Dunakanyar régió

Dunakeszi ingatlanpiaca a pandémia után

Magyarország gazdaságát igencsak letaglózta a koronavírus első, második és harmadik hulláma is. De vajon hogy hatott ez az ingatlanpiaci szegmensre? Azt gondolnánk, hogy a járvány hatására jelentősen csökkeni kezdtek az ingatlanok kínálati árai, de ez közel sem így történt. Az idő előrehaladtával egyre magasabbak az ingatlanárak, melyet a kormány otthonteremtési programja is csak erősít. Ennek következtében az ingatlannet.hu legújabb elemzésében az vizsgálta, hogy miként alakultak az ingatlanok kínálati árai a dunakanyari régióban.

Pár hónap elteltével jelentősen drágultak a házak kínálati árai

2021 első és második negyedévében a pandémia harmadik hulláma sem állította meg a családi házak ingatlanpiaci árainak drágulását a Dukanyar mentén. A vizsgált települések közül a legjelentősebb mértékű áremelkedés Dunakeszi családi házainak kínálati áraiban volt. Ezen városban elhelyezkedő házakat idén májusban 650 ezer Ft/m2-ért kínálták eladásra a tulajdonosok. Így a januári árhoz képest négyzetméterenként mintegy 100 ezer forinttal magasabb áron lehetett Dunakeszin házat vásárolni. Ilyen mértékű drágulás volt megfigyelhető az 5 hónap alatt még Nagymaroson. Itt egy ilyen típusú ingatlanhoz 2021 májusában átlagosan 310 ezer Ft/m2-ért juthattak hozzá a vásárlók.

Az elmúlt néhány hónapjában átlag 2-3%-kal lettek magasabbak a családi házak négyzetméter árai Vácon, így itt egy házat átlagosan négyzetméterenként 448 ezer forintért kínáltak eladásra a tulajdonosok. A Dunakanyar menti vizsgált települések közül Fóton és Szobon azonban jóval alacsonyabb négyzetméter árakkal találkozhattak az ingatlanba fektetők. A 2021-es év második negyedévében egy családi házat Fóton 318 ezer Ft/m2-ért, Szobon162 ezer Ft/m2-ért kínáltak eladásra.

A legtöbb megyeszékhelyen se csökkentek az ingatlanárak

Magyarország vizsgált megyeszékhelyein is inkább a drágulás volt a jellemző a házak kínálati árait tekintve. A legkisebb mértékű drágulás Székesfehérvár és Tatabánya négyzetméter áraiban volt. Ezekben a városokban  négyzetméterenként átlagosan 9-15 ezer forinttal magasabb áron kínálták a családi házak eladásra a tulajdonosok. Budapesten és Egerben négyzetméterenként átlag 20-30 ezer forinttal drágábban lehetett a májusi hónapban házat vásárolni. Így a fővárosban 608 ezer Ft/m2-es, Heves megye székhelyén pedig 324 ezer Ft/m2-es kínálati árakkal találkozhattak az éreklődők.

Az elemzésbe vont megyeszékhelyek közül egyedül Kecskemét városa volt az, ahol az elmúlt öt hónapban stagnálatak a családi házak átlagos négyzetméter árai. Így a második negyedévben Bács-Kiskun megye székhelyén átlagosan 504-506 ezer Ft/m²-ért lehetett lakást vásásrolni.

Lassan megfizethetetlenek lesznek az építőianyagok?

A 2021-es esztendőben nem csak a lakóingatlanok átlagos kínálati árai drágultak, hanem az építőipari alapanyagok árai is jelentős mértékbe az egekbe szöktek. Ennek leginkább az az oka, hogy a pandémia után hirtelen megnövekedett az építőanyagok iránti kereslet. Ez a jelenség azonban nem csak hazánkban figyelhető meg, hanem globális szinten is. Hazánkban megközelítőlegesen 15-20%-kal drágábban lehetett építőanyaghoz jutni és a nyáron további áremelkedések várhatóak. A szakértők részéről csak jóslatok vannak ezt illetően, de ha ez a tendencia folytatódik, akkor szinte a csillagos eget fogják súrolni az anyagok árai.

Forrás: ingatlannet.hu

Még szintén érdekelheti...