Belföld

Negyven év szünet után újra van hajókikötője Szobnak

Az új hajókikötő megnyitásával egy négy évtizedes alvó korszakot zárhatunk le, amely alatt sajnos nem figyeltek oda kellőképpen arra, hogy itt a hajózásnak mekkora lehetőségei vannak. De a Mahart-PassNave Kft-vel és a polgármester asszonnyal közösen sikerült elérnünk, hogy újra van hajókikötője Szobnak – fogalmazott az ünnepélyes megnyitón Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára.

A régió KDNP-s országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki a Mahart-PassNave vezetőinek, akik az elmúlt években nagyon kezdeményezően, sok új megoldással igyekeztek a dunakanyari hajózást Szobon, Verőcén, Zebegényben, Nagymaroson és a Duna túloldalán is fejleszteni.

  • A kiváló adottságokkal rendelkező Duna-parti Szobon számtalan program várja a turistákat, akik a várost, de a Börzsönyt, az Ipoly mentét immár hajóval, vonattal, de akár kerékpárral és autóbusszal is megközelíthetik. Az elmúlt év is bebizonyította, hogy a dunakanyari hajózásra óriási igény van. Köszönjük a Mahart-PassNave-nak, hogy új kikötőt nyithatunk a Dunakanyarban. Örömmel tölt el bennünket, hogy negyven év után nekünk sikerült újra megnyitni a régi szobi hajókikötőt – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Elmondta: a kormány fontosnak tartja, hogy pénzügyi forrásokkal támogassa a vízi turizmus fejlesztését, az új hajók beszerzését és a hajókikötők építését a kiváló turisztikai adottságokkal rendelkező Dunakanyarban.

Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere ünnepi beszédében a térség fejlődését méltatva a városukban megvalósított beruházások tükrében mutatta be. Örömmel jelentette be, hogy alig egy hónapja adták át a felújított általános iskolát, az idősek otthonában az energiatakarékosságot szolgáló fejlesztéseket, a „meseház” megújult épületét. 

  • A minap pedig a gyógyszertár belső felújítását ünnepelhettük. Két hete ért véget a fantasztikus sikernek örvendő Ipoly Feszt, melynek keretében adtuk át a termelői piacnak helyszínt adó beruházást. Az Ipoly Feszten jelenthettük be, hogy állami támogatásból újulhat meg a labdarúgócsapat öltözője, a napokban pedig az országgyűlési képviselő úrral, Ipolydamásd polgármesterével és a sportág képviselőivel közösen vágtuk át a nemzeti színű szalagot a Szob-Ipolydamásd között épített kerékpárút avatóján – húzta alá a polgármester asszony.

Ferencz Gyöngyi szerint nagyon jó élni a nagyszerű adottságokkal rendelkező Szobon, ahol folyamatos a fejlődés, melynek legújabb bizonyítéka az új hajókikötő megnyitása, amiért külön mondott köszönetet Rétvári Bencének és Spányik Gábornak, a Mahart-PassNave Kft. ügyvezetőjének. 

– Itt 40 éve nem járt hajó, pedig egykoron személy- és teherhajó kikötője is volt a településünknek. Végtelen hálásak vagyunk, hogy újra van! – mondta Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere.

Spányik Gábor arról beszélt, hogy a közutak leterheltségének csökkentése érdekében a MÁV-val közös jegyet alakítottak, mellyel a MÁV, a Volánbusz, a HÉV és a Mahart járatain közlekedhetnek az utasok, akik így 72 dunakanyari települést érhetnek el.

Reményét fejezte ki, hogy a fejlesztések folytatódnak, újabb hajókikötőket építhetnek. Mint fogalmazott, hazánk turisztikai, fejlesztési koncepciójával és programjaival összhangban végzik tevékenységüket.

  • A műszaki fejlesztések mellett mind szélesebb körben adunk teret a kulturális programoknak, igyekszünk felkarolni olyan nagyszerű rendezvényeket, mint például a Dunakanyari Művészeti Fesztivál, de említhetem a Zenélő Dunakanyar kikötői koncerteket is – mondta Spányik Gábor.

A beszédek után a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen is megnyitották a szobi új hajókikötőt.

(Vetési) Dunakanyar Régió

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...