Kultúra

Nagyot szólt a második Fissz Feszt

Véget ért az idei nyár szórakoztató kulturális programsorozata, a második Fiatalok Szabadtéri Színpada Feszt (Fissz Feszt). A dunakeszi szabad strandon felállított színpadon generációk sokasága számára zajlottak a rendezvények, a mesefilmvetítéstől a Beethoven zongora-előadásig, az artista produkciótól a könnyűzenei koncertig. A sorozat művészeti vezetőjétől és fő szervezőjétől, a dunakeszi Gaál Attila Csabától, a Veszprémi Petőfi Színház művészétől kértünk értékelést.

  • A feszt július 30-tól augusztus 8-ig tartott. A másfél hetes sorozatot megnyitója csodálatosan sikerült. Eljött Dióssi Csaba polgármester úr, mint fővédnök. Koncertet adott a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Farkas Pál vezényletével. Verset mondott a 12 éves Schrődül Adél Sára, ő színésznőnek készül. Felléptek a Baross Imre Artistaképző Intézet növendékei, és mások. Nagyon jó volt a hangosítás, a technika, hála az önkormányzatnak, a fesztivál technikai lebonyolítását segítette a Festival Service Kft., a Visual Audio System Kft. valamint a Strand Bistro Kft.
Gaál Attila Csaba és csapata (Fotó: Podpinka M. Dorina)

    A következő napokban sok fiatal tehetség lépett fel. Koncertek, énekek, versek követték egymást. Fellépett a dunakeszi Et Vie Dance tánccsoport. Nagyszerűen játszott Oroszki Tamás, a Farkas Ferenc AMI kitűnő zongorista növendéke.

  Az volt a koncepciónk, hogy a kisebbektől a fiatal felnőtt művészekig mindenki szerepeljen, lehetőséget adva a bemutatkozásra. Jöttek énekesek a Magyar Állami Operaházból, fellépett a Zeneakadémiáról 24 akadémista, akik a kamarazenélés élményét nyújtották a közönségnek. Eljött az erdélyi Nagyajkáról a nyolc fiatal székely zenészből álló Legbelsőkör nevű formáció. Ők a Bohemian Betyars zenekar előtt léptek fel s utána a két zenekar tagjai barátkoztak, ismerkedtek egymással. Esténként jazz- és blueskoncertek „hangolták” a közönséget. Délelőttönként mesefilmeket vetítettünk, és bábszínházi előadás is volt. A szabadtéri tárlaton a fővárosi Deák 17 Galéria fiatal képzőművészek alkotásait mutatta be.  

    Az első két-három nap remekül sikerült, sokan eljöttek a közeli strandról és a városból, jó volt az időjárás is. Minden korosztályt oda tudtunk csábítani a színpad elé, a visszajelzések is pozitívak voltak a közönségtől. Sajnos aztán elromlott az idő és ez nehezítette a műsorok megrendezését. Az utolsó estét pedig elrontotta a hatalmas jégeső.

Bohemian Betyars (Fotó: Dusza Tibor)

    A programok sokszínűségét sikerült megteremteni, ezt sugallta a színházi ízlésem. Ami gondot okozott, hogy nincs elegendő támogatás, így arra nem volt lehetőségünk, hogy plakátokon, és az otthonokba eljuttatott műsorfüzeteken hirdethessük magunkat. Szeretnénk támogatókat szerezni, hogy jövőre ezzel is előre léphessünk. Ingyenesen szerveztük a programokat, jövőre is ezt szeretnénk, de arra kérem a dunakeszi lakosokat, vállalkozókat, hogy ebben segítsenek. A kapcsolataink megvannak, a művészeti adatbázis a rendelkezésünkre áll. Az eltelt tíz nap alatt közel nyolcvan program volt, ez önmagáért beszél. Sokan segítettek a szervezésben, de szeretném kiemelni közeli munkatársaimat: Heiszler Zsuzsanna közgazdászt, Nagy Johanna színművésznőt, Podpinka M. Dorina internetes tartalmakért felelőst, és Bondár Viktort, a Mi A Kavics séfjét.

  Kicsi fesztivál volt a miénk, de úgy gondolom, nagyot szólt. Nagyszerű a szabad strand, a gyönyörű természeti környezetben van egy színpad, ahol felléptek az ifjú tehetségek, akik komoly értéket képviseltek. Ez volt a célunk és úgy vélem, ezt el is értük.

Elmondta: Gaál Attila Csaba

Lejegyezte: Katona M. István

Még szintén érdekelheti...