Kitekintő

Erdélyi testvérvárosaink természeti szépségei és értékei

A határokon átívelő testvérvárosi kapcsolatok egyik nagy értéke – az önkormányzatok, az iskolai közösségek, a tantestületek tagjai, a kulturális csoportok, a néptáncegyüttesek, a sportegyesületek tartalmas és rendkívül színvonalas együttműködése mellett – a két ország épített örökségeinek, természeti szépségeinek, kultúrájának és hagyományainak a kölcsönös megismerése.

Mint arról a Dunakanyar Régió számtalan cikkében beszámoltunk, szűkebb régiónkból három település önkormányzata is erdélyi önkormányzattal ápol testvérvárosi együttműködést. Dunakeszi Székelykeresztúrral, Vác Székelyudvarhellyel, míg Kemence Tamási Áron szülőföldje, Farkaslaka önkormányzatával működik együtt hosszú évek óta.

A kölcsönös megismerés és egymás értékeinek bemutatásának legfrissebb szép példájaként említjük a dunakeszi küldöttség júniusi székelykeresztúri látogatását, amikor a Duna-parti önkormányzat kitüntetését vitték el a székely kisváros jeles polgárának, a helyi képviselő-testület tagjának, a nagy közmegbecsülésnek örvendő pedagógusnak, Simó Bélának a tartalmas testvérvárosi kapcsolatok elősegítése érdekében végzett magas színvonalú tevékenysége elismeréseként.

Az ünnepi testületi ülés után a helyi VOX Rádió készített terjedelmes interjút Dunakeszi két önkormányzati képviselőjével, Kárpáti Zoltánnal és Seltenreich Józseffel, valamint a kitüntetett helyi képviselővel a testvérvárosi együttműködés határokon átívelő jelentőségéről.

A minap pedig Sipos Dávid alpolgármester vezetésével utazott delegáció a hagyományos Városnap és Petőfi Hét ünnepségsorozatra, amely jó alkalmat adott arra is, hogy megismerjék Székelykeresztúr új polgármesterét és a képviselő-testület tavaly ősszel megválasztott új tagjait is. E találkozásokon az önkormányzatok hivatalos együttműködésének erősítése mellett gazdagodnak a személyes ismeretségek és újabb barátságok születnek.

A vendéglátó önkormányzatok – kivétel nélkül – a legnagyobb szeretettel igyekeznek bemutatni a település és környezete értékeit, természeti és épített kincseit, az elmúlt századokban élő és alkotó nagy elődök, történelmi személyiségek és családok hagyatékát.

Legutóbbi két utunk során Simó Béla szakavatott „tárlatvezetésében” a Székelyudvarhely melletti, nagy népszerűségnek örvendő Szejkefürdő lankáin felépített Mini Erdély Park csodálatos kastélyait tekinthettük meg. A tematikus makettparkban Erdély legfontosabb történelmi épületeinek, várainak kicsinyített másában gyönyörködhettünk. A szabadtéri tárlat hű képet ad a történelmi Magyarország erdélyi magyar családok és főurak szerepének jelentőségéről.

A Bánffy család boncidai kastálya

A Bánffy, a Bethlen családok kastélyai mellett elénk tárul Kézdivásárhely, Segesvár, Énlaka, Déva, a csíksomlyói kegytemplom, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium épülete. A kiállítás látványa, a várak és kastélyok történelmének szakszerű bemutatása maradandó élménnyel ajándékozza meg a látogatót. Vajdahunyad váráról – amely Mikszáth szerint a várak királya – megtudhatjuk, hogy „1409-ben Vajk (Wojk) kenéz, Hunyadi János apja adományként kapta a birtokot, azután építették a mai vár elődjét. Mátyás születésekor valószínűleg még zajlottak a munkálatok, s ezért nem ebben a várban jött világra.”

Vajdahunyad vára

A 8 ezer négyzetméteren felépített Mini Erdély Parkja közelségében van a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírhelye is, amelyhez Szejkefürdő domboldalán állított gyönyörű székely kapuk alatt zarándokolhatunk fel.  

Útközben Orbán Balázs sírhelyéhez: Kárpáti Zoltán, Juhász Ádám, Sipos Dávid, Szabó József

Erdély gyönyörű természeti kincsei mellett a jelen és a múlt értékeivel, a székely emberek vendégszeretetével várja a turistákat, akik életre szóló élménnyel gazdagodhatnak a székelyek szent hegye, a Hargita meghódításával, Szováta, Parajd, Korond, Székelyudvarhely és Székelykeresztúr felfedezésével, Farkaslaka és Csíksomlyó kegyhelyeinek meglátogatásával…

E sorok írójaként és az utazások krónikásaként mi mást is ajánlhatnék, hogy útra fel, Önt is várja Erdély!

Vetési Imre

Fotó: KesziPress és Kárpáti Zoltán

Szejkefürdő: Orbán Balázs sírhelye
Fogarasi kastély
Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium
A kép előterében: Seltenreich József (b1), Simó Béla (b3), Tóth Zoltán (b4) a dunakeszi Kőrösi iskola igazgatóhelyettese
Ugron
Válaszút: Bánffy-kastély
Székelykeresztúri Gyárfás-kúria, amelyben utolsó estéjét töltötte Petőfi Sándor
Énlaka
Csíksomlyói kegyhely
Csoportkép a júniusi látogatás emlékére

Még szintén érdekelheti...