Szob

Rétvári: egyre több település élvezheti a biciklisbarát Dunakanyar előnyeit

Egyre több település élvezheti a biciklisbarát Dunakanyar előnyeit, miután észak felé bővül a térség kerékpáros úthálózata – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn, a Szob és Ipolydamásd közötti bicikliút átadásán.

Az Ipoly mellett kanyargó, gyönyörű természeti környezetben épített 4,1 kilométer hosszú kerékpárút ünnepélyes avatóján Ferencz Gyöngyi, Szob polgármester asszonya köszönetet mondott Rétvári Bence országgyűlési képviselőnek, hogy felkarolta az Ipoly-völgyét, melyet széles körben szeretnének a nagyközönség számára is bemutatni.

– Erre kiváló lehetőséget kínált a tegnap véget ért háromnapos Ipoly Feszt rendezvénysorozat. Nagy örömünkre több ezer ember ismerhette meg Szob és a környező 12 település épített és természeti kincseit, hagyományainkat, kulturális értékeinket – jelentette ki Ferencz Gyöngyi, aki köszönetet mondott az új kerékpárút építéséhez nyújtott támogatásért Révész Máriusznak, az Aktív Magyarország kormánybiztosának is, és Magyarország kormányának.

A projektet megvalósító Ipolydamásd polgármestere, Rományik Ferenc bejelentette, hogy a kivitelezővel, az Út- és Közút Magas- és Mélyépítő Kft-vel 2019. február 25-én kötöttek szerződést bruttó 373 millió 659 ezer 821 forintra. A projekt megvalósítását Magyarország kormánya bruttó 396 millió 180 ezer forinttal támogatta. A kivitelezést több alkalommal nehezítette a kiszámíthatatlan esős időjárás és az Ipolyon levonuló árvíz, de figyelemmel kellett lenni a környezetvédelmi szempontokra is.

A mintegy 4155 méter hosszú kerékpárút legtöbb részén 2,5 méter burkolatszélességgel épült, de van ahol 2 méterre kellett szűkíteni a terepviszonyok miatt.

  • A kerékpárút páratlan szépségű természeti környezetben vezet, Szobot elhagyva a vadregényes Ipoly-parton érkezik el, majd halad át a már építés alatt álló, Ipolydamásd-Helemba között megvalósuló új Ipoly-hídon. Ha ez a beruházás is elkészül, egészen Párkány városáig, de akár Pozsonyig is eltekerhetünk az EuroVelo 6-on – fogalmazott Rományik Ferenc, aki hozzátette, hogy az új kerékpárutat Szob Város Önkormányzatával példás együttműködésben valósították meg.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az avató ünnepségen bejelentette, hogy 2021 a kerékpározás éve Magyarországon.

– Robbanásszerű a kerékpározás fejlesztése, a kerékpárutak építése. Mintegy két hete adtuk át az EuroVelo 6 legújabb szakaszát Dunakeszi és Budapest között – ismertette a kormánybiztos, aki elmondta, hogy a kerékpárút a sportolás mellett a munkába járást is segíti.

  • Az Eurovelo 6 vonalán a Fekete-erdőig lehet majd eljutni biciklivel, ha a Szob-Ipolydamásd között épített kerékpárút folytatásaként a Helembára vezető híd is megépül Ipolydamásd mellett – hangsúlyozta Révész Máriusz.

A további fejlesztési tervek között említette a börzsönyi kerékpáros kör kiépítését, amelynek az úthálózatát már tervezik. – Bízunk benne, hogy a szükséges forrásokat uniós vagy hazai költségvetésből meg tudjuk szerezni. Ez egy nagy jelentőségű fejlesztés, amelynek köszönhetően – ha sikerül megvalósítani – Budapestről kerékpárral el lehet jutni a Börzsönybe, és onnan a Cserhátra és tovább – mondta optimistán Révész Máriusz, aki hozzátette: kerékpárutakra, kirándulást támogató létesítményekre, aktív életmódot ösztönző fejlesztésekre a rendszerváltás óta nem jutott akkora összeg, mint most, mivel ezek is kellenek ahhoz, hogy Magyarország az EU legélhetőbb államai közé kerüljön.

   Rétvári Bence közölte, hogy a csaknem 400 millió forintos útépítéssel nem elszigetelt fejlesztés valósult meg, hiszen hamarosan Ipolydamásdon belül, majd a településtől kifelé folytatódhat a kivitelezés. Mint mondta: igyekeznek összehangolni a dunakanyari és az Ipoly menti fejlesztéseket, hogy még biciklisbarátabbá formálják a teljes régiót.  

  • A ma átadásra kerülő 4,1 kilométeres új szakasz mellett Ipolydamásdon belül is megépül a kerékpárút, melynek támogatásáról már döntött a kormány. Sőt, már az újabb 7 kilométeres kerékpárút építésének engedélyezési szakaszában vagyunk – jelentette be a régió országgyűlési képviselője.

– Hajóról vagy vonatról biciklire átszállva akár családostul is könnyen fölfedezhető az Ipoly vidéke – tette hozzá. Az államtitkár szerint a környéken élőknek is kedvez, ha minél több település részesülhet a kerékpáros idegenforgalom előnyeiből.

Rétvári Bence elmondta, hogy az új kerékpárutak építése mellett nagy hangsúlyt helyeznek a meglévő szakaszok felújítására is.

  • Sződligettől Vácig és Váctól felfelé, Verőcéig igyekeztünk kijavítani az úthibákat, új aszfaltréteget vittünk fel a pályára, hogy minél kényelmesebben kerékpározhassanak a sportolni vágyók. Mintegy 60 millió forint értékű fejlesztéssel tettük kerékpár-barátabbá a régi szakaszokat.

Külön hangsúllyal beszélt arról a koncepcióról, melynek legfontosabb célja, hogy a Dunakanyar és az Ipoly-völgyében elterülő települések értékeire, turisztikai vonzerejére ráirányítsák a lakosság, a turisták érdeklődését.

Példaként említette a nagyon népszerű dunakanyari hajókörjáratot, amely idén öt körjáratra bővül, melyekre kedvezményes biciklijeggyel is fel lehet szállni.

– A kerékpárosok hajóval és vonattal is megközelíthetik a Dunakanyar településeit és az Ipoly mentét, ahol kellemes élményben lehet részük – mondta Rétvári Bence.

Az ünnepi beszédek után a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen átadták a Szob-Ipolydamásd között épített kerékpárutat, melyet Vizi András pálos rendi atya megáldott.


Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...