és Anatoly Gavrilov. Akaratos vagyok, nem engedem ellenfelemet kibontakozni. Szívósságommal, állóképességemmel, technikai tudásommal, gyorsaságommal és fizikai erőmmel értem el eddigi sikereimet. Soha nem szabad megállni, mindig dolgozni kell a folyamatos fejlődés érdekében, mindig a győzelemre kell törekedni.

          A kielcei vb-n az üzbég Zokirov elleni mérkőzés

– Szorgalmad, tehetséged már öt nagy siker bizonyítja.

      – Az elsőt 2015-ben értem el a serdülő EB-n, Horvátországban bronzérmes lettem. 2018-ban Gimnasiada (junior olimpia) Marakóban a dobogó legmagasabb fokára állhattam. Oroszországból a junior EB-ről ezüstéremmel tértem haza. 2020-ban elindultam a felnőtt magyar bajnokság mezőnyében és győzelmeimmel aranyérmet szereztem. Idén februárban, Debrecenben részt vettem a II. Bocskai-emlékversenyen, a szuper csoportban 5. lettem. Legutóbb pedig, április végén a lengyelországi Kielcében rendezett ifjúsági világbajnokságon bronzérmet nyertem. Mindig minden versenyen a szuper nehézsúly csoportban indultam. Eddig 72 mérkőzést öklöztem, 59 győzelem mellett 13 alkalommal kaptam ki pontozással. Pályafutásom alatt eddig két arany, egy ezüst és két bronzérmet szereztem.

Mester és tanítványa: Erdei Zsolt és Kiss Levente

– Legújabb sikered a lengyelországi vb bronzérem. Hogyan tudtál felkészülni a rangos versenyre?

–  A koronavírus megnehezítette a felkészülésemet. Elmaradtak a versenyek, amelyek jó felkészülést adnak a nagyobb viadalokhoz. Ezt éreztem VB-n is az első mérkőzés alatt. Ifjúsági VB-t tavaly nyáron kellett volna megrendezni, elmaradt s így került sor az idei megrendezésére. Lengyelországi versenyen 52 ország szerepelt. Szuper nehézsúlyban (2002-2003 születésűek) 18-an indultunk.  A versenyzőket két nagy csoportra osztották, innen az első négy jutott tovább, ezt követően 2-2 jutott az eldöntőbe. A mérkőzések ideje 3×3 perc. Első ellenfelem, az indiai versenyző volt, pontozással nyertem.  Második ellenfél, az ifjúsági EB bajnok orosz versenyző, tőle szoros küzdelemben kaptam ki pontozással.  Ázsiai ellenfelemtől ugyancsak kikaptam, később ő nyerte a súlycsoportban az aranyérmet.

– Mik a további terveid?

– Szeretnék kijutni a következő, párizsi olimpiára és utána profi ökölvívó pályára lépni. Igaz már most is vannak ajánlatok a profi világból, de én csak az olimpia után akarok oda bekapcsolódni.

– Szabadidődben mi a hobbyd?

– Szeretek fával barkácsolni, szeretek lovagolni. Tizenhét éve van lovas tanyánk, szabad időmben foglalkozom a lovak képzésével.

– További sok sikert kívánunk Levente!

Solymosi László (Dunakeszi Polgár városi magazin)

Fotó: utanpotlassport.hu

Még szintén érdekelheti...